Uniunea Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara
Anunţuri/Evenimente la Filiala din Timișoara a UAP
între anii 2004 - 2024

Bara aurie

ANUNŢ IMPORTANT

Convocarea, în conformitate cu art. 11 alin. 2 si 3 și art.12 din Statutul Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Timișoara, pe toţi membrii săi, la ADUNAREA GENERALĂ a membrilor Asociatiei, care va avea loc în Timişoara, în data de 02.04.2024, ora 18.00, la Galeria Mansarda din cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara, Timișoara, str. Oituz, nr. 4.
Sunt aşteptaţi toţi artiştii plastici profesionişti, membri contizanţi ai UAPT.

Clic aici pentru vizualizare convocator CONVOCATOR (.pdf) (data postării 01.03.2024)


 • COMUNICAT Rodica Strugaru, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara- data postării: 27.02.2024
EXPOZIȚIE

GALERIA PARK din TIMIȘOARA
Salonul Premiaților Uniunii Artiștilor Plastici din România- Filiala Timișoara, ediția a XII-a
16 februarie- 1 martie 2024

Comunicat
Pe simezele Galeriei PARK a Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara, str George Enescu nr 1, în perioada 16 februarie- 1 martie 2024. se derulează cea de a XII-a ediție a Salonului Premiaților Uniunii Artiștilor Plastici. Filiala Timișoara.
Participă, cu lucrări, următorii artiști, membri ai filialei locale, cărora li s-au acordat diferite distincții pe parcursul anului precedent: Maria BANA JICHIȚA, Rodica BANCIU REGEP, Virginia BAZ-BAROIU, Costin BRĂTEANU, Dana CATONA, Angelica CHICI, Daniela CONSTANTIN, Suzana FÂNTÂNARIU, Petru GALIȘ, Sânziana GHEORGHE, Marian Victor GINGIU, Gloria GRATI, Tatiana Diana HARJA, Alexandru JAKABHÁZI, Vasile LIHOR-LAZA, Hedy M-KISS, Matei GAȘPAR, Sarah Raluca MIULESCU, Nicolae MOLDOVAN, Smaranda-Sabina MOLDOVAN, Mihai MOROZ, Nora NOVAK, Lucia PREDA, Ciprian RADOVAN, Remus ROTARU, Elena Felicia SELEJAN, Rodica STRUGARU, Valentina ȘTEFĂNESCU, Béla TAR, Radu TIKANETE, Elena URSEI.

Curator: Rodica STRUGARU

Prezentul proiect expozițional se desfășoara sub egida UAPdR- Filiala Timișoara


Afiș
Invitație de participare
Invitație de participare (text)

Invitatie


 • COMUNICAT Rodica Strugaru, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara- data postării: 01.02.2024
COMUNICAT

În perioada 01.12.2023- 30.01.2024 s-a derulat în mediul online, pe pagina de FB a Galeriei Helios din Timișoara, expoziția ABORDĂRI CREATIVE- Simpozioane de creație 2022-2023 ediția I-a, expoziție care a prezentat lucrări ale artiștilor, membri ai UAP Filiala Timișoara, realizate pe parcursul diferitelor simpozioane, tabere, reședințe de creație, la care aceștia au luat parte, în anii 2022, respectiv 2023.

Albumul cuprinde, pe lângă afișele manifestărilor respective, și lucrările acelora care au optat pentru a participa la acest proiect expozițional:
Victor ACATRINEI, Maria BANA JICHIȚA, Rodica BANCIU REGEP, Georgiana BELOESCU, Costin BRĂTEANU, Angelica CHICI, Viorel COMAN, Daniela CONSTANTIN, Viorel COSOR, Suzana FÂNTÂNARIU, Petru GALIȘ, Ana Domnica HOBLE, Remus IRIMESCU, Alexandru JAKABHÁZI, Maria LUP ACATRINEI, Réka MADÁR, Rafael MATIAȘ, Sarah Raluca MIULESCU, Lucia Moise, Ecaterina NEAGU, Sorin NICODIM, Lia POPESCU, Mihai ROTARU, Ecaterina SCHIWAGO, Valeriu SEPI, Sorina STÎNĂ, Rodica STRUGARU, Béla TAR, Pavel TORONY, Doru TULCAN, Elena Minodora TULCAN, Elena URSEI.

Curator, afiș, album: Rodica STRUGARU

Expoziția se înscrie în seria de activitâți derulate sub egida UAP Filiala Timișoara


Afiș Lucrări expuse Afișe expuse


 • COMUNICAT UAPT- data postării: 20.09.2023
COMUNICAT

GALERIA PARK din TIMIȘOARA
imagini din Expozitia artiștilor premiați la Gala UAPR pentru anul 2022
20.09.2023-06.10.2023

Comunicat de Presă
Gala Premiilor, cel mai important eveniment cultural organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România, se va desfășura anul acesta la Timișoara - Capitală Culturală a Europei. Evenimentul va avea loc pe data de 15 septembrie 2023, în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă din Timișoara. Gala Premiilor UAPR este susținută de Ministerul Culturii și are parteneri instituții importante ale vieții culturale și educaționale din Timișoaraꓽ Muzeul Național de Artă, Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Timișoara, Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara, Filiala Timișoara a UAP din România. Manifestarea va fi transmisă în direct de TVR Timișoara, vineri, 15 septembrie 2023 între orele 18ꓽ00 – 20ꓽ00, urmând a fi retransmisă de TVR Cultural în aceeași zi la ora 22ꓽ00 și duminică, 17 septembrie 2023, de la ora 15ꓽ00. Cu acest prilej Uniunea Artiștilor Plastici din România va acorda și titlul de „Prieten al Artelor” unor personalități și instituții care s-au remarcat în susținerea culturii naționale. Organizatorii mulțumesc tuturor instituțiilor partenere, precum și generoșilor sponsori pentru implicarea lor în buna desfășurare a evenimentului.


Afiș
Galeria PARK
Premiul de execelență

Invitatie


 • COMUNICAT UAPT- data postării: 28.06.2023
COMUNICAT

GALERIA HELIOS și PARK din TIMIȘOARA
Expoziția CONNECTED IN ART
06 iunie-30 iunie 2023

INVITAȚIE
Asociația din Zurich are deosebita plăcere de a va invita, Marți ora 17:30 la Galeria de Arta Helios si la ora 19:00 la Galeria Park, la Expoziția CONNECTED IN ART, organizată de SGBK Societatea Elvetiana a Artistelor din domeniul artelor vizuale.
Elfi Zangger Thoma, președinta secției SGBK din Basel, a fost desemnată drept curator al celor două expoziții. Artista aduce cu sine mulți ani de experiență în organizarea de expoziții și va face față cu brio acestei provocări depășind orice bariere lingvistice sau granițe naționale. Astfel, evenimentul "CONNECTED IN ART", aduce în fața publicului 14 artiste din toate regiunile Elveției care vor prezenta creații dintre cele mai diverse.
Artistele vor expune lucrări care pun în evidență teme aflate în prezent în atenția oamenilor din întreaga lume. Schimbările climatice, conservarea și reutilizarea materialelor, dar și războaiele din zilele noastre sunt doar câteva dintre temele ilustrate în unele lucrări din cadrul ambelor expoziții. În viziunea artistelor, schimbul intercultural și dialogul reprezintă un instrument important, care facilitează buna înțelegere între popoare. Multe dintre lucrări invită la un dialog între privitor și opera de artă.
Asociația de artiste SGBK a fost fondată în anul 1902. Ea a luat naștere ca urmare a faptului că, la vremea respectivă, femeile artiste nu aveau dreptul de a studia la academiile de artă publice și nici nu erau acceptate în societățile de artiști. În instituții publice precum muzee și galerii de artă, ele erau reprezentate doar ca „muză”. Timp de zeci de ani, un uriaș potențial artistic a fost complet ignorat. Abia în ultimii ani, din ce în ce mai multe femei au reușit să se afirme în lumea artei cu lucrări notabile expuse în unele dintre cele mai mari instituții internaționale. În Elveția, dreptul de vot, care pentru femei a fost introdus abia în 1971, a schimbat semnificativ modul de gândire al oamenilor.
Prin intermediul celor două expoziții, SGBK lansează un proiect de promovare a colaborărilor internaționale între artiste și asociații, al căror scop este acela de a consolida îndeosebi arta feminină. Mirela Vernier, președinta SGBK a secției din Zurich, organizatoarea evenimentului artistic expozițional și Ama Mülthaler, președinta generală a SGBK, au copilărit în Timișoara și continuă să păstreze o legătură strânsă atât cu viața culturală a acestui oraș cât și cu locuitorii săi. Mirela Vernier a propus Comitetului SGBK ideea unei colaborări între artistele din Elveția și România care să se concretizeze sub forma unor expoziții. Pornind de la această idee, cele două expoziții devin acum realitate.


Afiș
Text catalog CONNECTED IN ART (SGBK) Invitație CONNECTED IN ART
Invitatie


 • COMUNICAT UAPT- data postării: 25.05.2023
COMUNICAT

GALERIA PARK din TIMIȘOARA
19 mai-26 mai 2023 - Neo Art CONNECT (NAC) – prima anuală de artă și știință,
București și Timișoara sunt primele două orașe din cele 10”conectate” în rețeaua NAC, ed. 1

Iubitorii de artă contemporană au participat, în București și Timișoara, la vernisajele primelor două expoziții din cadrul primei Anualei de Artă și Știință, Neo Art CONNECT (NAC) platformă națională, rețea și anuală de artă și știință, inițiată de Galeria Galateca și Asociația Culturală Neo Art România și dezvoltată în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale, având ca partener strategic Fundația9.
Reconnecting the city este primul proiect itinerant național parte din NAC, ce debutează la Timișoara, cu expoziția intitulată RECONECTARE, găzduită între 19 și 26 mai 2023, la Galeria PARK- strada George Enescu, nr. 1. Vernisajul va avea loc vineri, 19 mai, începând cu ora 18.00. și oferă vizitatorilor oportunitatea de a vedea instalațiile create special pentru expoziție de artiștii vizuali Anca Boeriu, Alexandru Cînean și Cosmin Paulescu (Cozo),precum și lucrările multimedia gândite pentru a întregi conceptul curatorial de către artiștii Elena Aronoaie-Adorian, Bogdan Matei, Răzvan Neagoe și colectivul Hauazkena Taldea coordonat de Begoña Vicario din Spania. Proiectul curatorial Reconnecting the City porneste de la tema Anualei de artă și Știință, aceea de reconectare, și a fost special gândit ca o punte întretipuri de manifestări artistice, între artiști și întrepublicul divers al orașelor în care va urma să fie itinerat, respectiv Timișoara, Cluj, Sibiu și București.


Afiș Comunicat Neo Art CONNECT (NAC) Comunicat Reconnecting the city


 • COMUNICAT Maria Bana Jichiţa, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara- data postării: 20.05.2023
COMUNICAT

O expoziție temporară organizată de către Korea Modern Emotional Forum în colaborare cu Muzeul Național de Artă Timișoara, care oferă șansa unui schimb cultural bogat și divers, aducând în prim plan lucrări ale unor artiști din România și Coreea de Sud, a avut vernisajul miercuri după-amiază. Expoziția „Connection: Romania - Korea Exchange Exhibition” poate fi văzută doar până în 21 mai.
Anul 2023 marchează o etapă importantă pentru Timișoara, orașul fiind desemnat Capitală Europeană a Culturii. Această oportunitate este valorificată de Muzeul Național de Artă Timișoara pentru a-și prezenta moștenirea culturală. Expoziția „Connection: Romania – Korea Exchange Exhibition” propune un spațiu în care numeroși artiști coreeni și români participă la un schimb de experiență și idei, accentuând astfel dialogul prin artă, dincolo de granițele naționale. Alături de peste 150 de artiști coreeni, printre care se numără Kwon Song Nyeo, Kim Mi Jin, Kim Sun, Kim Tae Eun, Park Jeong Hui, Back Young Seon, Lee Wi Suk, Jang Jung Sim și Choi Gill Soon, vor expune artiștii români Maria Bana Jichiţa, Virginia Baz Baroiu, Dorel-Cristian Deliu, Victor Gingiu, Diana Harja, Adriana Ilin Tomici, Hedy M-Kiss, Dana Miclăuș-Mercea, Lia Popescu, Doina Reghiș Ionescu și Adrian Marius Sabău. Expoziția poate fi vizitată în „Galeria L” a Muzeului Naţional de Artă Timișoara, până duminică, 21 mai, între orele 13:00 și 21:00.


 • COMUNICAT UAPT- data postării: 10.01.2023
COMUNICAT

10 IANUARIE - 30 MARTIE 2023 - SALONUL PREMIAȚILOR ED A XI-A,
expoziție organizată online, desfășurată sub egida UAP filiala Timișoara

În perioada 10 ianuarie - 30 martie 2023, se va derula ediția a XI-a a Salonului Premiaților UAP Filiala Timișoara, 2022, cu postare în mediul online, cât și pe pagina de Facebook a Galeriei Helios.
Expoziția prezintă, in albumul manifestării, lucrările a 29 de artiști, membri ai UAPR Filiala Timișoara, care au obținut distincții, in anul 2022: Vică Tilă ADORIAN, Diana ANDREESCU, Maria BANA JICHIȚA Costin BRĂTEANU, Floarea Lelia BRÎNDA, Dana CATONA, Daniela CONSTANTIN, Viorel COSOR, Endre FARKAȘ, Suzana FÂNTÂNARIU, Ligia GAJA-MINDA BORȘANU, Matei GAȘPAR, Victor GINGIU, Atila GOMBOȘ, Gloria GRATI, Diana HARJA, Adriana LUCACIU, Maria LUP-ACATRINEI, Hedy M-KISS, Nicolae MOLDOVAN, Rafael MATIAȘ, Linda-Saskia MENCZEL, Ecaterina NEAGU, Ciprian RADOVAN, Lucia PREDA, Elena-Felicia SELEJAN, Rodica STRUGARU, Valentina ȘTEFĂNESCU, Radu TIKANETE.
Se adaugă, IN MEMORIAM, lucrări ale artistei Lucia ŐSZ TRANCOTA( d. 2022).

Albumul poate fi vizionat la adresa: https://online.fliphtml5.com/kwaha/hijj/ , cât și pe pag de FB a Galeriei Helios.

Organizare, curatoriat, afiș, album: Rodica Strugaru


Afiș Copertă Comunicat


 • COMUNICAT UAPT- data postării: 22.09.2022

21 august - 31 august 2022
Tabără de creaţie a artiştilor plastici timişoreni

"CĂLACEA BĂI - 2022"

Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Timișoara organizează in perioada 21.08.-31.08.2022, Tabără de creaţie a artiştilor plastici timişoreni „PEISAJUL DE CÂMPIE – BĂILE CALACEA” – 2022.
Proiectul artistic se înscrie în aria tematică a proiectelor culturale pe agenda "Tim Cultura - Programul de finanțări pentru cultură și tineret", la capitolul T IV pozitia 45.
Artiști participanți:
Elena Minodora Tulcan, Doru Tulcan, Rodica Banciu Regep, Petru Galiş, Valeriu Sepi, Pavel Torony, Maria Bana Jichiţa, Maria Acatrinei, Victor Acatrinei, Mihaela Murariu Boca, Mirela Popescu, Sorina Stână, Elena Ursei, Mihai Rotaru, Arnold Schlachter.

Tabăra se desfăsoara la Băile Călacea, Comuna Ortișoara, Județul Timiș.


Foto artiști participanți


 • COMUNICAT UAPT- data postării: 14.09.2022
Vă invităm la
Eveniment de artă vizuală: Simpozionul de sculptură sudată – Dumbrăvița 2022
Uniunea Artiștilor Plastici din România - Filiala Timișoara, alături de Constructim S.A. vă invită joi, 29 septembrie, începând cu ora 18:00, în Parcul central al comunei Dumbrăvița, la vernisajul lucrărilor realizate în cadrul Simpozionului de sculptură sudată - Dumbrăvița 2022, de către sculptorii DARIUS HULEA, BOGDAN NUELEANU și SORIN PURCARU. Despre cei trei artiști și creațiile lor va vorbi scriitorul și profesorul universitar MARCEL TOLCEA.

Vă așteptăm cu drag!

16 septembrie - 30 septembrie 2022
Simpozionul de sculptură– Dumbrăvița 2022

"Sculptură sudată”, Ediția II

În perioada 16-30 septembrie 2022, la Dumbrăvița va avea loc a doua ediție a Simpozionului de sculptură sudată – Dumbrăvița 2022, eveniment organizat de către Filiala din Timișoara a Uniunii Artiștilor Plastici din România, cu sprijinul Primăriei Dumbrăvița, la care vor participa sculptorii Darius Hulea, Sorin Purcaru și Bogdan Nueleanu, care au răspuns cu amabilitate la invitația organizatorului.
După succesul de anul trecut al simpozionului, când patrimoniul celei mai bogate comune timișene s-a îmbogățit cu trei opere de artă create, în direct, pe una dintre laturile parcului central din Dumbrăvița (unde, de altfel, sunt și expuse), cei trei artiști români contemporani se întâlnesc din nou ca să aducă sculptura sudată în atenția publicului. De altfel, accesul liber al celor interesați la actul creației este una dintre mizele acestui demers cultural, mai ales că a existat un mare interes și din partea copiilor și tinerilor, în 2021. “Sunt convins că Simpozionul de sculptură sudată contribuie semnificativ la conturarea identității culturale a Dumbrăviței, atât prin valoarea în sine a lucrărilor, cât și prin caracterul educativ pe care sculptura de for public o are. La sfârșitul întâlnirii noastre vom putea vorbi de un adevărat parc de scuptură, fiindcă vor exista deja șase opere de artă și am convingerea că cele de anul acesta vor fi și mai spectaculoase decât cele pe care le-am făcut anul trecut”, a spus sculptorul Bogdan Nueleanu, inițiator al simpozionului și locuitor al Dumbrăviței.

Sponsorul principal al evenimentului este Constructim SA, iar parteneri media și cultural - TVR Timișoara și Facultatea de Arte și Design Timișoara.

Sculptură în Parcul central din Dumbrăvița Fotografie Artişti


 • COMUNICAT UAPT- data postării: 10.11.2021
Uniunea Artiștilor Plastici din România-Filiala Timișoara vă invită la vernisajul expoziției

Timiș in imagini @ legendă și contemporaneitate

proiect cofinanțat de Consiliul Județean Timiș pe Agenda Culturală 2021, care va avea loc la Centrul Multifunctional Bastion Theresia, în 11 noiembrie, la ora 18.
Autorii lucrărilor sunt cadre didactice și artiști/ absolvenți ai Facultății de Arte și Design, UVT.

Curator expoziție: Prof.univ.dr. Daniela Constantin, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara.

Afiş expoziţie


 • COMUNICAT Rodica Strugaru- membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România-Filiala Timișoara- data postării: 18.10.2021

EXPOZIȚII ONLINE ORGANIZATE DE UAPT

Expoziţie SALONUL PREMIAȚILOR 2019 - Comunicat- 1-30 martie 2021
Expoziţie SALONUL PREMIAȚILOR 2021 - Comunicat- 1- 30 aprilie 2021 Salon Premiati ed a VIII-a
Expoziţie ANIVERSARĂ 1968-2021- Comunicat- 1- 30 aug 2021- Galeria Helios 53

Afiş expoziţie SALONUL PREMIAȚILOR 2019 Afiş expoziţie SALONUL PREMIAȚILOR 2020 Afiş expoziţie ANIVERSARĂ 1968-2021


 • COMUNICAT UAPT- data postării: 18.09.2021

19 septembrie - 29 septembrie 2021
Simpozionul de sculptură

"Sculptură sudată”, Ediția I

Uniunea Artiștilor Plastici din România- Filiala Timișoara, în parteneriat cu Primăria localității Dumbrăvița și Consiliul Județean Timiș, organizează în perioada 19-29 Septembrie 2021 un simpozion de sculptură, având ca protagoniști trei artiști plastici profesioniști care activează în domeniul sculpturii realizate prin tehnica sudurii.
Simpozionul aduce laolaltă nume sonore ale sculpturii sudate într-un discurs plastic conturat în jurul ideii de comunitate și are ca scop familiarizarea populației autohtone cu arta contemporană, dar și stabilirea unui parteneriat de durată, prin care evenimente culturale de anvergură să fie prezentate în fața publicului și prin care numele localității DUMBRĂVIȚA să devină sinonim cu contemporanul.
În cadrul simpozionului de sculptură sudată veți putea urmări parcursul creator al artiștilor Sorin Purcaru, Darius Hulea și Bogdan Nueleanu, care au răspuns cu amabilitate la invitația organizatorului.

Afiş expoziţie Fotografie Artişti


 • COMUNICAT UAPT, - data postării: 15.09.2021
UNIUNEA ARTISTILOR PLASTICI DIN ROMÂNIA- FILIALA TIMISOARA, vă anunță:
27 septembrie 2021 este ultima zi cand se pot depune dosarele pentru primiri sau titularizari in U.A.P. din Romania, pentru Filiala Timisoara. Dosarele se depun la secretariatul UAP FIliala Timisoara, Str.George Enescu nr.1, telefon: 0256 492 202.
Expozitia cu lucrarile originale pentru titularizare va avea loc in data de 28 septembrie, Caleria Park, Str.George Enescu nr.1.
Lucrarile sunt aduse la adresa de mai sus in data de 28 septembrie de la ora 9.00 pana la ora 12.00.
Ghid pentru pregătirea dosarului de stagiar/titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România
Pentru păstrarea documentelor specificate în cererea de primire (titularizare) se va folosi un dosar cu șină format A4 din plastic (nu dosar plic sau file prinse cu o agrafă).
Prima filă va fi – Cererea – completată digital sau scrisă de mână cu majuscule (inclusiv adresa de email);
Urmează în ordine documentele specificate în cerere:
- Fișa personală – aceast ține loc de CV, insistăm să completați acest formular nu să atașați un CV profesional;
- 2 Recomandări primite de la profesori din cadrul instituției de artă pe care ați absolvit-o sau de la 2 membri titulari ai UAP din România – completată digital sau scrisă de mână;
- Copia diplomei de absolvire a studiilor superioare din domeniul artelor plastice sau asimilate (arhitectură, design industrial, seminar, etc) sau după caz a adeverinței de absolvire;
- Copia documentului de plată a taxei de înscriere – chitanță sau virament bancar după caz;
- Copia color a actului de identitate (C.I., B.I., etc) tot pe această pagină se va lipi (nu capsa) fotografia portret format ¾;
- Portofoliu de lucrări, copii color format A4 (o imagine pe pagină, nu colaje) ale lucrărilor personale, numărul acestora este specificat în regulament pentru fiecare specializare în parte (APRR – artă plastică religioasă și restaurare, Arte decorative, Critică, Design, Grafică, Grafică publicitară, Multimedia – foto, video, Pictură, Scenografie, Sculptură).

Menționăm în mod specia să nu atașați la protofoliu: copii de afișe, diplome, premii, sau orice alte documente pe care le considerați reprezentative, deoarece Comisia Națională pentru Primiri și Titularizări în UAP din România evaluează doar activitatea profesională a fiecărui candidat.
Toate aceste manifestări și distincții le veți enumera în cadrul fișei personale la categoria la care se încadrează.
După ce dosarul a fost completat cu documentele enumerate mai sus, acesta se va scana și înregistra pe un mediu de stocare la alegere (CD, DVD, microSD, Stik USB, etc) și se va atașa la dosarul fizic.
Înscrierea în cadrul organizației noastre este disponibilă doar absolvenților de studii superioare de artă, deoarece suntem o organizație profesională.

 • COMUNICAT UAPT, - data postării: 14.09.2021
UNIUNEA ARTISTILOR PLASTICI DIN ROMÂNIA- FILIALA TIMISOARA,
anunță cu regret trecerea în neființă a sculptorului ȘTEFAN (LUIGI) VARGA (1951-2021)- membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Un artist desăvârșit al artei românești, care s-a remarcat printr-un amplu portofoliu și a influențat demersul artistic local, urmând să fie recompensat cu nenumarate premii pentru maiestria sa.
Nascut la 8 octombrie 1951, in localitatea Vinga, județul Arad, Luigi Varga avea să absolve Institutul de Arte Plastice și Decorative "Ion Andreescu" din Cluj-Napoca in 1982, la secția Sculptură sub îndrumarea maestrului Arthur Vetro. Un vechi membru al Uniunii Artiștilor Plastici al Filialei Timișoara, Luigi a avut o contribuție remarcabilă prin lucrările de artă monumentală, printre care se numără și Bustul "Toma Caragiu" din Cluj-Napoca, Efigia "Alexandru Ioan Cuza" din Timișoara și portretul monumental "Nichita Stănescu" de la Biblioteca județeană Reșita. Alături de creația monumentală aducem în prim plan și câteva portrete ronde-bosse și relief ale unor personalități isorice, printre care Ștefan cel Mare, Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazu, Vlad Tepeș, Regele Ferdinand I, Nicolae Iorga și alții. Lumea artelor din Timișoara îți exprimă regretul acestei pierderi și este alături de familia lui Luigi.
Dumnezeu sa-l odihneasca!

ANUNȚ AL FAMILIEI VARGA, în legătură cu ceremonia de înhumare a colegului nostru:
"Trupul lui Luigi se va afla miercuri-15 sept., între orele 15-21, la CASA FUNERARĂ de pe Bv. Liviu Rebreanu nr. 98, Timișoara. Îl conducem pe ultimul drum, joi-16 sept., la CIMITIRUL CATOLIC din ARADUL NOU, la orele 14."

 • COMUNICAT Sorin Scurtulescu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara- data postării: 06.09.2021
Sorin Scurtulescu
Expoziție personală
"Picturi ialiene"

08 septembrie 2021 - 26 septembrie 2021 (Cluj-Napoca/ Muzeul de artă)

Curator Alan Jones. Vernisaj: miercuri, 8 septembrie, de la ora 18.00

EVENIMENT(text preluat de pe https://www.macluj.ro/exhibitions/sorin_scurtulescu_picturi_italiene)

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează expoziția "Picturi italiene",care cuprinde lucrări ale artistului vizual Sorin Scurtulescu. Expoziția va fi deschisă în perioada 08 – 26 septembrie 2021. Vernisajul va avea loc miercuri, 8 septembrie, de la ora 18.00, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.
Expoziția este dedicată curatorului Alan Jones care a încetat din viață pe data de 21 august 2021 la Veneția.
"Picturi italiene" este o expoziție care conține 36 dintre picturile realizate de Sorin Scurtulescu în plein air la Roma, Venezia, Milano, folosind tehnica clasică a uleiului pe pânză.
„Sorin Scurtulescu vede pentru a picta și pictează pentru a vedea. Grădinile din multe orașe îl așteaptă: Istanbul, Oaxaca, Ravenna, Kyoto, Cordoba, Rangoon. Focuri și scântei de artificii ale viitorului, în timp și anotimp.” Alan Jones.
Sorin Scurtulescu este artist vizual român.
A participat la 15 expoziții personale, 33 expoziții alături de grupul Noima, 45 expoziții de grup. Este membru fondator al grupului Noima din anul 2003, iar din anul 2015 este reprezentat de galeria Vieneză "12-14 Contemporary" și "Galleria 28" de la Timișoara. Trăiește în Timișoara.
Alan Jones (08.10.1949, Washington - 21.08.2021, Veneția) este un poet american și cronicar de artă.
În 1971, a luat prânzul cu Basil Bunting la Victoria, British Columbia, după ce a locuit în Paris și în Italia s-a reîntors la New York, unde a frecventat compania artiștilor timp de cincisprezece ani. El scrie, cu precădere, la intersecția dintre poezie și pictură. Trăiește în Italia.
Expoziția ”Picturi italiene” este organizată în colaborare cu Consiliului Județean Cluj, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, Asociația Eleon, Galleria 28 și Grupul Noima.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 8 – 26 septembrie 2021, în intervalul orar 10 – 17, de miercuri până duminică inclusiv.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Piaţa Unirii nr. 30
Cluj-Napoca
Miercuri-Duminică: 10-17
https://www.macluj.ro/

Afiş expoziţie


 • COMUNICAT UAPT- data postării: 29.08.2021

În perioada august-noiembrie 2021, Filiala Timisoara a Uniunii Artistilor Plastici din România, va derula

Proiectul cultural "TIMIȘ ÎN IMAGINI @ LEGENDĂ ȘI CONTEMPORANEITATE",

câstigat prin concursul de proiecte cu finanțare nerambursabilă pe Agenda culturală a Consiliului Județean Timiș. Proiectul se înscrie în Aria tematică Arte Vizuale, Arta digitală și Noile media.
Se urmărește recunoașterea valorilor culturale de patrimoniu și punerea lor în valoare prin libertatea de expresie vizuală contemporană, ca element fundamental al creativității, manifestată de un grup de artiști timișoreni, care vin în sprijinul culturii contemporane aducând în prim plan valorile multiculturale timișorene și bănățene, atestate istoric. Paralela dintre vechi și nou, documentarea zonală de interes artistic din arhive după imagini și punerea lor față în față cu imaginea contemporană, face obiectul cercetrăii proiectului, urmarind de asemenea emanciparea cetățenilor prin educație, artă și cultură.


 • COMUNICAT UAPT- data postării: 26.08.2021

Elite Art Gallery, Piața Națiunilor Unite, nr.3-5, bl.B2, parter, București, România
INVITAŢIE

24 august 2021- 01 octombrie 2021
ASCULTÂND CUVÂNTUL
DOINA MIHĂILESCU (pictură și grafică)
- membru al al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara
și GHEORGHE POP (sculptură)
Expoziţie de pictură, grafică și sculptură

Curator: Oliv Mircea

Elite Art Gallery
Ca parte componentă a Asociației ELITE ART Club UNESCO, ELITE ART GALLERY a construit în cei 17 ani de la înființare, un portofoliu solid , prezentând publicului mai mult de douăsprezece expoziții pe an, concursuri de artă vizuală dedicate tinerilor artiști, tabere de creație și proiecte vizuale adiacente.
https://www.eliteart-gallery.com/
https://www.eliteart-gallery.com/expozitii-elite-art-gallery-2021/

Afiş expoziţie


 • COMUNICAT UAPT- data postării: 15.08.2021

16 august - 28 august 2021
Tabără de creaţie a artiştilor plastici timişoreni

"CĂLACEA BĂI - 2021

Ediţiile precedente ale taberei au fost desfăşurate în verile anilor 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 şi respectiv ale anilor 2012, 2013, 2015, 2016, 2017, 2018, 2020. La lucrările Taberei de creaţie din Băile Călacea iniţiată şi organizată de către pictorul Victor Acatrinei, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara, au fost invitaţi şi vor crea împreună timp de 13 zile artiştii plastici profesionişti din oraşul de pe Bega: Maria Acatrinei, Victor Acatrinei (organizator tabără), Mihaela Meral Ahmed, Maria Bana Jichiţa, Rodica Banciu Regep, Petru Galiş, Victor Gingiu, Mirela Popescu, Sorina Stână, Elena Minodora Tulcan, Doru Tulcan, Elena Ursei.


Afiş expoziţie


 • COMUNICAT Uniunea Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara- data postării: 20.07.2021
ANUNȚ
Avem placerea de a va informa ca d-na Virginia Baz Baroiu a fost nominalizata in TOP 100 cele mai bune artiste participante la "CHITRANKAN 3-International Online Art Competition & Online Exhibition 2021", lucrarea sa "City of the future" fiind prezentată în expoziția online a acestui eveniment artistic. Felicitări d-nei Virginia Baz Baroiu, d-na acuarelei românești care nu risipește nici o clipă din viață, aducând necontenit pe altarul creației noi plăsmuiri acuarelistice de culoare și poezie, izvorate dintr-un suflet plin de lumină și iubire. Cu adevarat, harul său artistic și dragostea față de actul artistic creator, nu cunosc limite.

Cojocaru Nadejda
Secretar UAP Timisoara

Afiş expoziţie Cerificat Lucrare
"City of the future"


 • COMUNICAT Uniunea Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara- data postării: 01.07.2021
EVENIMENT
Vă invităm la vernisajul expoziției studenților anilor I și II Master Pictură, Facultatea de Arte și Design – Universitatea de Vest din Timișoara, demers ce se dorește o concluzie a parcursului artistic în cadrul studiilor universitare.

Expoziția studenților anilor I și II Master Pictură
"SURSE ȘI RESURSE ALE IMAGINII"

Vernisajul va avea loc la Galeria Park a sediului UAP, Filiala Timișoara, str. G. Enescu nr. 1, vineri, 02.07.2021, ora 19.00.
Cuvânt de deschidere: Prof.univ.dr.habil. Ileana Pintilie Teleagă și Prorector Conf.univ.dr. Mădălin Bunoiu.
Curatorii expoziției: Prof.univ.dr. Daniela Constantin, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara și Prof.univ.dr. habil. Dacian Andoni
Organizator: Asist. univ. dr. Smaranda-Sabina Moldovan,
Graphic design: Conf. univ. dr. Daniel Apostu

Expun artștii: Alexandra Gutu, Andra Motoc, Andreea Marinescu, Florentina Margareta, Horatiu Peter, Trofin Madalina Elena, Natalia-Maria Silaghi, Oana Maria Bulimar Henciu, Stefan Curelici, Stefania Fofiu.

Vă așteptăm!
-- Cu stima,
Cojocaru Nadejda
Secretar UAP Timisoara
--

Afiş expoziţie Imagini de la vernisaj (Foto: Cosmin Ioachim Damian)


 • COMUNICAT Uniunea Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara- data postării: 23.05.2021
Uniunea Artiștilor Plastici din România
Expoziția omagială
”70 de ani de existență și activitate neîntreruptă”
EVENIMENT

Stimați colegi,
În acest an 2021, Filiala Timișoara a Uniunii Artiștilor Plastici din România împlinește 70 de ani de existență și activitate neîntreruptă. Uniunea Artiștilor Plastici din România ia ființă în anul 1950 prin Decretul Lege Nr.266, care prevedea:
Art.1. Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Populară Română, este personalitate juridică de utilitate publică, cu sediul in București. Ea este organizație unică a artiștilor plastici din Republica Populară Româna, fără deosebire de naționalitate sau limbă.
Art.2. Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Populară Română, funcționează în conformitate cu statutul adoptat la 20 Octombrie 1950, de Conferința Artiștilor Plastici din Republica Populară Română.
Art. 3. Sindicatul Artelor frumoase din București și Sindicatele mixte de artiști plastici din provincie se dizolvă, iar patrimoniul lor trece asupra Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Populară Română.

În anul 1951 iau naștere primele Filiale din țară printre care și Filiala Timișoara UAP, avându-l ca Președinte pe artistul JULIUS PODLIPNY.
Având în vedere această continuitate neîntreruptă a celor 70 de ani de activitate a filialei, dorim să o omagiem printr-un eveniment expozițional, la Galeria de Artă “Helios”, la care vă invităm spre participare în calitatea dumneavoastră de membrii stagiari și titulari ai filialei.

Artiștii membrii stagiari și titulari ai filialei, pot participa cu câte o lucrare, cu dimensiunea medie până într-un metru.

Perioada expoziției : 02.06.-18.06. 2021.

Vernisaj: 02.06.2021, ora 18.

Curatorii expoziției:
Daniela Constantin, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara
și
Adriana Lucaciu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara

Lucrările vor fi adunate la Galeria de Artă “Helios” în data de 29.05.2021 și vor fi ridicate în data de 18.06.2021, între orele 10-18.
Programul Galeriei de Artă Helios: L-V între orele 10-18, Sâmbătă între orele 10-20.

Daniela Constantin,
preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara
Sigla Dana Constantin


Sorin Scurtulescu
Expoziție personală
Picturi din colecții publice și private din Italia
EVENIMENT
Nume eveniment: Sorin Scurtulescu – Picturi din colecții publice și private din Italia
Durata: 11 martie – 4 aprilie 2021
Autor: Sorin Scurtulescu
Curator: Alan Jones
Gen: artă contemporană, expoziție personală
Spațiu de expunere: Galeria Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția
Adresa: Palazzo Correr, Campo Santa Fosca (Cannaregio) 2215 – Venezia – Veneto

Evenimentul este organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în colaborare cu Accademia di Romania in Roma, Istituto Ellenico di Studi Bizantini e Postbizantini di Venezia, Sacra Arcidiocesi Ortodossa d’Italia e Malta, Associazione Culturale ItaliaGrecia di Venezia, Galeria BAC Venezia, Galleria 28 Timișoara.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE
https://www.icr.ro/venetia/sorin-scurtulescu-picturi-din-colectii-publice-si-private-din-italia
https://www.facebook.com/istituto.romenodivenezia
http://www.radiotimisoara.ro/2021/03/08/sorin-scurtulescu-picturi-din-colectii-publice-si-private-din-italia-expozitie-personala-la-venetia/

Comunicat de presă ICR-Veneția
Afiş expoziţie Veneția


MUZEUL NAȚIONAL AL BUCOVINEI, str. Ștefan cel mare, nr. 33, SUCEAVA

INVITAŢIE

februarie - martie 2021
FELURITE CIREȘE- Acolo deasupra
DOINA MIHĂILESCU
Expoziţie de pictură și grafică

vernisaj: miercuri, 17 februarie 2021, ora 14.00
Curator: Oliv Mircea

Afiş expoziţie Lucrare expusă Invitație la expoziţie


INVITAȚIE la Galleria 28, Timișoara
22 decembrie 2020-20 ianuarie 2021
Curator: MARIA PAȘC.

„Iată, ce bine și ce frumos este să locuiască frații împreună!”. (Psalmii 133:1-3)
Expoziția „Împreună DE CRĂCIUN”

În perioada 22 decembrie 2020-20 ianuarie 2021, Galleria 28, va găzdui expoziția „De Crăciun”. Organizată cu prilejul sărbătorii Nașterii Domnului, expoziția aduce laolaltă lucrări de pictură, sculptură, grafică, fotografie și ceramică semnate de:
Florin Avram
Ciprian Bodea
Delia Corban, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara
Vlad Corban, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara
Constantin Flondor , membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara
Cosmin Frunteș
Gloria Grati, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara
Nicolae Moldovan
Horea Paștina
Mircea Roman
Ion Grigorescu
Ruxandra Grigorescu
Andrei Rosetti
Mihai Sârbulescu
Sorin Scurtulescu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara

Loc, durată, contact: Galleria 28, Timișoara, str.C. Brâncoveanu nr. 28, Durata, 22 decembrie 2020-20 ianuarie 2021
Expoziția poate fi vizitată respectând normele de prevenire a pandemiei de coronavirus, prin programare telefonică, începând de luni, 28 decembrie 2020, la Galleria 28, str. Constantin Brâncoveanu nr. 28, Timișoara. Programarea se face la numărul de telefon: 0040(0)722503028

Afiş expoziţie Imagine din expoziție


COMUNICAT
Facultatea de Arte și Design Universitatea de Vest Timișoara, vă invită să vizitați online Bienala Internațională de Arte Miniaturale Timișoara 2020 ediția a patra. Este un eveniment online - potrivit momentelor pe care le trăim - care are sub umbrela sa peste 500 de artiști din 40 de tari.

Conexiunile realizate de această manifestare vor fi vizibile începând cu deschiderea oficială din data de 26 noiembrie 2020, ora 12.00, în cadrul Galeriei Online a Facultății de Arte și Design,
arte-fact.uvt.ro/projects/biamt2020

Introducerea în tema acestui eveniment va fi făcută de:
Gabriel Kelemen - criticul de artă
Vică Adorian – inițiator al BIAMT
Valentina Ștefănescu – proiect manager


Cu stimă,
Cojocaru Nadejda
Secretar UAP Timișoara

Afiş expoziţie Comunicat de presă


 • COMUNICAT Nora Blaj, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara- data postării: 04.11.2020

COMUNICAT
Nora Blaj, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara, a fost decorată de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis.

Decret de decorare semnat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis
03 noiembrie 2020
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat decretul de decorare a doamnei Demetrescu Piovan Simona Ligia (Nora Blaj), artist vizual, și a domnului Radu Bogdan Mihai, artist plastic.

Astfel, în semn de recunoaștere și apreciere pentru importanta şi prestigioasa carieră pusă în slujba artelor plastice, pentru talentul, dăruirea şi profesionalismul care au dus la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale şi pentru contribuţia majoră la promovarea imaginii României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria C - „Artele plastice”, doamnei Demetrescu Piovan Simona Ligia (Nora Blaj), artist vizual, și domnului Radu Bogdan Mihai, artist plastic.

Text preluat de pe site-ul Președințial https://www.presidency.ro/ro/media/decrete-si-acte-oficiale/decret-de-decorare-semnat-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis1604409008


COMUNICAT
Stimati membri UAP Filiala Timisoara,
În vederea planificării expozițiilor la Galeria „Helios” și Galeria ”Consiliului Județean” - pentru anul 2021, vă rugăm să depuneți cererea însotită de CV și portofoliul personal la Sediul UAP Filiala Timișoara, până pe data de 30 noiembrie 2020.
Menționăm că, la CJT s-a introdus o taxă pentru spațiul expozițional.

Cu stimă,
Cojocaru Nadejda
Secretar UAP Timișoara

În perioada 04.11-30.11.2020, Filiala Timișoara UAPR primeste înscrieri pentru proiecte expoziționale în Galeria de Artă Helios pentru anul 2021. Acestea se depun la secretariatul filialei, str.George Enescu, nr 1, sau on line la adresa uaptimisoara@gmail.com Cererea va fi însoțită de un CV și un Portofoliu.
Menționăm că au prioritate proiectele aprobate pentru 2020, dar care nu au putut fi realizate din cauza pandemiei.

Consiuliul de administrație


 • COMUNICAT Nora Blaj, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara- data postării: 04.11.2020

COMUNICAT
Nora Blaj, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara, a fost decorată de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis.

Decret de decorare semnat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis
03 noiembrie 2020
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat decretul de decorare a doamnei Demetrescu Piovan Simona Ligia (Nora Blaj), artist vizual, și a domnului Radu Bogdan Mihai, artist plastic.

Astfel, în semn de recunoaștere și apreciere pentru importanta şi prestigioasa carieră pusă în slujba artelor plastice, pentru talentul, dăruirea şi profesionalismul care au dus la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale şi pentru contribuţia majoră la promovarea imaginii României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria C - „Artele plastice”, doamnei Demetrescu Piovan Simona Ligia (Nora Blaj), artist vizual, și domnului Radu Bogdan Mihai, artist plastic.

Text preluat de pe site-ul Președințial https://www.presidency.ro/ro/media/decrete-si-acte-oficiale/decret-de-decorare-semnat-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis1604409008


Stimati colegi,
zilele trecute au fost decernate PREMIILE Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Festivitatea s-a derulat la Galeria de Arta a U.A.P.R. la C.F.P. intr-un cadru restrans care a respectat distantarea privind normele legii in vigoare.
Cu aceasta ocazie Consiliul de administratie UAPT il felicita pe colegul nostru
DORU TULCAN, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara, care a primit PREMIUL PENTRU MULTIMEDIA, pe anul 2019.

FELICITARI DORU TULCAN!

Daniela Constantin, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara

Notă: Președinte de ședință (președinta juriului) în cadrul Comisiei Naționale pentru Acordarea Premiilor UAP din România a fost desemnat artistul vizual Dana Constantin, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara

Festivitatea de decernare a premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România-2019 - București-23-10-2020 (link către UAPdR)


Galeria Park a UAPR - filiala Timişoara:
Bienala Internaţională de Gravură Mică "Graphium" Timişoara, Ediția a 5-a, 2019, care își continuă activitatea și în anul 2020, expune, în continuare, peste 100 de lucrari, în Galeria de artă "Park" din Timişoara (str. George Enescu, nr. 1).

Inițiator și coordonator proiect: Constantin Catargiu, grafician, vicepreședinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara, profesor. univ. dr. la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Arte și Design.

Afiş expoziţie Imagine din expoziție


INVITAȚIE la Calpe Gallery, Timișoara
29.09.2020 - 16.10.2020
Vernisaj: marți, 29 septembrie 2020, orele 18.


CULTURA VIE - EVENIMENT MAJOR LA TIMIȘOARA
Expoziția Suzana FÂNTÂNARIU
"SERTARE"

Un vernisaj așteptat, într-o capitală a culturii actuale din România, împletind bucuria creației și pe cea a întâlnirii publicului.
Nu rata bucuria vernisajului, jubilația întâlnirii cu autoarea!

Cuvânt de deschidere: prof.univ.dr. Pia Brînzeu, Curator: Călin Petcana.

Cu plăcere vă invit la expoziția personală intitulată "SERTARE" să descoperim împreună un timp suprapus prin derizoriile obiecte depozitate în ascunzișurile unor spații geometrice ce trezesc melancolia poetică dar și reconversia spre prezentul mecanicist.
Expoziția este însoțită de un remarcabil text al cunoscutului scriitor clujean, Ovidiu Pecican căruia îi mulțumesc pentru susținere:

”Sertare... Perimetre semimobile, ascunse privirii sau numai discret distribuite sub alte suprafețe, direct perceptibile, acestea... Adăposturi de vreme rea pentru manuscrise și relicve prețioase, broderii destrămate ori bilețele cu scrisul cvasievaporat, imposibil de expus fără riscuri la vedere ori în sfera de acțiune a altei inteligențe, a altui suflet... Arhive sentimentale, intime, locuri rău famate unde s-au înghesuit temeri și riscuri mai vechi și mai noi, dar mereu actualizabile (căci istoriile se reînnoiesc sub alte culori și flamuri la infinit)... Sertarele refac ceva din misterul virtualității pure, cu geometrii variabile. Ce contează în cazul unui sertar? Lungimea, lățimea, înălțimea? Un stick de memorie computerizată azvârlit neglijent, în grabă, cândva, pe fundul sertarului mașinii de cusut Singer a bunicii și regăsit după căutări zadarnice reluate obsesiv, poate tezauriza muzee imaginare și biblioteci din Alexandria... Expoziția Suzanei Fântânariu aduce în raza vizuală densitatea de promisiuni și de certitudini, refulate sau nu, a mitologiei spațiilor complementare, îmbucate unele într-altele, depozitare de comori nerevelate sau gata de a reînvia în lumina de odinioară. Pariul unei artiste de excepție cu fiecare privitor în parte... Un dar magic, un transport instantaneu pe tărâmuri ale grației și măiestriei creativității... „Ești și tu în acest sertar, nu-ți mai rămâne decât să mă descoperi pe mine... Dar și dacă te vei regăsi numai pe tine, vei ieși din acest labirint în linie dreaptă altul decât ai intrat. Măcar cu certitudinea că o sală de expoziții e un sertar care ne conține pe amândoi, artist și vizitator, Oedip în fața Sphynx-ului...” Ovidiu PECICAN

Suzana Fântânariu-Baia, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara
Timişoara
29 septembrie 2020


Afiș Lucrări expuse


INVITAŢIE

09 mai - 09 iunie 2019
UN ALB SURÂS
DOINA MIHĂILESCU
Expoziţie de compoziţie de pictură, grafică, desen, obiect

Expoziţia de pictură, grafică, desen şi obiect a DOINEI MIHĂILESCU, membru al al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara, pe care o propune Muzeul de Artă din Arad în perioada 09 mai - 09 iunie 2019 ( vernisaj 09 mai 2019 , ora 18.00 ) vă prilejuieşte întîlnirea cu un artist pe deplin format.
Doina Mihăilescu este profesor universitar doctor la Universitatea de Vest din Timişoara - Facultatea da Artă; restaurator şi autor de studii despre artele vizuale. Lucrează pe diferite şantiere de restaurare. Are calitatea de expert în evaluarea şi restaurarea picturii pe lemn. A intreprins multe stagii de documentare în străinătate. Este protagonista a peste treizeci de expoziţii personale în România şi în Germania, Italia, Spania, Franţa, Polonia, Ungaria, Iugoslavia, etc.
Este laureată, din 2016, a premiului pentru arta religioasă acordat de Uniunea Artiştilor Plastici din Romania.

Invitaţie   Afiş expoziţie
 


 • COMUNICAT Dana Constantin, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara - data postării: 10.03.2019

Dragi prieteni,
Editura CONTRASENS vă invită MARŢI, 12 MARTIE, ORA 18:00 la librăria LA DOUĂ BUFNIŢE din Piaţa Unirii din Timişoara la lansarea albumului de artă DANA CONSTANTIN, album ce însumează lucrări din seriile MONOCROMII / 12 IULIE / F.L.O.T.E.s I / F.L.O.T.E.s II, albumul cu nr. 9 din seria colecţiei de artă contemporană POINT - coordonată de istoricul de artă Dana Sarmeş (Ed.), începută în 2015 de Asociaţia Culturală Contrasens.
Lansarea albumului se va face în prezenţa artistei, a criticilor de artă Prof. Univ. Dr. Ruxandra Demetrescu, Lect. Univ. Dr. Gabriel Kelemen şi a editorului Dana Sarmeş.

Vă aşteptăm cu drag,
Dana Constantin & Echipa de pe contrasens.


Afiş expoziţie


INVITAŢIE la COMPETIȚIE
București, Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter.

Fresh 2021 – Call for entries

Competiție adresată artiștilor tineri, cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani, 27 ianuarie-22 februarie 2021.

Din juriu face parte cunoscutul artist vizual timișorean prof.univ.dr. Doina Mihăilescu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara. Elite Art Gallery lansează cea de-a patra ediție a concursului de artă vizuală #FRESH dedicat artiștilor tineri, cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani. Competiția se adresează pictorilor și graficienilor din România și urmărește descoperirea și promovarea artiștilor tineri, cu scopul de a le crește vizibilitatea pe piața de artă și de a le oferi oportunități noi de dezvoltare în carieră. Vor fi selectați patru câștigători. Doi dintre ei vor beneficia de o expoziție la Elite Art Gallery în perioada 7-25 ianuarie 2021 și doi în perioada 29 iulie- 24 august 2021. Expoziția dedicată juraților este programată a se ține în perioada 27 ianuarie-22 februarie 2021.

Afiş expoziţie  

Modalități de înscriere(.pdf)


COMUNICAT
proiectele câștigate în cele 2 sesiuni de aplicare/proiecte la CJT.

Uniunea Artistilor Plastici din România- Filiala Timișoara în perioada Iulie-Noiembrie 2020, derulează trei proiecte finantațe de Consiliul Județean Timiș:

 1. - GALERIA VIRTUALĂ DE ARTĂ- proiect online
 2. - DESENE DIN IZOLARE- proiect parțial online
 3. -Tabără de creaţie a artiştilor plastici timişoreni „PEISAJUL DE CÂMPIE” – BĂILE CALACEA – 2020 (24 august - 05 septembrie 2020)


INVITAŢIE
MUZEUL DE ARTĂ PIATRA-NEAMȚ

vernisaj: joi, 10 septembrie 2020, ora 17.00
FELURITE CIREȘE
(în cer și pe pământ)
DOINA MIHĂILESCU
Expoziţie de pictură și grafică

Această expoziție s-a născut în jurul picturii FARFURIA CU CIREȘE a lui ION ANDREESCU. Ea este prezentă în expoziție. Moment inedit.

Doina Mihăilescu este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara și profesor universitar doctor la Universitatea de Vest din Timişoara - Facultatea da Artă; restaurator şi autor de studii despre artele vizuale. Lucrează pe diferite şantiere de restaurare. Are calitatea de expert în evaluarea şi restaurarea picturii pe lemn. A intreprins multe stagii de documentare în străinătate. Este protagonista a peste treizeci de expoziţii personale în România şi în Germania, Italia, Spania, Franţa, Polonia, Ungaria, Iugoslavia, etc.
Este laureată, din 2016, a premiului pentru arta religioasă acordat de Uniunea Artiştilor Plastici din Romania.

Afiş expoziţie
GRADINĂ AM VRUT SĂ FIU,
tehnica mixtă :pânză, acuarelă.
Dim. - 1,75/1,50m,(detaliu),
2019
 
Catalog expoziție(.pdf)

Comunicat de presă(.pdf)


PROIECT UAPT FINANȚAT DE CĂTRE CONSILIUL JUDEȚEAN TIMIȘ

24 august - 05 septembrie 2020
Tabără de creaţie a artiştilor plastici timişoreni

"CĂLACEA BĂI - 2020

Ediţiile precedente ale taberei au fost desfăşurate în verile anilor 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 şi respectiv ale anilor 2012, 2013, 2015, 2016, 2017, 2018, 2020. La lucrările Taberei de creaţie din Băile Călacea iniţiată şi organizată de către pictorul
Victor Acatrinei, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara, au fost invitaţi şi vor crea împreună timp de 14 zile artiştii plastici profesionişti din oraşul de pe Bega: Maria Acatrinei, Victor Acatrinei (organizator tabără), Maria Bana Jichiţa, Ioana Banciu, Rodica Banciu Regep, Petru Galiş, Lucia Moise, Sorina Stână, Bela Tar, Doru Tulcan, Elena Minodora Tulcan, Elena Ursei.


Afiş expoziţie


EVENIMENT
Ceremonie de decorare a unor personalități din domeniul culturii (15.01.2020)
Klaus Iohannis, Peședintele României, a acordat Ordinul "Meritul Cultural" în grad de cavaler unor artisti graficieni români, cu merite deosebite, "pentru măiestria artistică şi locul important pe care îl au în viaţa cultural-artistică a ţării" printre care prof.univ.dr.
Constantin Catargiu de la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, vicepreședinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara

Imagine de la eveniment Decorație Filmul evenimentului
Clic


EVENIMENT
Uniunea Artistilor Plastici Filiala Timisoara și As."Dialoguri Contemporane" a organizat, joi 14 noiembrie, orele 19, la Restaurant Valery 3, evenimentul
SOS-Investiți în artă pentru salvarea artistului vizual/ versus UAPT.
Evenimentul a fost un regal de arta in care invitatii au raspuns cu maxima eleganta, investitiei in arta vizuala. Scopul evenimentului a fost salvarea dramaticei situatii financiare cumulata in ultimii 16 ani de catre UAP Filiala Timisoara. Suma adunata salveaza UAPT de la introducerea in faliment. Multumim invitatului de onoare d-nul Andrei Herczeg pentru tot sprijinul acordat, invitatiilor, artistilor vizuali care au donat lucrari, interpretilor, voluntarilor si celor care ne-au fost aproape pentru ca acest eveniment sa se poata desfasura: Apa Aura, Restaurant Valery, Constructim SA, Massimo, The Million Roses.

Dana Constantin
preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara

Pompiliu Comsa- Jurnalul Bucureștiului (13 noiembrie 2019)
Investiți în artă” Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Timișoara PRETUIESTE OPERA DE ARTA!
 


Rolul artei este acela de a dezvălui latura invizibilă a lumii, de a face vizibil invizibilul însăși prin stilul ei, lăsând audiența să aleagă. De cele mai multe ori alegerile publicului sunt similare cu propriile căutări sau năzuințe. Evenimentul conturat pentru salvarea condiției artistului vizual si implicit a Uniunii Artiștilor Plastici Filiala Timișoara prin pleiada de lucrari donata de artiștii membrii ai UAP vine in sprijinul participantilor printr-un regal pentru iubitorii de arta vizuala fie ei investitori sau colecționari. (Pompiliu Comsa- Jurnalul Bucureștiului (13 noiembrie 2019))

(clic pentru vizualizare- text prelucrat de pe site-ul https://jurnalulbucurestiului.ro/eveniment-investiti-arta-uniunea-artistilor-plastici-filiala-timisoara-pretuieste-opera-de-arta/?fbclid=IwAR1IhVqXhdBZ_7MctrGYjWd61aUp188_EbOK3JodL8Zl5jkqS1tljkCeS9I/ (autor: Pompiliu Comsa).

Afiş Imagine de la eveniment


INVITAŢIE
Flora Raducan
Expoziţia de pictură
"Despre lumină"


La Casa Artelor, toamna, se numără… evenimentele culturale. Sezonul expozițional autumnal debutează, în galeria Pygmalion, în 5 septembrie cu un demers plastic semnat de plasticiana Flora Răducan. Lucrările sale de pictură sunt reunite sub titlul „Despre lumină”. “[…] Să dea Flora Răducan cu tifla celor care mijesc ironic numai și când aud apus de soare, darămite să și dea cu ochii de unul? E posibil să fie și aceasta o motivație, dar am convingerea că nu e cea principală. Din câte o cunosc pe artista din Lugoj nu fronda este cea care îi activează creativitatea, ci o profundă curiozitate și o temeinică dorință de a vedea lucrurile dincolo de epiderma lor. Pentru Flora, pictura este mijlocul prin care cercetează lumea, iar expoziția de la Pygmalion are ca subiect al acestei cercetări apusul. De fapt, mai mult decât atât: lumina. În fond, chiar titlul expoziței, Despre lumină, e o evidentă declarație de intenție. Adevărat, pare riscant, aproape caduc, să refaci legătura, după mai bine de un secol, cu o importantă pagină de istorie a picturii, impresionismul, chiar cu mijloacele specifice lui. Dar tocmai aici e, cred, una dintre mizele expoziției: revizitarea originii artei moderne. Reînvățarea unui mod de a privi începuturile. Redescoperirea unuia dintre fundamentele picturii, lumina. [...]” – spune despre lucrările Florei Răducan, scriitorul Robert Șerban. Vernisajul expoziției are loc joi, 5 septembrie, la ora 19.00. Despre artistă și lucrările sale va vorbi scriitorul Robert Șerban. Expoziția stă pe simezele galeriei Pygmalion până în 24 septembrie 2019.

Vernisaj expoziție de pictură „Despre lumină": joi, 5 septembrie, la ora 19.00 la Casa Artelor. Organizată de Casa Artelor - Direcția Județeană pentru Cultura Timiș.

Prezintă: Robert Şerban, scriitor si comentator de artă.

Vă aştept cu drag:
Flora Răducan- membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara.

Invitaţie Afiş


Mai mulți artiști plastici, printre care și prof.univ.dr. Constantin Catargiu au fost decorați de președintele României, Klaus Iohannis.
" Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, 25 aprilie, 2019, decretele de decorare a unor artişti, între care se numără şi vicepreşedintele prof.univ.dr. Constantin Catargiu. Astfel, cu ocazia Zilei Mondiale a Artei, pentru "măiestria artistică şi locul deosebit pe care îl au în viaţa cultural-artistică a ţării, pentru talentul, dăruirea şi profesionalismul care au dus la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale", şeful statului a conferit:
 • Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, categoria C - "Artele Plastice" profesorului universitar doctor Catargiu Constantin - grafician
"
(text prelucrat de pe site-ul https://www.agerpres.ro/politic/2019/04/25/mai-multi-artisti-intre-care-presedintele-de-onoare-al-uniunii-artistilor-plastici-decorati-de-iohannis--298993 AGERPRES/(AS-autor: Florentina Peia, editor: George Onea, editor online: Irina Giurgiu))


INVITAŢIE
Constantin Raducan
Expoziţia de pictură
"messenger / fusion"


Vernisaj joi 31 mai, ora 17:00, în galeria ART ROTARY din Timişoara.
Galeria Art Rotary -ShoppingCenter Bega Timişoara, Etaj 2 Lift sau scară rulantă/pt.persoane cu dizabilităţi.
Orar luni-vineri 9-18, sâmbătă 9-15.
Prezintă: Robert Şerban, scriitor si comentator de artă.

Vă aştept cu drag:
Constantin Răducan- membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara.

Invitaţie/ Afiş


"Rinocerii". O provocare a artistul contemporan român la Lisabona
O expoziţie inedită intitulată "Rinocerii" deschisă la Galeria ICR din Lisabona, Portugalia a oferit un prilej de provocare a artistul contemporan prin interpretarea unei teme clasice în stilistica şi limbajul artistic autentic-novator al zilelor noastre. Grupul de artişti români selectaţi de cunoscuta curatoare, Sofia Fränkl din Nürnberg, Germania, ea însăşi expozantă, este sudat în jurul ideii de profesionalism şi performanţă. Intâlnirile de lucru via Nürnberg-Bucureşti au definitivat grupul de artişti în cel mai obiectiv mod cu nume importante din arta românească contemporană. Interferenţa dintre cele două culturi, română şi portugheză, având ca problematică o temă clasică neutră a dus la coagularea mesajului ideatic şi stilistic la nivelul comunicării universale. Curatoriatul proiectelor lansate de Sofia Fränkl, ea însăsi un artist de marcă al spaţiului german şi românesc este binecunoscut şi apreciat la nivelul instituţiilor culturale organizatoare. Demersul expoziţiei "Rinocerii" a beneficiat de perfecţiune şi rigoare, claritate şi precizie a datelor, a etapelor parcurse precum şi elasticitate şi bună comunicare individuală. Nu este singurul proiect de succes, amintind pe cel de anul trecut cu o temă post-modernă: cartea-obiect, intitulat "Litera", un concept grafic finalizat cu o expoziţie riguroasă, tot în Lisabona. Expoziţia "Rinocerii", prin varietatea abordări artistice bidimensionale precum şi prin capturarea spaţiului tridimensional (sculptură, obiect, instalaţie) defineşte o parte a nivelului artei româneşti contemporane menită să evidenţieze potenţialul creator al artiştilor şi aportul adus de aceştia la evoluţia artei vizuale europene.
Tripticul Sofiei Fränkl este tulburător prin consistenţa limbajului plastic, a bogăţiei formelor organice susţinute în gama ,alb-negru, această dihotonomie fiind nuanţată măiestrit de artistă în tonuri largi de griuri. Organicitatea, fluiditatea şi transparenţa menţin cota graficii tradiţionale propulsată înnoitor în viziune contemporană, cu accente de individualizare recognoscibile. Instalaţia este o desprindere din bidimensional ştiind bine că ideea de hârtie rulată, acele desfăşurări fără restricţii de dimensiune, amintind de îndepărtatul "papirus", care menţine în mental, grafica japoneză ca etalon al culturii vizuale din toate timpurile.

Lucrările mele (Suzana Fântânariu-Baia, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara) cu texte şi imagini colate "îngropate" în multe straturi de materie, au drept filon continuarea proiectului de memorie al Revoluţiei române din Timişoara "89 din uşă-89 din fereastră". Ochii, gura, corpul rinocerului, sunt invadate cu litere; un alfabet indescifrabil, rinocerul încărcat de timp şi de violenţa imaginilor poartă "dilema" în cornul său de lângă ochi. Acelaşi rinocer dedublat priveşte paşnic din fereastra mică încorporată, năvalnica mişcare a corpului expus , iritat, rănit...

Evident, aceste comentarii sunt departe de a fi o "cronica plastică" de aceea ar fi interesant ca fiecare artist expozant să consemneze impresia individuală a acestei experienţe artistice trăită intens-imaginar dar şi "documentar", manifestându-şi opina pentru acest fabulos proiect în care sunt (suntem) solidari:
Cristian Bădescu, Cristina Bolborea, Doina Botez, Laura Covaci, Gabriela Cristu, Darie Dup, Reka Csapo Dup, Daniela Făiniş, Suzana Fântânariu-Baia, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara, Sofia Fränkl, Alina Gherasim, Ani Golici, Bogdan Hojbotă, Ion Iancuţ, Petru Lucaci şi Ştefan Pelmuş.

Suzana Fântânariu-Baia, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara
Timişoara
19 mai 2019


Afiş expoziţie
Lisabona
Afiş expoziţie
Nürnberg
Lucrare expusă


INVITAŢIE

09 mai - 09 iunie 2019
UN ALB SURÂS
DOINA MIHĂILESCU
Expoziţie de compoziţie de pictură, grafică, desen, obiect

Expoziţia de pictură, grafică, desen şi obiect a DOINEI MIHĂILESCU, membru al al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara, pe care o propune Muzeul de Artă din Arad în perioada 09 mai - 09 iunie 2019 ( vernisaj 09 mai 2019 , ora 18.00 ) vă prilejuieşte întîlnirea cu un artist pe deplin format.
Doina Mihăilescu este profesor universitar doctor la Universitatea de Vest din Timişoara - Facultatea da Artă; restaurator şi autor de studii despre artele vizuale. Lucrează pe diferite şantiere de restaurare. Are calitatea de expert în evaluarea şi restaurarea picturii pe lemn. A intreprins multe stagii de documentare în străinătate. Este protagonista a peste treizeci de expoziţii personale în România şi în Germania, Italia, Spania, Franţa, Polonia, Ungaria, Iugoslavia, etc.
Este laureată, din 2016, a premiului pentru arta religioasă acordat de Uniunea Artiştilor Plastici din Romania.

Invitaţie   Afiş expoziţie
 


 • COMUNICAT Dana Constantin, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara - data postării: 10.03.2019

Dragi prieteni,
Editura CONTRASENS vă invită MARŢI, 12 MARTIE, ORA 18:00 la librăria LA DOUĂ BUFNIŢE din Piaţa Unirii din Timişoara la lansarea albumului de artă DANA CONSTANTIN, album ce însumează lucrări din seriile MONOCROMII / 12 IULIE / F.L.O.T.E.s I / F.L.O.T.E.s II, albumul cu nr. 9 din seria colecţiei de artă contemporană POINT - coordonată de istoricul de artă Dana Sarmeş (Ed.), începută în 2015 de Asociaţia Culturală Contrasens.
Lansarea albumului se va face în prezenţa artistei, a criticilor de artă Prof. Univ. Dr. Ruxandra Demetrescu, Lect. Univ. Dr. Gabriel Kelemen şi a editorului Dana Sarmeş.

Vă aşteptăm cu drag,
Dana Constantin & Echipa de pe contrasens.


Afiş expoziţie


 • COMUNICAT Ciprian Radovan, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara - data postării: 08.12.2018

COMUNICARE
Ciprian Radovan a obţinut Premiul I la Bienala de artă "Gheorghe Petraşcu".
Complexul Naţional Muzeal "Curtea Domnească" din Târgovişte a găzduit ieri, 7 decembrie 2018, vernisajul şi festivitatea de premiere a celei de-a XIV-a ediţii a Bienalei de artă "Gheorghe Petraşcu". În competiţia de anul acesta au fost acceptate 145 de lucrări de pictură şi 16 lucrări de sculptură. Juriul a hotărât că cea mai valoaroasă lucrare de pictură din concurs este "Ritm", ce aparţine pictorului timişorean Ciprian Radovan, care, astfel, a obţinut Premiul I. "Ritm" are dimensiunea de 90x90 cm, este acrylic pe pânză şi a fost realizată în anul 2017. Ea va rămâne în colecţia Muzeului de artă din cadrul Complexul Naţional Muzeal "Curtea Domnească " din Târgovişte.

Articol în Banatul Azi - sâmbătă 8 decembrie 2018


Lucrea premiată:
Ciprian Radovan - Ritm
Ciprian Radovan
RITM

(2017)
acrilic pe pânză
90 x 90 cm


Dragii mei,
Îmi revine plăcuta datorie de a anunţa conducerea şi biroul UAP Timişoara că în data de 22 noiembrie 2018 a fost Gala decernării premiilor UAPR-2017 la "Colonia pictorilor", Baia Mare.
Am fost prezentă la această gală în calitate de câştigatoare a Marelui Premiu UAPR-2017, membră a UAP-Timişoara.

Cordial,
Suzana Fântânariu-Baia, prof.uviv.dr., membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara

..."Ceea ce Herta Müller a realizat cu un limbaj concentrat, poetic în literatură, i-a reuşit Suzanei Fântânariu în artele plastice, adică cronica unei experienţe existenţiale în spaţiul sud-est european copleşit de dictaturi şi de angoase. Artista e preocupată de întrebări majore privind identitatea umană şi dihotomia corp-suflet. Limbajul ei plastic este de un rafinament rar, Suzana Fântânariu excelează în domeniul xilogravurii şi al desenului, iar de vreo două decenii ne uimeşte cu lucrări tridimensionale de mare anvergură. Atât "portretele" cât şi obiectele antropomorfe numite "ambalaje pentru suflet" care sugerează nu rareori o spaimă existenţială, cât şi peisajele misterioase desenate în culori întunecate, ne impresionează şi ne copleşesc în acelaşi timp. Viziunea fundamentală a artistei este una predominant pesimistă şi nu întâmplător marele critic de artă şi scriitor austriac Bertram Karl Steiner a pus arta Suzanei Fântânariu în context cu lucrările unor mari pesimişti europeni ca Emil Cioran şi s-a întrebat de unde oare provine această tristeţe existenţială, care se regăseşte în arta Suzanei Fântânariu şi care nu l-a părăsit pe Cioran nici la Paris? " ... --- Alexander Gerdanovits- critic de artă austriac, născut la Timişoara.


Imagini de la premiere


ANUNŢ PRIMIRI ŢI TITULARIZĂRI, PENTRU MEMBRII U.A.P. DIN ROMÂNIA - 2018

În perioada 14 NOIEMBRIE - 14 DECEMBRIE 2018 se vor depune dosarele (acte şi portofoliu artistic) în vederea titularizării în UAP din România a membrilor stagiari, concomitent se pot depune şi dosarele (acte şi portofoliu) pentru membrii stagiari în UAP din România la secretariatele filialelor din Bucureşti şi teritoriu.

Filialele teritoriale vor trimite dosarele întocmite şi avizate conform noului Regulament de Primiri şi Titularizări în Uniunea Artiştilor Plastici din România, disponibil pe site-ul UAP www.uap.ro, până la data de 20 decembrie 2018, la sediul UAP din Str. Piaţa Amzei nr. 13, etaj 4.

Pentru filialele din Bucureşti, dosarele se vor depune la sediul UAP din Str. Piaţa Amzei nr.13, etaj 4, sector 1, Bucureşti, de luni până joi, între orele 10.00-15.00 şi vineri, între orele 10.00 - 13.00.

ATENŢIE!!!

Perioada de stagiatură este de minim doi ani şi maxim cinci ani de la data intrării în UAP.
În sesiunea de titularizare 2018 se pot înscrie numai cei care au dobândit calitatea de membru stagiar în anul 2016 şi anterior. Procedura de titularizare se va desfăşura conform metodologiei prevăzute în noul Regulament pentru Primiri şi Titularizări în Uniunea Artiştilor Plastici din România care poate fi descărcat împreună cu alte documente necesare de pe site-ul UAPdR de mai mai jos:
(- Regulament pentru Primiri şi Titularizări în Uniunea Artiştilor Plastici din România, - Cerere_primire în UAPR, - Fisa-personala_primire in UAPR- - Cerere_titularizare în UAPR, - Fisa-personala_titularizare in UAPR.)
Anunţul de pe site www.uap.ro:
https://uap.ro/anunt-primiri-si-titularizari-pentru-membrii-u-a-p-din-romania-2018/


Cu stimă,
Laurenţiu Nistor
0786 911 089
Manager IT&C
Uniunea Artiştilor Plastici din România


ANUNŢ IMPORTANT

Adunarea generală de alegeri a "Filialei din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România" este convoacată pe data de marţi
11 decembrie 2018, orele 17
în Sala "Lyra" a Casei de Cultură a Municipiului Timişoara
(Str. Miron Costin Nr. 2)

Sunt aşteptaţi toţi artiştii plastici profesionişti, membri contizanţi ai UAPT.

Consiliul de administraţie

PRECIZĂRI
Dosarele candidaţilor pentru Consiliul de administraţie al UAP - Timişoara, cu respectarea Art 24 din Statutul UAP-RO şi al articolului 24 alin. 1 al OUG26/ 2000, completată şi actualizată, precum şi al Statutului UAPT.
SE VOR DEPUNE la Secretariatul UAPT, în format digital şi pe suport de hârtie, în zilele de 26, 27, 28 noiembrie 2018 în intervalul orar 10-15. Comisia de cenzori va verifica dosarele depuse în zilele de 03-04 decembrie 2018. Doritorii vor putea lectura şi studia proiectele manageriale ale candidaţilor la sediul Filialei din Timişoara a UAP în perioada 3-10 decembrie 2018, respectiv pe Site-ul UAPT: http://uapt.cjtimis.ro

Preşedinte
Ioan Szekernyés

Alegeri UAPT 2018 (.pdf)

Dosare depuse:

Alte acte:


22 iulie 2018 - 31 iulie 2017
Tabără de creaţie a artiştilor plastici timişoreni

"CĂLACEA BĂI - 2018

Ediţiile precedente ale taberei au fost desfăşurate în verile anilor 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 şi respectiv ale anilor 2012, 2013, 2015, 2016, 2017. La lucrările Taberei de creaţie din Băile Călacea iniţiată şi organizată de către pictorul
Victor Acatrinei, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara, au fost invitaţi şi vor crea împreună timp de 10 zile artiştii plastici profesionişti din oraşul de pe Bega: Victor Acatrinei (organizator tabără), Maria Acatrinei, Maria Bana Jichiţa, Rodica Banciu Regep, Petru Galiş, Emil Grama, Mirela Popescu, Sorina Stână, Bela Tar, Pavel Torony şi Mihai Vornicu.


Afiş expoziţie


COMUNICAT
Expoziţia de pictură "Quo vadis" a artistei vizuale Ecaterina Schiwago, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara la Biblioteca de artă Timişoara în perioada 31.05-14.06.2018. Vernisaj miercuri 06.06 ora 17.30. Cuvânt de deschidere Andreea Foanene, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara.


Afiş expoziţie


COMUNICAT
...tocmai postasem un desen intitulat "În deşert cu îngerul meu pe genunchi", când am primit cu emoţie acest premiu internaşional, onorabil la Trienala internaşională de gravurş, Bitola, Macedonia, 2018.
Mulţumesc juriului internaţional, preşedintelui şi directorului Trienalei internaţionale , Vlado Goreski, pentru această imensă onoare şi recunoaştere.
I thank the international jury, the president and director of the International Triennial, Vlado Goreski, for this tremendous honor and recognition.
Cordial,
Suzana Fântânariu-Baia, prof.uviv.dr., membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara


Afiş expoziţie


COMUNICAT DE PRESĂ

30 martie - 15 aprilie 2018
ATHANATOS
(CÂND GÂNDUL ÎNCEPE SĂ VADĂ)

DOINA MIHĂILESCU
Expoziţie de pictură , grafică, desen

Expoziţia de pictură, grafică şi desen a DOINEI MIHĂILESCU pe care o propune Muzeul de Artă din Cluj - Napoca în perioada 30 martie - 15 aprilie 2018 ( vernisaj 29 martie 2018 , ora 18 ) vă prilejuieşte întîlnirea cu un artist pe deplin format . Demersul artistei propune o încercare conştientă de a se integra în tradiţie. ATHANATOS (când gândul începe să vadă) dezvăluie începutul unei căutări spirituale ,izvorîtă din credinţa autoarei, că omenirii nu-i este cu putinţă să trăiască fără credinţă. Doina Mihăilescu este convinsă că dacă dai la o parte credinţa , nu dai la o parte doar un corpus doctrinar şi nici nu laşi în urmă un peisaj curăţat, unde omul apare drept ceea ce este, ci , dai la o parte puterea de a intui şi de a percepe adevăruri înalte -adevăruri despre condiţia omenească - adevăruri cu care, în absenţa credinţei, nu ne putem confrunta . Astfel esteticul este înrădăcinat în religios , sufletul este eterizat şi puritatea cuvintelor este sporită . Pictura , arta în general, este pentru artistă un act de apartenenţă , o aderare la un imaginar care îi îngăduie să livreze precizie, percepţie şi sinceritate , permiţîndu-i să redescopere viziunea etică în mijlocul vieţii moderne. Artista este cunoscută ca un pictor liturgic. Imaginarul care rezultă din abordările ei poartă marca artistului care îşi face singur canonul dar care îşi acordă totodată o mare şi binecuvenita doză de libertate. Deasemeni , un deplin potenţial de verticalitate se regăseşte în lucrările de acum care îi îngăduie acel pelerinaj spiritual în căutarea "urmelor" care să favorizeze o exprimare creativă de sine într-un cod afectiv specific valorilor estetice ale modernităţii . Iată de ce , într-o lume dominată încă de "carnaval şi de entropie" autorul propune o viziune în care ordinea spirituală e descoperită în cele mai simple ipostaze ale lumii. Pentru artistă frumuseţea conţine un element de iubire şi, deasemeni, unul noetic.
Expoziţia ATHANATOS ( când gândul începe să vadă ) , un eseu de investigaţie estetică, poetică şi teologică poate , fără prea mare efort , să se dezvăluie ca iconosferă care conţine locuri creative deschise unei pluralităţi de interpretări . Timpul oamenilor, timpul istoriei şi timpul lui Dumnezeu se întîlnesc într-un timp edificat care primeşte chip artistic inconfundabil . Locul de primă importanţă în edificarea viziunii autoarei este locul Icoanei de la care , pentru Doina Mihăilescu pornesc toate: idolatria şi abolirea etică a tuturor imaginilor; răscumpărarea şi eliberarea vizibilului de către modelul Cuvîntului Întrupat ; un infinit care se arată într-o formă finită fără a înceta să fie infinit, revelîndu-şi astfel infinitatea în modul cel mai desăvîrşit .
Locul poetic al imnografiei pe care o compune autoarea , a iubirii de fapt , este, cu sprijinul limbajejor alegorice şi simbolice care smulg cosmosul din neinteligibilitatea lui iniţială, locul care redesenează contururile unei memorii care propune o întîlnire care este pregătită pentru a institui pe baza unui şir de analogii pozitive , un timp misterios al aşteptării .
Metaforele Vii şi profund iscoditoare de adevăr , ludice şi jubilatorii, trebuie înţelese şi dintr-o perspectivă mistică şi ascetică pe care ţi-o dă o privire simbolică prilejuită de feluritele modalităţi ale întîlnirii şi contemplării . Privirile aruncate asupra suferinţei , durerii , suferinţei şi iubirii se duc dincolo de imediatul lumii şi poate chiar dincolo de frumuseţea chemării . Ai sentimentul că te găseşti în faţa unui logician al intuitivului. Desenul este meridianul în jurul căruia de compune lumea imaginată ca icoană a unei ficţiuni adevărate . Tehnicile polisemice , stratificate constant, mişcările semantice din interiorul lucrărilor pun în evidenţă realităţi acroamatice dintre cele mai profunde .La un artist autentic esenţa şi forma nu pot fi despărţite. Forma este esenţa devenită vizibilă iar esenţa este adîncimea formei.
De două decenii artista lucrează în atelier şi expune constant lucrări care aparţin unor serii şi cicluri care configurează ierarhii ale conţinuturilor şi ale formei care sunt : Stîlpnici , Iov , Maria Egipteanca, Pustia , Arca , Îngerul Învierii, Mormîntul Gol, Rugul Aprins , Omul pustiit etc. Acum ne invită să privim împreună cum deasupra omului se bolteşte spaţiul sacru , suferinţa, durerea, credinţa şi iubirea în acelaşi timp infinit.
Curatorul expoziţiei este criticul de artă Oliv Mircea .

Doina Mihăilescu trăieşte şi munceşte la Timişoara.
Este profesor universitar doctor la Universitatea de Vest din Timişoara - Facultatea da Artă ; restaurator şi autor de studii despre artele vizuale. Lucrează pe diferite şantiere de restaurare . Are calitatea de expert în evaluarea şi restaurarea picturii pe lemn . A intreprins multe stagii de documentare în străinătate
Este protagonista a peste treizeci de expoziţii personale în Romania şi în Germania, Italia, Spania, Franţa , Polonia , Ungaria, Iugoslavia , etc.
Este laureată, din 2016, a premiului pentru arta religioasă acordat de Uniunea Artiştilor Plastici din Romania.

Afiş expoziţie


COMUNICAT *Facultatea de Arte şi Design din Timişoara* în parteneriat cu *Primăria oraşului Jimbolia* organizează evenimentul expoziţional *ARTA RESTAURĂRII* cuprinzând proiecte de restaurare realizate de către studenţi şi alumni ai programului de studiu Conservare-Restaurare, coordonate de către *prof.univ.dr.Doina Mihăilescu, conf.univ.dr.Habil. Hedy M-Kiss, lect.univ.dr.Silvia Trion #351;i lect.univ.dr.Filip Petcu.*. Vernisajul expoziţiei va avea loc la *Muzeul Ştefan Jäger* *din Jimbolia* la data de *20 Martie 2018 ora 13*. Expoziţia este organizată de către *conf.univ.dr.Habil. Hedy M-Kiss*.

*Vă aşteptăm cu drag!*

Afiş expoziţie


COMUNICAT

35 artişti contemporani timişoareni
expoziţia "AMPRENTE" - BRAŞOV, sala Patria-Filarmoica - 2018
La invitaţia şi în organizarea Asociaţiei AVV din comuna Hărman (Jud. Barşov), condusă de dr. Nicolae-Ioan Vrâncean, a Filarmonicii Braşov şi a Primăriei Municipiului Braşov în perioada 21 martie -13 aprilie 2018 Galeria Filarmonicii Braşov va găzdui expoziţia de grup a 35 de artişti plastici profesionişti contemporani, membri ai Filialei din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Curatorul expoziţiei este pictorul şi graficianul Viorel Cosor, vicepreşedinte al Filialei din Timişoara a UAP. Vernisajul va avea loc în data de 21 martie 2018, ora 15 în Sala "Patria" a Filarmonicii Braşov. Prezintă criticul de artă Veronica Bodea Tatulea. Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 13 aprilie 2018.

Afiş expoziţie


COMUNICAT DE PRESĂ

OCTAVA ASTRALĂ A INIMII expoziţia de pictură, grafică şi desen a DOINEI MIHĂILESCU pe care o propune Gallera CONCENTRIC începînd cu 14 februarie 2018 ora 18 vă invită la întîlnirea cu un artist pe deplin format şi al cărui demers artistic se ordonează în miezul unei episteme care vrea să dezvăluie o realitate mito-archeo-utopică. Artista este cunoscută ca un pictor liturgic. Imaginarul care rezultă din abordările ei poartă marca artistului care îşi face singur canonul dar care îşi acordă totodată o binecuvenita doză de libertate. Deasemeni , un deplin potenţial de verticalitate se regăseşte din nou în lucrările de acum care îi îngăduie o exprimare creativă de sine într-un cod afectiv specific valorilor estetice ale modernităţii . Iată de ce , într-o lume dominată încă de nihilismul creştin al cărnii, ea ne propune o filozofie a luminilor senzuale. Expoziţia anunţă un eros solar şi lejer, libertar şi jubilatoriu care se construieşte luîndu-şi ca temelie valorile de : blîndeţe, tandreţe, solicitudine , dăruire, împărtăşire , mărinimie , altruism , atenţie , eleganţă . Inspirate din binecunoscutul text al Cîntării Cîntărilor , desenele, grafica şi pictura expuse acum la Galeria CONCENTRIC ne dezvăluie misterul şi tainele unui trup îndrăgostit, arătind splendorile unui corp complice cu natura . În fiecare din lucrări se poate vedea cum artista instituie o politeţe şi o curtoazie a corpurilor care se lasă cuprinse de voluptatea senzuală a sufletului material spre a elibera trupul de feluritele lui servituţi .Întregul ciclu de lucrări lasă să se distingă un mecanism al dorinţei fără a deveni nicidecum un discurs al plăcerii . Pentru artistă frumuseţea conţine un element de iubire şi, deasemeni, unul noetic.

Expoziţia OCTAVA ASTRALĂ A INIMII poate , fără prea mare efort , să se dezvăluie ca o iconosferă care conţine locuri creative deschise unei pluralităţi de interpretări . Locul poetic al acestei imnografii a iubirii este, cu sprijinul limbajejor alegorice şi simbolice care smulg cosmosul din neinteligibilitatea lui iniţială, locul care redesenează contururile unei memorii care propune o întîlnire a legăturii nupţiale cu erosul solar paradisiac pentru a institui un timp al aşteptării .
Metafora nupţială a poemului biblic împreună cu erotica solară ,ludică şi jubilatorie, trebuie înţelese şi dintr-o perspectivă mistică şi ascetică pe care ţi-o dă o privire simbolică prilejuită de feluritele modalităţi ale întîlnirii şi contemplării . Privirea aruncată asupra iubirii se duce dincolo de imediatul lumii şi poate chiar dincolo de frumuseţea chemării . La un artist autentic esenţa şi forma nu pot fi despărţite. Forma este esenţa devenită vizibilă iar esenţa este adîncimea formei.
De două decenii artista lucrează în atelier şi expune constant lucrări care aparţin unor serii şi cicluri care configurează ierarhii ale conţinuturilor şi ale formei care sunt : Stîlpnici , Iov , Maria Egipteanca, Pustia , Arca , Îngerul Învierii, Mormîntul Gol, etc. Acum ne invită să privim împreună cum deasupra omului se bolteşte spaţiul sacru şi şi iubirea în acelaşi timp infinit.

Curatorul expoziţiei este criticul de artă Oliv Mircea.
Amfitrionul evenimentului este Marin Ecedi.


Doina Mihăilescu este membru al Asociaţiei Uniunii Artiştilor Plastici din Bistriţa .Ea trăieşte şi munceşte la Timişoara .
Este profesor universitar doctor la Universitatea de Vest - Facultatea da Artă ; restaurator şi autor de studii despre artele vizuale. Munceşte pe diferite şantiere de restaurare . Are calitatea de expert în evaluarea şi restaurarea picturii pe lemn . A intreprins multe stagii de documentare în străinătate
Este protagonista a peste treizeci de expoziţii personale în Romania şi în Germania, Italia, Spania, Franţa , Polonia , Ungaria, Iugoslavia , etc.
Este laureată, din 2016, a premiului pentru arta religioasă acordat de Uniunea Artiştilor Plastici din Romania.

Doina Mihăilescu
pictor, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara


Afiş expoziţie Invitaţie


 • COMUNICAT Dumitru Popescu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara- data postării: 01.09.2017

Vă invit cu drag
la vernisajul
"Expoziţiei Retrospective de scenografie şi pictură"
ce va avea loc
Joi 7 Septembrie 2017 ora 17:00
la
Muzeul de Artă Timişoara din Piaţa Unirii

Dumitru Popescu
pictor, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara


Afiş expoziţie


Tabără de creaţie a artiştilor plastici timişoreni
"PEISAJUL DE CÂMPIE" - BĂILE CĂLACEA - 2017

Luni, 7 august 2017 au început la Băile Călacea lucrările ediţiei din această vară a Taberei de creaţie "Peisaj de câmpie" a artiştilor plastici profesionişti din Timişoara.
Rezultate pozitive, promiţătoare ale ediţiilor precedente desfăşurate în verile anilor 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 şi respectiv ale anilor 2012, 2013, 2015, 2016 ale rodnicelor lucrări în cadrul Tabărei de creaţie artistică de la Băile Calacea, ne îndreptăţesc să sperăm că şi ediţia din vara anului 2017 se va bucura de succes şi va rezulta o "recoltă artistică" îmbelşugată. La lucrările Taberei de creaţie din Băile Călacea iniţiată şi organizată de Filiala din Timişoara a UAP, cu sprijinul Consiliul Judeţean Timiş au fost invitaţi şi vor crea împreună timp de 10 zile artişti plastici profesionişti din oraşul de pe Bega: Maria Acatrinei,
Victor Acatrinei, Rodica Banciu Regep, Petru Galiş, Emil Grama, Ioan Iovan, Lucia Moise, Ecaterina Neagu, Sorin Nicodim, Ilinca Rogojinaru, Ecaterina Schiwago, Pavel Torony şi Mihai Vornicu. Coordonatorul taberei este pictorul Victor Acatrinei, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara. Tema propusă de către organizatori este "Peisajul de câmpie".
Staţiunea Băile Calacea a oferit şi oferă condiţii onorabile de cazare şi de lucru pentru artiştii invitaţi, iar instituţiile din comuna Orţişoara, precum şi conducerea Staţiunii balneare au dat şi dau dovadă de amabilitate, înţelegere şi deschidere faţă de actul artistic. Lucrările realizate în tabără vor fi întrunite şi prezentate publicului într-o expoziţie organizate la închiderea lucrărilor taberei, 17 august 2017 la Băile Călacea, urmând să fie prezentată în luna februarie 2018 şi pe simezele Galeriei de Artă "Helios" din Timişoara.
Printre cei 12 artişti plastici profesionişti, membri ai Filialei Timişoara a UAP, se regăsesc deopotrivă creatori de frumos consacraţi, reprezentanţi de frunte ai generaţiei de mijloc şi precum şi tineri talentaţi, care şi-au confirmat calităţile şi capacităţile creatoare în expoziţii de grup şi colective reprezentative. Se vor organiza discuţii, dezbateri, schimburi de experienţă, precum şi vizite şi excursii documentare la Hodoni, Satchinez, Variaş, Sânnicolau Mare, Teremia etc. Se va redacta şi tipări un catalog ilustrat.

Ioan Szekernyés
critic şi istoric de artă, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara


INVITAŢIE -LUGOJ, un oraş drag, mie !

Este un moment deosebit, o mare plăcere şi bucurie să vă informez prin postarea acestui afiş, că în data de 10 august, orele 19 voi deschide expoziţia "I Connect", pictură-obiect, la renumitul "Englisch Pub Art Club"-Lugoj mulţumindu-i domnului Dan Haica pentru invitaţie .
Sunt onorată pentru cuvântul de deschidere al doamnei Simona Avram (Lugoj) şi al domnului Dan Nicolae Buruleanu (Timişoara).
Vă adresez călduroasa invitaţie de a participa la acest eveniment mulţumindu-vă anticipat !

Dragii mei prieteni apropiaţi,
După expoziţia de xilogravură "Dragoni" din 1986 de la Galeria "ProArte" din Lugoj, vernisată de Coriolan Babeţi şi expoziţia "Ambalaj pentru suflet" (desen, obiect, instalaţie), vernisată de Şerban Foarţă, la aceeaşi galerie, în 1994, ambele proiecte expoziţionale coordonate de Silviu Oravitzan, acum în 10 august 2017, orele 19 voi deschide la "English Pub Art Club" din Lugoj, expoziţia, "I Connect", pictură-desen-obiect invitată fiind de Dan Haica. Vernisează: Simona Avram şi Dan Buruleanu. Vernisajul va fi încheiat cu un moment muzical susţinut de Beatrice Dan, Cristi Veţan şi Lucian Avramescu. Intrarea este liberă!.
Expoziţia "I Connect" va rămâne deschisă până în data de 13 septembrie 2017.

Aş fi onorată de prezenţa Dumneavoastră la acest eveniment !


Cordial,
Suzana Fântânariu-Baia, prof.uviv.dr., membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara


Afiş expoziţie


Graficianul timişorean Constantin Catargiu, coordonatorul Atelierului "Graphium", profesor univ.dr.la Facultatea de Arte Plastice şi Design a Universitătii de Vest din Timişoara, vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara organizează în lunile septembrie-decembrie 2017 în cadrul unui proiect al UAPT, Bienala Internaţională de Gravură Mică "Graphium 2017" - ediţia a IV-a.

Contact: graphiumbiennale@gmail.com
Informaţii detaliate în ataşamente.

We have the honor to invite you at the project of the 4th edition of the International Biennial of Small Etching, Graphium 2017 Timisoara, Romania, a cultural nonprofit prestigious event, initiated and organized by the Union of Visual Artists, Timişoara branch and Workshop of Etching Graphium, in collaboration with local cultural administrative institutions. For the edition of 2017, the organizers are counting on the selection of approximately 1,500 works by approximately 500 artists worldwide, the works shall be selected by an international jury and the event shall have as result different exhibition openings of the selected artists, as guests of honor, hors-concours.
regards,

Professor PhD. Constantin Catargiu


For further information, email: graphiumbiennale@gmail.com
More details in the attachments.


14 mai - 15 iunie 2017

Constantin Plăviţu - Expoziţie personală cu 20 lucrări de pictură şi 3 lucrări de ceramică arsă la Galery ART Rotary de la etajul 2 al magazinului Bega din Timişoara.


Afiş expoziţie


02.05 - 18.05.2017
Constantin Catargiu - Expoziţia colectivă "Printuri pentru Pace în Mexic" (Monterrey, Nuevo Leon, Mexixo)

Since 2007 the Unidad Cultural Arquitectura of the State University in Nuevo Leon UANL has invited Prints for Peace Mexico to exhibit collectives of the Works of artists collaborating with our main art call. In this ocation we present three exhibits, Rakesh Bani and students from India, Colin Gillespie and students from the Isledon Centre in England and the 9 International Printmaking Collective. The Inaugural speech was made by artist and curator Emyr Guerrero who is a specialist in Art for Health. In these Collectives we are able to invite 11 printmakers from around the world (three from Monterrey) that are willing to share their art with us. We are exhibiting 85 prints all together. The Prints from the Rakesh Bani atelier and Colin Gillespie centre will be exhibited again at the 9 Prints for Peace México in June 2018 at Arte AC/Tecnológico de Monterrey.

Traducere liberă: Virgiliu Streian, administrator site UAPT.

Începând din anul 2007, Unitatea Culturală de Arhitectură de la Universitatea de Stat din Nuevo Leon din Monterrey din Mexic (UANL) invită artişti să expună lucrări tematice la expoziţia întitulată Printuri pentru Pace în Mexic.
În anul acesta vor fi prezentate trei expoziţii: Rakesh Bani şi studenţi din India, Colin Gillespie şi studenţi de la Centrul Isledon din Anglia şi artişti graficieni din 9 ţări străine.

Discursul de inaugurare a fost ţinut de către artistul şi curatorul expoziţiei Emyr Guerrero- specialist în Artă pentru Sănătate.
Au fost invitaţi 11 graficieni din întreaga lume (trei din Monterrey, unul din România: Constantin Catargiu, grafician, profesor doctor la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara. [N.T.]) care sunt dispuşi să împartă arta lor cu noi. În total sunt prezentate 85 de lucrări de grafică. Lucrările Rakesh Bani şi studenţi din India, Colin Gillespie şi studenţi de la Centrul Isledon din Anglia vor fi din nou expuse în cadrul a 9 expoziţii Printuri pentru Pace în Mexic. în iunie 2018 la Arte AC/Tecnológico de Monterrey.


Afiş general expoziţie Afiş expoziţie Invitaţie la expoziţie

Un tur scurt al expoziţiei expoziţiei (video)
https://www.facebook.com/unidadcultural.arquitectura/videos/1376686665731593


21.04 - 21.05.2017
Lucia Kolla Stoica (pictor) şi Marius Bacriu (sculptor) - Expoziţia de pictură şi sculptură "INTOTDEAUNA, GEEA"
Vă invităm la o expoziţie de pictură şi sculptură, un melanj artistic provocator, vineri 21 aprilie la Lugoj, la English Pub, orele 19. Prezintă:
prof.univ.dr. Ioan Iovan- critic şi istoric de artă, vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara
Ioan Szekernyés - critic şi istoric de artă, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara
Ilie Chelariu- profesor, scriitor şi jurnalist.

Suntem onoraţi dacă veţi participa fizic sau doar sufleteşte la evenimentul nostru:
Lucia Kolla Stoica, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara
şi
Marius Bacriu, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Lugoj.


Afiş expoziţie


 • COMUNICAT Viorel Toma, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara- data postării: 12.02.2017

23.02 - 15.04.2017
Viorel Toma - Expoziţie de pictură 1983-2016
Vă aştept cu drag la Muzeul de Artă din Timişoara, la expoziţia ce reuneşte lucrări de pictură din perioada 1983-2016.
Vernisajul va avea loc în data de 23.02.2017, la ora 18.00. În deschidere prezintă prof.univ.dr. Victor Neumann, director al Muzeului de Artă din Timişoara, urmat de un recital de chitară susţinut de Ilie Stepan şi Horea Crişovan.


Afiş expoziţie


*A P E L*

Galeria de artă "Helios" din Timişoara este excelent amplasată, desfăşurându-şi activitatea începând din anul 1968 în centrul municipiului Timişoara, la parterul imobilului din P-ţa Victoriei nr. 6. Dispune de toate oportunităţile şi avantajele pentru desfăşurarea unei activităţi susţinute, pretenţioase şi fructuoase în promovarea, mediatizarea şi valorificarea artei plastice şi decorative contemporane. Cu o periodicitate de 2 săptămâni galeria găzduieşte expoziţii person ale şi de grup organizate de creatorii de frumos din Banat sau din alte centre artistice din ţară şi străinătate, din care după caz se vând lucrări dacă apar solicitanţi, iubitorii sau colecţionari de artă. Anual se organizează 2- 3 expoziţii în preajma marilor sărbători religioase, cu un scop comercial declarat şi asumat. În strânsă simbioză cu activitatea expoziţională, Galeria de artă "Helios" din Timişoara are menirea şi sarcina de a comercializa, de a vinde tablouri, sculpturi, gravuri şi desene, obiecte de artă decorative etc. din creaţia artiştilor plastici şi decoratori profesionişti. Galeria de artă "Helios" din Timişoara se străduieşte şi reuşeşte (cu rezultate fluctuante, variabile) să se achite cu onoare şi de această obligaţie, îndatorire.

Trăim într-o perioadă istorică dinamică, agitată, aflată în permanentă mişcare în care şi piaţa de artă se află într-o transformare radicală, într-o serioasă şi neîntreruptă evoluţie, şi-au făcut apariţia şi îşi intensifică mereu activitatea galeriile particulare, casele de licitaţie, târgurile şi festivalurile de artă etc. În vederea eficientizări, impulsionări, revigorări şi modernizări activităţii comerciale a Galeria de artă "Helios" din Timişoara Consiliul de administraţie al Filialei din Timişoara a UAP a adoptat câteva măsuri organizatorice care se impun cu fermitate. Sunt inevitabile! Pentru creşterea performanţei, a indicatorilor de vânzări se cere împrospătarea, diversificarea gamei de opere şi obiecte de artă oferite spre desfacere. Pe baza acestui principiu şi deziderat artiştii profesionişti, colaboratorii Galeria de artă "Helios" din Timişoara sunt rugaţi cu insistenţă să-şi revadă, să-şi reexamineze lucrările depuse pentru vânzare cu mai multe luni în urmă la Galeria de artă "Helios" din Timişoara, şi să le înlocuiască, să le schimbe cu alte opere din creaţia curentă. Ne propunem să dăm un avânt substanţial comerţului cu lucrări de artă prin îmbogăţire, reînprospătarea în permanenţă a ofertei într-un mod elocvent, convingător şi atractiv. Va creşte cu siguranţă interesul, apetitul clienţilor, al cumpărătorilor dacă vor întâlni pe simeze, stative şi vitrine lucrări de pictură, grafică sculpură şi artă decorativă noi. Periodic se vor rearanja vitrinele, spaţiile de prezentare ale lucrărilor oferite spre vânzare. În realizarea intenţiilor şi obiectivelor enunţate şi urmărite de Consiliul de administraţie al UAP Timişoara apelăm şi ne bazăm pe înţelegerea, receptivitatea, promptitudinea şi sprijinul artiştilor plastici, ai colaboratorilor inimoşi, fideli şi devotaţi ai Galeria de artă "Helios" din Timişoara. Scopul demersului este de interes comun. Diversificarea, împrospătarea şi creşterea ofertei va aduce un câştig în plus nu numai Galeria de artă "Helios" din Timişoara, breslei creatorilor de frumos, ci şi fiecărui artist în parte.

Vă adresăm apelul, ca toţi artiştii, toţi colaboratorii Galeria de artă "Helios" din Timişoara care au depuse lucrări de înaintea datei de *1 septembrie 2016* să le schimbe, se la înlocuiască neapărat până în *15 martie 2017* cu opere şi obiecte noi.

Galeria de artă "Helios" din Timişoara are mare nevoie de "marfă" valoroasă, proaspătă şi vandabilă!

UAPT


Anunţ de primiri în UAP din România 2017 pentru membrii stagiari.

Vă rugăm să popularizaţi informaţia. Să-i anunţaţi pe cei interesaţi, pe cei care doresc să devină membri ai UAPR.
Vom reveni cu detalii, cu termenele din Filiala din Timişoara a UAP.

UAPT

În perioada 09 ianuarie 2017 - 10 februarie 2017 se vor depune dosarele (acte şi portofoliu) pentru membrii stagiari în UAP din România, la secretariatele filialelor de creaţie Bucureşti şi respectiv, ale filialelor teritoriale.

Filialele teritoriale vor trimite dosarele întocmite şi avizate conform Regulamentului de Primiri şi Titularizări în Uniunea Artiştilor Plastici din România, până la data de 28 februarie 2017, la sediul UAP din Str. Piaţa Amzei nr.13, etaj 4.
Pentru filialele de creaţie din Bucureşti, dosarele se vor depune la sediul UAP din Str. Piaţa Amzei nr.13, etaj 4, sector 1, Bucureşti, luni - joi, între orele 10.00-15.00, vineri, între orele 10.00 - 13.00.

Alte informaţii:
Vă rugăm să urmăriţi informaţiile ce vor fi afişate pe site-ul UAP din România şi pe pagina de facebook a instituţiei:
-UAP din România:
http://www.uap.ro
-UAP din România: https://www.facebook.com/uapdinromania


PREMIUL I - PICTORUL TIMIŞOREAN LEON VREME, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara

În organizarea Uniunii Artiştilor Plastici din România în perioda 21 noiembrie-10 decembrie 2016 a avut loc la Bucureşti în Centrul Artelor Vizuale - Căminul Artei şi Galeria "Orizont" SALONULUI NATIONAL DE PICTURĂ - Ediţia 2016, care s-a desfăşurat sub genericul Impresie/Expresie , curatoriatul fiind asiguarat de Irina Florescu, Teodora Chinschi, Marius Barbone Barb şi George Moscal. La prestigioasa manifestare expoziţională, la care au participat pictori din Bucureşti, Cluj, Deva, Bistriţa, Focşani, Buzău, Bacău, Ploieşti, Alba Iulia, Râmnicu Vâlcea, Iaşi şi Reşiţa, Timişoara a fost reprezentată de către maeştri Suzana Fântânariu-Baia şi Leon Vreme.
Decernarea premiilor SALONULUI NATIONAL DE PICTURĂ a avut loc la Centrul Artelor Vizuale - Căminul Artei, Bucureşti în data de 9 decembrie 2016. Au ţinut alocuţiuni: pictorul Petru Lucaci, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România; criticul de artă Doina Mândru, preşedintele secţiei de Critică a Uniunii Artiştilor Plastici din România; Irina Florescu, unul dintre curatorii Salonului şi membru al juriului.
Iată cele 5 premii:
Premiul I - Leon Vreme, Timişoara;
Premiul al II-lea- Radu Şerban, Cluj-Napoca;
Premiul al III-lea- Andrei Romocean, Bucureşti;
Premiul pentru tineret- Felicia Ionescu, Bucureşti;
Premiul juriului- Liviu Stoicoviciu, Bucureşti.
Componenţa juriului a fost următoarea: Doina Mândru, preşedinte; Irina Florescu, membru; Flavia Lupu, membru; Teodora Chinschi, membru; Marius Barbone Barb, membru; Mihai Zgondoiu, membru.

Sincere felicitări maestrului Leon Vreme pentru premiul obţinut şi îi dorim noi succese şi în viitor.

UAPT


Leon Vreme- Lucrarea premiată:
POETICA LUMINII, (2016), ulei pe pânză, 110 x 80 cm


Lista artiştilor din România care au fost admişi la
QUADRIENALA DE PICTURĂ BALCANICĂ DE LA STARA ZAGORA - BULGARIA


FOURTH BALKAN QUADRIENNELE OF PAINTING
"MYTHS AND LEGENDS OF MY NATION" STARA ZAGORA'2016ROMÂNIA
142. Mariana Stratulat /1954/ Iaşi, România DOCHIA, 2016
143. Rodica Strugaru 1943 Timişoara România,
membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara.
LEGEND OF THE MASTER MANOLE, 2016
144. Ciprian Radovan 1939 Timişoara, România,
membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara.
MIORITSA, 2015
145. Tatiana - Diana Harja /1963/ Timişoara, România THE COSCMIC DREAMER, 2016
146. Rodica Magda Socol /1958/ Timişoara,România Theosis, 2016
147. Lia Popescu /1951/ Timişoara, România,
membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara.
THE CROSS UNRAVELLING OF SHADOWS, 2016 - diptych
148. Marian Bahovski /1969/ Bucureşti, România LEGEND OF THE MASTER MANOLE , 2016
ONCE UPON A TIME, 2016
149. Sorin Nicodim /1951/ Timişoara, România,
membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara.
WEDDING, 2016
150. Matias Rafael /1977/ Timişoara, România,
membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara.
DUALITY, 2016

Lista a fost preluată de pe site-ul: http://artgallerystz.com/fourth-balkan-quadriennele-of-painting-myths-and-legends-of-my-nation-stara-zagora2016


INFORMARE

Sâmbăta, 29 octombrie 2016 a avut loc la Bucureşti Adunarea generală de alegeri a UAPR, la care Filiala din Timişoara a fost reprezentată de
Rodica Banciu Regep, Viorel Cosor şi Ioan Szekernyés, care au fost împuterniciţi de către delegaţii care nu s-au deplasat în Capitală să întroducă în urnă buletinele de vot completate, şi anume artiştii plastici Constantin Catargiu, Ciprian Chirileanu, Daniela Constantin, Matei Gaşpar, Gabriel Kelemen, Adriana Lucaciu, Sorin Nicodim, Dumitru Popescu, Cristian Sida.
Dintre candidaţi , Magda Cârneci şi Călin Dan s-au retras din competiţie.
În urma votului secret Consiliul director al UAPR are următoarea componenţă: Petru Lucaci - preşedinte
Ioana Ciocan - vicepreşedinte
Gheorgeh Dican - vicepreşedinte
Gabriel Cojoc - membru
Răzvan Constantin Caratănase - membru

Pictorul şi graficianul Viorel Cosor, vicepreşedinte al Filialei din Timişoara a UAP a fost propus şi a fost ales membru al Comisiei de onoare a UAPR.

UAPT


INVITAŢIE
Vineri, 4 noiembrie 2016, ora 17 Galeria Orăşănească /Városi Galéria/ din localitatea Csongrád (Ungaria) găzduieşte vernisajul expoziţiei colective întitulată NOSTALGII CROMATICE a 32 de artişti plastici profesionişti din municipiul Timişoara, pictori, sculptori, graficieni şi ceramişti care în decursul al peste unui sfert de veac cât a trecut de la 1989 încoace au fost invitaţi şi au participat la lucrările taberelor de creaţie organizate în oraşul de pe râul Tisa.
La expoziţia organizată de Filiala Timişoara a UAP în strânsă colaborare cu Centrul Cultural şi Galeria Orăsănească din Csongrád vor participa cu 1-2 lucrări artisti plastici timişoreni:
Maria Bana Jichiţa, Călin Beloescu, Gabriel Bodnariu, Costin Brăteanu, Constantin Catargiu, Viorel Coman, Viorel Cosor, Ana Maria Cuteanu, Dan Daniel, Suzana Fântânariu-Baia, Petru Galiş, Gloria Grati, Otilia Gruneanţu Scriuba, Remus Irimescu, Alexandru Jakabházi, Ştefan Kelemen, Rudolf Kocsis, Dana Miclăuş-Mercea, Ioan Mercea, Linda Saskia Menczel, Nora Novak, Bogdan Nueleanu, Daniela Oraviţanu, Lia Popescu, Remus Rotaru, Valeriu Sepi, Alina Ondine Slimovschi, Béla Tar, Edith Torony, Nicolae Ungar, Csaba Ungor şi Luigi Ştefan Varga .
La vernisaj va rosti un cuvânt de salut, de bunvenit d-ul Tamás Bedő, primarul oraşului Csongrád. Expoziţia va fi prezentată de criticul de artă Ioan Szekernyés, preşedintele Filialei Timişoara a UAPR.
Curatorul expoziţiei este pictorul şi graficianul Viorel Cosor.
Expoziţia NOSTALGII CROMATICE va rămâne deschisă până în data de 27 noiembrie 2016.
Vă aşteptăm cu drag la vernisaj.
UAPT
P.S. Artiştii care nu şi-au depus încă lucrările sunt aşteptaţi să le aducă la Filială


Invitaţie Afiş expoziţie


INVITAŢIE
Marţi, 1 noiembrie 2016, ora 18 în Sala Foier a Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti (Bd. Kiseleff nr. 3, Sectorul 1), artista plastică Marina Bejan, membră al Filialei din Timişoara a UAPR îşi vernisează expoziţia personală de pictură întitulată Norii între două geometrii.
Prezintă Alexandra Titu.
Expoziţia va rămâne deschisă până în 15 noiembrie 2016.

MARINA BEJAN

NORII. INTRE DOUA GEOMETRII.

Proiectul pentru MNTR , septembrie 2016 ,este o dezvoltare a temei, NORII, prezenta în cadrul Bienalei de la Florenta si recompensata cu Premiul special al juriului, decembrie, 2011.

Materie imaginantă prin excelenţă, căutare mai mult decît consistenţă, irelevanţă materială care îşi caută forma prin mişcare şi dă corp vidului în spaţiu, aidoma gîndirii ce se pierde pe măsură ce se construieşte, Norii au susţinut dintotdeauna o reverie aparte a interiorităţii - de la fantasma monştrilor pînă la scriitura hieroglifelor - prin puterea lor de a contrazice ordinea. Captarea acestei fascinaţii în pagina picturală reclamă o înţelegere a spaţiului şi a construcţiei lui pe pînză care să le susţină natura.
Volum incompatibil cu geometria euclidiana, insuficienta in mijloace pentru a-l transpune in adincime si raminid pentru multe secole de pictura mai mult decor de fundal in general pitoresc, norul este o materialitate cautind forma. "Geometria de cauciuc", nume dat in gluma unui spatiu aflat sub valori indepartate de cea perspectivica, euclidiana, tinde sa recupereaze corpul norului desfasurat ca scriitura. Fluiditatea, continuitatea in transformarea fara ruptura a volumului sau suprafetei, in fond vesnica miscare si viteza a norului, atit de greu de surprins, concureaza o constructie euclidiana cu una in care, rasucirea, valatucul creat in fuga sau suspendat intr-o nemiscare inselatoare regaseste valorile unui spatiu altfel, cel topologic.

Multumesc, cu stima,
Marina Bejan


Invitaţie


INVITAŢIE
Expoziţia "The Traveller's Dream", cuprinzând aproximativ 30 de picturi abstracte, nonfigurative, realizate de către artistul timişoreanCostin Brăteanu va fi vernisată la Orsini Art Gallery din Cluj-Napoca, situată pe str. Constantin Brâncuşi nr. 144/1 la invitaţia d-lui Ursu Mircea, pe 22 octombrie, ora 18:00.
Lucrările sunt inspirate de locuri misterioase, fantastice şi de simbolurile descoperite acolo. Artistul realizează o călătorie prin Assam (India), Lacul Orta (Italia), castelul Du Bost (Franţa), Bretania-Vitre (Franţa), clisura din Sicevo (Serbia),frumoasa Roztocza (Polonia) şi alte locuri care au creat terenul pentru un proces de creaţie ieşit din comun. "Lucrările reflectă o stare, atmosfera locului, iar procesul de naştere ,pentru mine, este magic.[...] Magia realizării, naşterii, genezei, supriza melanjului de elemente, culori, compoziţia mă face să nu mă pot despărţi de aceste piese". (C. Brăteanu)
Pictorul Costin Brăteanu este, de asemenea, curator al Gernik Art Camp (12 ediţii), al Stefan Jäger Art Symposium (4 ediţii), al Transylvania Art Camp (prima ediţie), precum şi curator al International Art Symposium Tigami Lala/Marrakech (2015).
Realizarea propriu-zisă a picturilor se corelează cu participarea artistului la o serie de simpozioane, tabere de creaţie sau colonii artistice în India, UAE, Egipt, Franţa, Italia, Serbia, Polonia, România, Turcia. Tablourile, în general au dimensiuni mici şi au valoare documentară, ţin locul unui jurnal, constituind demersuri, schiţe sau crochiuri, executate la faţa locului şi pornesc de la elemente recognoscibile din natură şi modele etnografice.
Conceptul expoziţiei "The Traveller's Dream" este o extensie sau o continuare a unei expoziţii anterioare, intitulate "Sinergy", ce a avut loc la Galeria Pygmalion din Timişoara, în noiembrie 2014, alături de artista poloneză Anna Daria Merska.

Va aşteptăm cu drag la vernisaj,
Costin Brăteanu


Afiş expoziţie


20 octombrie - 03 noiembrie 2016
Marian Truţulescu expune la BUCUREŞTI.
Exoziţia personalaă de grafică şi pictură
"Imago Mundi"

Vernisajul expoziţiei de grafică şi pictură Imago Mundi a artistului vizual Marian Truţulescu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România- filiala Timişoara, va avea loc joi, 20 octombrie, de la ora 18.00, la Centrul European Cultural şi de Tineret pentru U.N.E.S.C.O "Nicolae Bălcescu" Bucureşti (Str. 11 Iunie, nr. 41, Sector 4). Cuvântul de deschidere îi va aparţine criticului de artă Roxana Bărbulescu şi doamnei Elena Loretta Popa, jurnalist şi scriitor. Expoziţia va fi deschisş în perioada 20 octombrie - 03 noiembrie 2016.

IMAGO MUNDI este o denumire latină care descrie o imagine a lumii cunoscute, imaginea lumii aşa cum o ştim, dar este şi centrul şi circumferinţa lumii. Este acea idee a revenirii la origini sau cel puţin sentimentul incursiunii în trecutul care glorifică şi apropie cerul de noi, oamenii, precum şi nota personală în care decurge şi se transformă întrega moştenire spirituală. Dacă privim cu ochii din timpurile noastre o rozetă gotică, cea în care se oglindeşte talentul şi credinţa tuturor celor de dinaintea noastră, fără îndoială suntem la fel de însufleţiţi de lumina ei, de vibraţia şi impulsul spiritual care-l degajă. Deci Imago mundi pentru că omul, artistul crede... Venind cu o înţelegere proprie a temei oferite de Catedrală, artistul plastic Marian Truţulescu propune o viziune a unei stări de transformare, o trăire în revelaţie. Spaţiul interior al catedralei devine suport al trăirilor aparente. Ceea ce se vede provine din arsenalul imagistic oferit de locul sacru al spiritualităţii, din arhitectura şi decorativul său, atât interior cât şi exterior. Trăirile se întrupează în fragmente vizuale care pun pe tapet, într-o scenografie bine definită, prin emanaţie sufletească, totalitatea formelor consacrate ale catedralei, cu precădere de origine gotică.
Cu toate că suportul clar al lucrărilor este cel al edificiului ancestral sacru, abordarea, ca manieră de lucru, se face cu inflexiuni moderne, contemporane. Pe lângă transpunerile curate şi academice de desen, care de fapt constituie acurateţea graficii, metamorfozarea liniei, a haşurii în pete şi forme libere, în căutări experimentale ale expresivităţilor plastice duc fără mirare spre o viziune modernă cu o abordare la fel de contemporană. Peste toate acestea, deasupra filonului arhitectonic, este stârnită emoţia sufletească, a propriului interior.
Figurativul uman, ornamentele, îngerii din sculptură, rozetele, vitraliile, arcurile tensionate, pilaştrii, cupole, frontoane şi alte elemente constituie discursul vizual al figurii dar, ceea ce este mai important, rămâne nevăzutul, într-o linişte şi calm aparent, care lasă loc imaginarului şi transcederii spre un loc care provine din trecut dar care oferă plutire spre un loc al plecărilor. "Crede şi nu cerceta" - o sintagmă valabilă şi aici, prinde viaţă prin ceea ce înseamnă moştenire şi intrinsec admiraţia pentru ceea ce a însemnat instinctul şi dăruirea creştină, în forma ei supremă.


Invitaţie Afiş expoziţie


DOI ARTIŞTI TIMIŞORENI ÎN ROSARIO

În perioada 09 - 31 octombrie 2016 se desfăşoara în localităţile Rosario şi San Jose de la Esquina din Argentina lucrările Taberei internaţionale "Plein Air", la care au fost invitaţi prin Filiala din Timişoara a UAP şi să participă şi doi artişti plastici din oraşul de pe Bega: pictorul
Claudiu Adrian Toma, cadru universitar la Facultatea de Artă şi Design din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi pictorul-sculptorul Iancu David, câştigătorul unuia dintre Premiile pentru tineret la Salonul anual al artelor vizuale 2015 al Filialei din Timişoara a UAP. Curatorul taberei de creaţie la care participă artişti plastici din Argentina, Germania, Ungaria, România, Lituania, Olanda etc. este pictorul Miguel Epes, numit recent ambasador onorific pentru artă al Republicii Argentina, care în anul 2003 a deschis o expoziţie personală în Galeria de artă "Helios" din Timişoara, respectiv în Galeria "Pro Arte" din Lugoj, care a participat la expoziţiile de grup ale Taberelor de creaţie "Plein Air" din oraşul Csongrád (Ungaria), organizate pe parcursul anilor în municipiul Timişoara. În data de 14 octombrie 2016 se va vernisa în Biblioteca Argentina din Rosario o expoziţie de grup sub îndrumarea şi coorodnarea curatorului Marcela Victoria Jurado Surber. În ziua de 15 octombrie 2016 artiştii invitaţii se vor întâlni cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, cu creatori şi cadre didactice din oraşul Rosario, cu pictorul argentinian Dante Taparelli, şi vot vizita aşezămintele cultural-artistice din Rosario. Ziua următoare, 16 octombrie 2016 se va desfăsura un simpozion organizat şi găzduit la Facultatea de Artă a Universităţii Naţionale din Rosario. În 22 octombrie 2016 participanţii ţn tabără se vor întâlni cu artişti locali şi din împrejurimi în Fuerte de la Esquina. Artiştii invitaţi şi creatorii locali vor realiza împreună o operă de artă comună. În data de 24 octombrie 2016 este programat vernisajul expoziţiei organizate de Asociaţia Spaniolă din San Jose de la Esquina. Artiştii din Argentina vor avea mai multe întâlnirii cu artiştii invitaţi din mai multe state ale Europei, care vor avea asigurat timpul necesar şi pentru munca de creaţie. Se vor face excursii de documentare, se vor prezenta programe folclorice, se vor organiza seri distractive, chiar şi cursuri de tango.
Artiştii timişoreni - Claudiu Adrian Toma şi Iancu David - vor reveni în patrie în data de 1 noiembrie 2016.


19 septembrie - 07 octombrie 2016
Ana Domnica Hoble expune la MADRID.
Exoziţie internaţională de Artă Românească

Expoziţie dedicată promovării artei şi culturii româneşti, "La Roumanie", la Madrid, între 19 septembrie şi 07 octombrie 2016
La aceasta au participat artişti români contemporani. Participanţii la această expoziţie au fost: Ana Domnica Hoble, Cristina Damo Irimia, Geza Kovacs, Gabriela Dobre, Larisa Hancu, Laura Livia Grigore, Oana Maria Ciobotaru, Roxana Irimia, Tiberiu Mateescu, Tudor şerbănescu.


Afiş expoziţie


Comunicat/ Invitaţie

Calpe Gallery din Timişoara (str. Hector nr. 1 - Bastion Theresia, Corp D)
27.09 - 07.10.2016
XMS-X-2016 din nou la Timişoara.

Criteriul selecţiei grupului de expozanţi tineri, membrii ai grupării "Xilogravura-matrice stilistică" ( XMS ), a fost cel al performanţelor obţinute în tehnica tiparului înalt (xilo & linogravură) , aportul adus în lumea artelor grafice contemporane româneşti si internaţionale prin , experienţă, experiment , comunicare şi innoirea limbajului.
Aflat la cea de a X-a ediţie, proiectul "Xilogravura-matrice stilistică" ( XMS ), câştigat la "Timişoara, Open City" cu debut şi simpozion cu acelaşi titlu în 2007 la Centrul Cultural German, a parcurs următoarele etape expoziţionale: Galeria "Helios", 2009 (cu simpozion "Transfer geografic"), Galeria "Mansarda "Facultatea de Arte şi Design (cu performance,"Podul"), 2010, Palatul Administrativ -afiliat la Salonul de Artă (curator Ciprian Radovan) iar în 2012 la Muzeul de Artă Contemporană, Galaţi (curator Dan Nanu, Ortansa Moraru).
XMS a depăşit graniţele României, fiind expus în Mexic (curator Cristina Sandor), în Galeria Teatrului Ricardo Castro, Durango în 2010 (cu organizarea Institutului de Cultură al Statului Durango) iar în 2011 în Holul Auditoriului Universităţii ,Durango (cu organizarea Institutului de Cultură al Statului Durango şi al Universităţii Juarez al Statului Durango) transferatîn acelaşi an în Muzeul de Artă Contemporană ,Gomez Palacio.
În 2013 membrii grupării "Xilogravura matrice stilistică" au fost invitaţi să expună alături de Lisa Huber şi Suzana Fântânariu-Baia în cadrul proiectului "Konfrontation VI" la Galeria 3, Austria, curator Alexander Gerdanovits.
Proiectul a fost inclus în cadrul simpozioanelor organizate de FAD, Universitatea de Vest şi FAD, Universitatea de Artă "George Enescu", Iaşi. A fost înserat în teza de doctorat a Ortansei Moraru (Canada), în cartea "Xilogravura -matrice stilistică. Re-scrieri sau Cronicile vremii" de Suzana Fântânariu-Baia, afiliat online la Bienala internaţională de gravură experimentală (Ciprian Ciuclea) Bucureşti şi a participat la Concursul internaţional de proiecte "Încurajarea practicilor artisice", ICCRU-Veneţia, Italia în 2011.

Invitaţi de onoare au fost personalităţi artistice : Ethel Lucaci Băiaş, Atena Elena Simionescu, Naoko Matsubara ( Japonia) etc.
"Xilogravura -matrice stilistică" (XMS) a beneficiat de texte critice apreciative: Alexander Gerdanovits, Ciprian Radovan, Suzana Fântânariu-Baia, Adriana Lucaciu, Dan Nanu , Doina Cernica, Mihai Zgondoiu, etc.

Artişti expozanţi: Ana Adam (Timişoara), Dan Boar ( Arad), Ciprian Chirileanu (Timişoara), Ciprian Ciuclea ( Bucureşti), Suzana Fântânariu-Baia (Timişoara ), Florin Haţegan (Toronto-Canada), Lena Karachentseva ( Chişinău-Republica Moldova), Ortansa Moraru (Toronto- Canada), Raluca Moldovan (Braşov), Florin Pânzaru (Iaşi ), Mircea Popescu (Timişoara), Yvette Szakacs (Menz- Franţa), Atena Elena Simionescu (Iaşi ), Felicia Elena Selejan (Timişoara), Cristina Sandor (Durango-Mexic), Voicu Sătmărean (Menz- Franţa), Cristina Vlădilă (Timişoara), Simion Zamşa (Chişinău- Republica Moldova), Robert Zsombori (Londra-Anglia).
Invitat de onoare: prof.univ.dr. Atena Elena Simionescu, Rector al Universităţii de Artă "George Enescu", Iaşi.
Invitaţia de a expune la galeria "CalpeGalery" este o reîntoarcere la "matrice" şi un prilej fericit de a ne confrunta cu publicul timişorean cu ocazia celei de a X a ediţii XMS-2016, căreia îi urez "La mulţi ani"!

Prof.univ.dr. Suzana Fântânariu-Baia, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara.
Artist vizual
Coordonator XMS


Afiş expoziţie


Stimaţi Colegi
Vă trimitem ataşat regulamentul Expoziţiei tematice "Timişoara eliberată", Secţiunea a III-a, care va avea loc în perioada 20 septembrie-19 octombrie 2016. în holurile de la etajele II şi III ale Palatului Administrativ.
Contăm pe participarea Dvs. într-un număr cât mai mare.
uapt

Anexăm
Regulament expozişie
Fisa de participare


19 august - 28 august 2016
Ana Domnica Hoble expune la Paris.

Exposición dedicada a la promoción del arte y cultura rumanas, "La Roumanie" en Paris entre 19 y 28 de agosto 2016
En la Galerie Artes de Paris (rue Fréderic Sauton , no.11) se ha celebrado entre 19 y 28 de agosto 2016 una muestra de arte rumano. Han participado artistas rumanos contemporáneos que residen en Rumania, España y Francia. La exposición ha sido organizada por Gorgonio Sanjuán, director de Goyart, junto con Elena Ninerica, directora de Art Design Madrid y Larisa Hancu, pintora rumana que reside también en Madrid.
Esta iniciativa responde a un interés creciente en Rumania, su aportación en la cultura e historia de Europa, que a pesar de ser muy significativas, no han sido suficientemente promocionados. Esta curiosidad se alimenta del hecho que un número importante de rumanos de la diáspora están haciendo contribuciones importantes en la vida económica, cultural, política e científicas de sus países de adopción entre los cuales las comunidades más númerosas son en Italia (1.200.000de rumanos), España (cerca de 1 millón), Alemania (450.000), Francia (200.000 rumanos).
La Diáspora coge cada vez mayor fuerza y sus propuestas culturales aportan profundidad e innovación que se nutren de la rica cultura y visión mística de Europa del Este.
Los participantes en esta exposición han sido: Ana Domnica Hoble, Cristina Damo Irimia, Claudiu Mihai Bucur, Felix Aftene, Geza Kovacs, Gabriela Dobre, Larisa Hancu, Laura Livia Grigore, Oana Maria Ciobotaru, Roxana Irimia, Tiberiu Mateescu, Tudor Serbanescu.
Hemos tenido como invitados una serie de artistas de otros países latinos: Anita Ojeda, Antonio Lozano, José Vicente Gonzalvo, Jesus Salinas, Juan Bocanegra, Pia Ojeda Valdes, Pilar Gonzalez de Mendoza, Yanina de Martino.
En la inauguración que ha tenido lugar el 19 de agosto hemos contado con lapresencia de varios de los artistas expositores tales como Cristina Damo Irimia, Roxana Irimia, Laura Grigore, Larisa Hancu y Juan Bocanegra. El evento ha sido recibido con interés tanto por los artistas locales como por la comunidad rumana de Paris.
Gorgonio Sanjuán-Art Director la Goyart


Traducere
Expoziţie dedicată promovării artei şi culturii româneşti, "La Roumanie", la Paris, între 19 şi 28 august 2016
La Galerie Arte din Paris (str. Frederic Sauton, nr.11) a avut loc între 19 şi 28 august 2016 o mostră de artă românească. La aceasta au participat artişti români contemporani care trăiesc în România, Spania şi Franţa. Expoziţia a fost organizată de Gorgonio Sanjuan, director al Goyart, impreuna cu Elena Ninerica, director al Art Design Madrid şi Larisa Hancu, pictor român care se află, de asemenea, la Madrid.
Această iniţiativă răspunde interesului tot mai mare despre România, despre contribuţia sa la cultura si istoria Europei, care, în ciuda faptului că a fost foarte importantvă, nu a fost promovată suficient. Această curiozitate este alimentată de faptul că există un număr semnificativ de români din diaspora care aduc contribuţii importante în domeniul economic, cultural, politic şi ştiinţific în ţările de adopţie, printre care cele mai mari comunităţi sunt în Italia (1.200.000 de români) , Spania (aproximativ 1 milion de români), Germania (450.000 de români), Franţa (200.000 de români).
Diaspora devine o tot mai mare forţa, iar propunerile culturale, care se hrănesc cu cultura bogată şi viziunea mistică a Europei de Est, adăuga profunzime şi inovare.
Participanţii la această expoziţie au fost: Ana Domnica Hoble, Cristina Damo Irimia, Claudiu Mihai Bucur, Felix Aftene, Geza Kovacs, Gabriela Dobre, Larisa Hancu, Laura Livia Grigore, Oana Maria Ciobotaru, Roxana Irimia, Tiberiu Mateescu, Tudor şerbănescu. Am avut ca invitati o serie de artişti din alte ţări latine: Anita Ojeda, Antonio Lozano, José Vicente Gonzalvo, Jesus Salinas, Juan Bocanegra, Pia Ojeda Valdes, Pilar Gonzalez de Mendoza, Yanina Martino.
La inaugurare care a avut loc la 19 august au fost prezenti o serie de artistii expozanti cum ar fi Damo Cristina Irimia, Roxana Irimia, Laura Grigore, Larisa Hancu şi Juan Bocanegra. Evenimentul a fost primit cu interes atât de artişti locali şi de comunitatea românească din Paris.
Gorgonio Directorul Sanjuan-Art pentru Goyart


Fotografie din expoziţie Afiş expoziţie


ANUNŢ
We are honored and happy to have the Art Work of artist Dr. Constantin Catargiu from Romania with an individual exhibit at Instituto Mexicano Norteamericano de Relaciones Culturales Monterrey. The opening will be the 7 of September. This same exhibit will go in October 2016 to the Cultural Center of IMNRC at Apodaca Nuevo Leon. If you will be in Monterrey please let us know.

Traducere
Suntem onoraţi şi bucuroşi să expunem creaţiile de artă ale artistului plastic Dr. Constantin Catargiu din România într-o expoziţie individuală la Instituto Mexicano Norteamericano de Relaciones Monterrey Culturale. Deschiderea va fi 7 septembrie 2016.
Aceeaşi expoziţie va merge în octombrie 2016 la Centrul Cultural al IMNRC la Apodaca Nuevo Leon. Dacă vei fi în Monterrey, vă rugăm să ne anunţaţi.

Suntem mândri să vă prezentăm expoziţia personală a artistului plastic Constantin Catargiu, colaborator de mulţi ani la expoziţiile de Gravură "Prints for Peace Mexico".


Invitaţie la expoziţie Afiş expoziţie


ANUNŢ
12 iulie - 12 august 2016
Consiliul Judeţean Timiş
Tabăra Internaţională de Creaţie
"Mraconia- Dubova, I. Mercea", ediţia a XXXII-a, 2016
"ARTĂ, TRADIŢIE, GENERAŢII"

Organizatorul şi coordonatorul taberei este pictorul
Ioan Mercea, membru al Filialei din Timişoara a UAP.
Participă: Judith Crăciun (RO, Baia Mare), Gheorghe Crăciun (RO, Baia Mare), Sándor Aranyi (HU, Szeged), Gloria Vreme-Moser (RO, Timişoara), Costin Brăteanu (RO, Timişoara), Lehel Gal (HU, Szeged),Suzana Fântânariu-Baia, (RO, Timişoara), Viorel Cosor (RO, Timişoara), Robert Csáki (HU, Budapesta),Constantin Catargiu (RO, Timişoara),Ioan Mercea (RO, Timişoara), Gheorghe Feneşan (RO, Cluj-Napoca), Dana Miclăuş-Mercea (RO, Timişoara), Agnes Felházi (HU, Budapesta), Liliana Mercioiu Popa (RO, Timişoara), Veronica Borontea (RO, Timişoara), Svetozar Avramovici (RO, Orşova), Tudor Jinga (RO, Timişoara), Ion Bobeică (RO, Reşiţa), Bogdan Achimescu (PL, Cracovia), Tudor Vreme-Moser (RO, Timişoara), Remus Rotaru (RO, Timişoara), Monika Bielak (PL, Cracovia), Bogdan Achimescu (PL, Cracovia), Ioana Feneşan (RO, Cluj-Napoca), Gabriel Ursu (RO, Timişoara),Julius Achimescu (PL, Cracovia), Alessia Lara Crăciun (RO, Baia Mare), Alexandra Miclăuş-Mercea (RO, Timişoara), Jasek Achimescu (PL, Cracovia), Theo Moser-Vreme (RO, Timişoara), Ioana Rotaru (RO, Timişoara).

ANUNŢ
17-27 iulie 2016
Tabără de creaţie a artiştilor plastici timişoreni
"PEISAJUL DE CÂMPIE" - BĂILE CĂLACEA - 2016

Organizatorul şi coordonatorul taberei este pictorul
Victor Acatrinei, membru al Filialei din Timişoara a UAP.
Rezultatele promiţătoare ale ediţiilor precedente ale Tabarei de creaţie de la Băile Călacea, desfăşurate în verile anilor 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 şi respectiv ale anilor 2012, 2013, 2015, ne îndreptăţesc să sperăm că şi ediţia programată în perioada 17-27 iulie 2016, se va bucura de succes. Vor participa artiştii plastici profesionişti: Victor Acatrinei, Petru Galiş, Vasile Pintea, Sorin Nicodim, Rodica Strugaru, Nicolae Ungar, Maria Acatrinei, Sorina Stână, Pavel Torony, Ioan Iovan.
Staţiunea Băile Călacea oferă condiţii corespunzatoare de cazare şi de lucru pentru artiştii invitaţi, iar instituţiile din comuna Orţişoara, precum şi conducerea Staţiunii balneare, dovedesc înţelegere şi deschidere faţă de actul artistic. Pe durata taberei se vor organiza şi vizite de documentare în împrejurimi: Hodoni, Satchinez, Varias, Sânnicolau Mare, Teremia.
Filiala din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici, cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş şi al Clubului Rotary Timişoara, s-a preocupat de a asigura condiţiile necesare unei bune desfăşurări a taberei, aceasta având ca temă "Peisajul de câmpie".

Comunicat

Alexandru Jakabházi, la expoziţia anuală de gravură mică de la Sofia (BG) "Miniprint Annual 2016", organizată de către Galeria Lessedra a fost evidenţiat cu premiul II. pentru lucrarea: SCARA DIN GRADINĂ.

Pe site-ul Galeriei Lessedra (http://lessedra.com/annual.php?page=prizes) se pot vedea toate premiile acordate.

Timişoara
24 iunie, 2016
Alexandru Jakabházi, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara.
visual artist
Professor dr. habil. PhD - Faculty of Art and Design
West University of Timisoara
http://jakabhazi.webs.com
jakabhazi@gmail.com
+40723332345


Lucrarea premiată la Sofia:
SCARA DIN GRADINĂ, (2015), aquaforte, 13 x 15 cm


Comunicat/ Invitaţie
Ne face deosebită plăcere să vă invităm la deschiderea celor două expoziţii româno-austriece la "Galeria 3" şi la "Consulatul român" din Klagenfurt organizate de curatorul Alexander Gerdanovits.
Vă mulţumim pentru atenţia acordată !
Caroline, Suzana Fântânariu-Baia, Gerda Smolik

Konfrontation IX Caroline
Suzana Fântânariu-Baia
Gerda Smolik

Ehrenschutz: Rumänisches Honorarkonsulat in Klagenfurt
Ausstellungseröffnung in der Galerie 3
am Donnerstag, 30. Juni 2016, 19 Uhr.
Öffnungszeiten Galerie: Mi u. Fr: 15 - 18 Uhr; Do u. Sa: 10 - 13 Uhr und nach tel. Vereinbarung (0664 /1304549) Bis 30. Juli 2016.
Ausstellungseröffnung im Rumänischen Honorarkonsulat (Bahnhofstr. 7, 9020 Klagenfurt) am Freitag, 1. Juli 2016, 18 Uhr.
Öffnungszeiten Konsulat: Mo. bis Fr. je von 10 - 12 Uhr und nach tel. Vereinbarung (0664 /1304549) Bis Mitte September 2016.
Kurator: Mag. Alexander Gerdanovits
Galerie 3 Renate Freimüller - Alter Platz 25/2. St. Lift - A-9020 Klagenfurt
Tel.: 0 463/91 53 53 - e-mail: galerie@galerie3.com www.galerie3.com

Timişoara
24 iunie, 2016
Suzana Fântânariu-Baia, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara.


Afiş expoziţie


ANUNŢ
22 mai - 03 iunie 2016
Expoziţie de pictură, desen, colaj şi instalaţii video

Trei artişti, prieteni din vremea când frecventau împreună Liceul de arte din Timişoara, se reîntâlnesc într-o expoziţie internaţională de grup duminică 22 mai, ora 16:00, în galeria Expocafé ZAMEN din Amsterdam. Eugen Gondi (Olanda) Sax Moradi (Germania) şi Constantin Raducan (România) expun, alături de Mihai Bădică (Danemarca) şi Erik Meijer (Olanda), lucrări de pictură, desen, colaj şi instalaţii video. Expoziţia se poate vizita până pe 3 iunie 2016.

Constantin Răducan- membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara.
Invitaţie White glove
120x80cm
oil on canvas
Compasses & Square
35x70cm oil
on canvas
Hyakutake
175x140cm
mixed technique on paper
Interieur 2
80x120cm
oil on canvas
Left 30x24cm oil on canvas
Right 30x24cm oil on canvas


INVITAŢIE
Vă invit cu drag joi, 19 mai 2016, orele 18.00 la Hotel Central Timişoara (str. Nicolaus Lenau nr.6) la vernisarea expoziţiei personale de pictură întitulată "CONSTELAŢII FLORARE".
Prezintă Andrei Medinski, pictor şi scriitor.

Vă aştept cu drag,
Ildikó Maroşan-Micota,
membru al al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara.

Anexăm
Invitaţie


COMUNICAT

În şedinţa ordinară din 24 martie 2016 Consiliul de administraţie al Filialei din Timişoara a UAP a dezbătut şi a adoptat următoarele hotărâri:
1. Solicitarea unui răspuns ferm din partea Muzeului de Artă Timişoara, dat fiind faptul că există o hotărâre a CJT-lui în ceea ce priveşte finanţarea acţiunii pe 2016. (Salonul Artelor Vizuale 2016)
2. Completarea art. 10 din Regulamentul de atribuire a atelierelor de creaţie.
 • Art. 10.
 • (a) La cerere, deţinătorul unui atelier poate lua în spaţiul de creaţie repartizat prin contractul de închiriere cu UAPT un alt artist, membru UAPT, dar numai pe durata de valabilitate a contractului titularului, cu respectarea condiţiilor de utilizare înscrise în contract şi în prezentul regulament.
 • (b) Membrul UAPT pentru care se face solicitarea de luare în spaţiu, va face dovada necesităţii utilizării spaţiului de creaţie prin depunerea la UAPT a unui CV care să reflecte activitatea profesională pe ultimii 5 ani.
 • (c) În cazul în care Consiliul de administraţie aprobă cererea, permisiunea utilizării spaţiului solicitat alături de titularul contractului de închiriere va fi notificată printr-o anexă la contractul de închiriere , semnată de titularul contractului, artistul luat în spaţiu, Directorul executiv al UAPT, contabilul UAPT.
3. Propunere de Pegulament cu privire la alegerea Consiliului de administraţie a UAPT, a Comisiei de cenzori şi a delegaţilor pentru forurile naţionale şi înaintarea lui spre consultanţă juridică.
4. Întocmirea unei adrese cu privire la susţinerea Memoriului depus la Camera Deputaţilor a Parlamentului în vederea scutirii de la taxa de impunere pentru terenurile aferente clădirilor utilizate de Uniunea Artiştilor Plastici din România cât şi din filialele acesteia. Adresa urmează să fie trimisă organizaţiilor din Timişoara ale partidelor politice cu cererea ca prin deputaţi şi senatori lor să susţină votarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015- Codul fiscal.

Consiliul de administraţie UAPT

INFORMARE

Adunarea generală anuală a Filialei din Timişoara a UAP a avut loc în data de 7 martie 2016 în Sala "Lyra" a Casei de Cultură a Municipiului Timişoara.
Findcă la ora 17, stabilită în convocator pentru începerea lucrărilor, nu s-a întrunit cvorumul necesar stabilit în Statutul UAPR şi în regulamente, adunarea a fost reconvocată pentru ora 17,30.
Cei prezenţi în sală au aprobat următoarea ordine de zi:
1. Darea de seamă despre activitate artistică şi expoziţională pe anul 2015
2. Darea de seamă despre situaţia materială-financiară pe anul 2015
3. Raport despre situaţia juridică a Filialei din Timişoara a UAP
4. Raportul comisiei de cenzori.
5. Aprobarea Regulamentului de funcţionare al comisiei de cenzori
6. Ratificarea alegerii în Consiliul de administraţie a graficianului
Constantin Catargiu
7. Alegerea delegaţiilor, reprezentanţilor Filialei în adunările generale ale UAPR
8. Raport despre Salonul anual al artelor vizuale, ediţia 2015
9. Discuţii, diverse

S-a păstrat un moment de reculegere în memoria membrilor trecuţi la cele veşnice în anul 2015; Adriana Oancea Şuteu, Gianina Săvescu, Sorin Dungan, Alexandru Izbaşea

Darea de seamnă a Consiliului de administraţie al UAPT a fost prezentată de Ioan Szekernyés, preşedintele Filialei UAP.
Darea de seamnă despre situaţia materială-financiară a fost prezentată de Daniela Gomboş, directoarea UAPT.
Raportul despre situaţia juridică a fost prezentat de avocatul Mihai Gaita, care a participat la adunare în calitate de invitat şi colaborator cu acceptul şi aprobarea majoritatii celor prezenţi în sală
Raportul comisiei de cenzori a fost citit de designerul Adrian-Mihail Marian.
Dările de seamă şi raportele au fost aprobate cu majoritate de voturi.
S-a aprobat prin majoritate şi Regulamentul de funcţionare a comisiei de cenzori, precum şi alegerea d-lui Constantin Catargiu în Consiliul de administraţie.
Membrii Consiliului de administraţie sunt delegaţi şi reprezentanţi de drept ai Filialei la adunările generale ale UAPR. Conform raportului de 1/20 stabilit de către Conducerea operativă a UAPR au fost propuşi şi votaţi pentru a reprezenta Filiala din Timişoara a UAP în calitate de delegaţi în adunările generale, sedinţele, comisiile şi forurile naţionale următorii artişti:

1.Rodica Banciu Regep
2.Constantin Catargiu
3.Ciprian Chirileanu
4.Daniela Constantin
5.Viorel Cosor
6.Suzana Fântânariu-Baia
7.Matei Gaşpar
8.Gabriel Kelemen
9.Adriana Lucaciu
10.Sorin Nicodim
11.Cristian Sida
12.Edith Torony

Raportul despre Salonul artelor vizuale - ediţia 2015 a fost prezentat de pictorul Claudiu Adrian Toma, curatorul expoziţiei.
La discuţii au participat: Leon Vreme, Dumitru Popescu, Adrian-Mihail Marian, Adriana Lucaciu, Viorel Cosor, Matei Gaşpar, Eugen Barzu, Ildikó Maroşan-Micota, av. Mihai Gaita etc.

Anexăm
Text integral convocator

Consiliul de administraţie UAPT

COMUNICAT - INVITAŢIE

Vă invităm cu drag joi, 3 martie 2016, orele 19 în Sălile Temporale ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca (P-ţa Unirii nr. 39) la vernisajul expoziţiei reprezentative NEXUS /Nodul/ organizată de Filiala din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Expoziţia colectivă de artă contemporană va cuprinde şi va prezenta operele ale 53 de pictori, graficieni, sculptori şi artişti decoratori care trăiesc şi crează în capitala Banatului. Membrii Filialei din Timişoara se prezintă în inima Transilvaniei cu o expoziţie reprezentativă după o pauză de peste trei decenii. Printre expozanţi se numără artişti plastici reputaţi, ca Traian Abruda, Vică Tilă Adorian,Dacian Andoni,
Rodica Banciu Regep, Eugen Barzu, Virginia Baz Baroiu, Călin Beloescu, Marcel Breilean, Constantin Catargiu, Ciprian Chirileanu, Daniela Constantin, Vlad Corban, Viorel Cosor, Carol David, Suzana Fântânariu-Baia, Constantin Flondor, Andreea Flondor Palade, Tiberiu Giucă, Alexandru Jakabházi, Ana Domnica Hoble, Adriana Ilin Tomici, Remus Irimescu, Gabriel Kelemen, Ştefan Kelemen, Rudolf Kocsis, Adriana Lucaciu, Rafael Matiaş, Linda Saskia Menczel, Liliana Mercioiu, Camil Mihăescu, Hedy M-Kiss, Gloria Moser Vreme, Sorin Nicodim, Daniela Orăviţeanu, Adela Popa, Dumitru Popescu, Lia Popescu, Ciprian Radovan, Constantin Raducan, Flora Raducan, Reneé Renard, Felicia Selejan, Valeriu Sepi, Cristian Sida, Béla Szakáts, Claudiu Adrian Toma, Dan Iulian Toma, Viorel Toma, Doru Tulcan, Elena Minodora Tulcan, Luigi Ştefan Varga, Leon Vreme stb

Anexăm
Afiş


CONVOCATOR

În data de 07 martie 2016, orele 17.00 are loc Adunarea Anuală Ordinară a membrilor Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara. Sunt invitaţi să participe toţii artiştii plastici care sunt membri ai Filialei din Timişoara.

Anexăm
Text integral convocator
Propunere de Regulament de functionare a comisiei de cenzori

Consiliul de administraţie UAPT

COMUNICAT

SALONUL PREMIAŢILOR UAPT, 2015
În perioada 17 - 30 martie 2016, va avea loc, la
Galeria de artă "Helios" din Timişoara, expoziţia Salonul Premiaţilor UAPT 2015, ediţia a 4-a.
Organizat de Uniunea Artiştilor Plastici - filiala Timişoara, acest eveniment de bilanţ obiectiv, devenit deja tradiţie, celebrează performanţele artiştilor vizuali profesionişti timişoreni pe anul recent încheiat, 2015, cu dorinţa reflectării evoluţiei şi imaginii artei vizuale din Timişoara în rândul breslei dar şi al publicului, în egală măsură cu cel al demersului creaţiei personale.
Sunt invitaţi să participe toţii artiştii care au fost onoraţi cu premii (speciale, onorifice sau I-III) în urma deciziilor finale ale comisiilor de jurizare de specialitate la diferite concursuri, expoziţii, saloane (anuale, bienale etc), indiferent de specificul lor - local, naţional şi/sau internaţional.
Prin urmare, vă rugăm ca până cel târziu în data de 5 martie 2016, să trimiteţi formularul completat citeţ (în attach) la următoarele adrese de email: UAPT uaptimisoara@gmail.com, respectiv chirileanuc@yahoo.com - cu informaţiile privind performanţa Dumneavoatră, demers necesar organizării evenimentului, precum şi centralizării informaţiilor generale privind filiala UAPT.
Taxa de participare - 15 lei, sumă necesară pentru tipărirea afişului, acoperirea cheltuelilor de panotare şi ale protocolul de la vernisaj.
Lucrările (1-2, cele parietale având fiecare dimensiunea maximă de 1 m, identificările specifice şi sistem de prindere adecvat), se aduc la Galeria de artă "Helios" din Timişoara în cursul zilei de miercuri, 16 martie 2016.
Vernisajul va avea loc joi, 17 martie 2016, la ora 18.00.

Diplomele de participare la diverse manifestări artistice nu intră în categoria premiilor şi, implicit, nu sunt acceptate de către UAPT.
Vă mulţumim!

Timişoara, 19 februarie 2016

UAPT
Ioan Szekernyés, preşedinte UAPT, iniţiator
Ciprian Chirileanu, vice-preşedinte UAPT, coordonator

Anexăm
Salonul premiatilor uapt 2015 Fisa de participare
Salonul premiatilor uapt 2015 Lista premiatilorConsiliul Director al U.A.P din România

COMUNICAT

Consiliul Director al Uniunii Artiştilor Plastici din România ( U.A.P) a stabilit ca în perioada 01.02.2016-29.02.2016 să se desfăşoare selecţia candidaţilor pentru intrarea în U.A.P, conform Regulamentului pentru primiri şi titularizări în Uniunea Artiştilor Plastici din România.
Dosarele candidaţilor se depun la secretariatele filialelor în perioada 01.02.2016-29.02.2016. Filialele vor trimite dosarele întocmite şi avizate conform regulamentului, până la data de 15 martie 2016, la sediul U.A.P, Piaţa Amzei nr.13, etaj 4, sector 1, Bucureşti.

Anexăm
Regulamentul pentru primiri şi titularizări în U.A.P din România
Cererea de intrare în U.A.P.
Fişa personalăConsiliul Director al U.A.P din România

Comunicat
Ruja Rodica, Expoziţie colectivă la MARSEILLE - FRANŢA
28.01.2016 ora 16.30 - 21.00


Afiş expoziţie


Comunicat

Patru evenimente artistice: Iaşi, Cluj, Chişinău, Piatra Neamţ

1. În data de 12 octombrie 2015 a avut loc vernisajul primei Bienale internaţionale de gravură contemporană Nord-Est, BIGC-NE, Iasi.
S-a deschis la galeria UAP "Cupola"şi la Galeria de Artă ( et.I si II) "Universitas" a Universităţii de Arte"George Enescu" în prima perioadă iar în a doua perioadă (octombrie-noiembrie) la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău. Au participat 34 de ţări. Cele trei premii au fost obţinute de artiştii: Pawel Delekta, Polonia" ("Obiecte XIV", tehnică proprie) Premiul I, Goran Trickovski, Bulgaria ("Agoraphobia" mezzotinta) Premiul II, (mezzotinta) şi Mircea Popescu, România/Timişoara ("Dispariţie în întuneric", linogravură) ,Premiul III .
Din Timişoara au participat artiştii: Adriana Lucaciu, Suzana Fântânariu-Baia (invitat), Felicia Selejan, Ana Maria Cuteanu, Alexandru Jakabházi, Mircea Popescu.iar din diaspora Ortansa Morariu( Canada) şi Cristina Sandor ( Mexic).
Juriul a fost format din : Nicos Terzis ( Grecia), Tudor Zbârnea (Republica Moldova) Atena Elena Simionescu ( Iaşi), Suzana Fântânariu-Baia (Timişoara-preşedintă), Mircia Dumitrescu ( Bucureşti), Ovidiu Petca ( Cluj-Napoca).

2. In data de 22 octombrie 2015 s-a deschis la Chişinău-Republica Moldova cea de a IV a Bienala internaţională de gravură în sala de expoziţii "Constantin Brâncuşi".
Din România a fost premiată cu Premiul II obtinând un trofeu al Bienalei artista Atena Elena Simionescu (Iaşi), iar Suzana Fântânariu-Baia din Timişoara a obţinut Diploma de onoare din partea Ministerului Culturii din Chişinau cu gravura "Eliptical universe I", aqua- forte, aquatinta.

3. In data de 6 noiembrie 2015 s-a deschis Salonul internaţional de gravură TribunaGrafic a V a editie organizat de revista Tribuna din Cluj-Napoca, Ovidiu Petca fiind curatorul acestei expoziţii. Au participat gravori din 30 de ţări. România a fost reprezentată de gaficienii : Ciprian Chirileanu din Timişoara şi Dragoş Pătraşcu din Iaşi. Cu aceasta ocazie a avut loc la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca o serie de conferinţe susţinute de :Adriano Castro ( Brazilia), "Gravura braziliană contemporană", Fernando Santiago (Porto Rico) "Noi tendinţe în gravura contemporană netoxică", Jan Svensen (Norvegia), Dora Sos ( Ungaria), "Abordări unice în electrografie", Pavel Puşcaş", Paradoxuri ale artei contemporane" şi Dorel Găină din Cluj, "Alintul fotografic" .In data de 7 noiembrie în calitate de invitat la acest eveniment, Suzana Fântânariu-Baia ("Intâlnire cu Suzana Fântânariu-Baia".) a prezentat proiectul "Xilogravura matrice stilistică" ( foşti studenti ai Facultăţii de Arte-Timişoara din diaspora şi România) specializaţi în xilogravură şi proiectul "Eurotique-Anxietate europeană"(Paris 2006).

4. In data de 12 noiembrie s-a deschis Bienala de Artă Plastică "Lascăr Vorel " la Muzeul de Artă din Piatra Neamţ. Premiul pentru grafică a fost obţinut de Suzana Fântânariu-Baia din Timişoara cu lucrarea "Mâini zburătoare", desen-obiect.


Timişoara
13 noiembrie , 2015
Suzana Fântânariu-Baia, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara.


Centrul de cultură şi artă al judeţului Sălaj
Centrul de cercetari biologice Jibou

INVITAŢIE
23 septembrie - 04 octombrie 2015
Expoziţie de pictură, fotografie, grafică şi sculptură
Artiştii care vor expune şi care au participat la simpozion sunt: Constantin Răducan - pictor din Lugoj, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara, Radu Şerban - pictor din Cluj-Napoca, Florin Gerasim - artist fotograf din Cluj-Napoca, Dorel David Morar - sculptor din Târgu Mureş, Ioana Antoniu - pictor din Cluj-Napoca, Radu Pulbere - pictor din Cluj-Napoca, Teodora Pica - pictor din Toronto, Canada, Iulia Crişan - grafician din Cluj-Napoca, Duiliu Crişan - grafician din Cluj-Napoca, Lucian Muntean - pictor din Bucureşti şi Flora Răducan - pictor din Lugoj, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara.

Vernisajul va avea loc în data de 23 septembrie, ora 18, la Galeria Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj (Zalău, str. 1 Decembrie 1918, nr.1, etaj 1).
Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 04 octombrie 2015.

Vă aştept cu drag:
Constantin Răducan
membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara.


Afiş expoziţie


INVITAŢIE
Luni, 06 iulie 2015 Galeriile de artă "Ştefan Luchian" din Botoşani găzduiesc vernisajul expoziţiei personale de pictură
SIMETRII
a artistului plastic timişorean, pictorul Victor Acatrinei, membru al Filialei din Timişoara a UAP.
Prezintă: criticul de artă Valentin Ciucă din Iaşi.

Vă aştept cu drag:
Victor Acatrinei
membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara.


Invitaţie Afiş expoziţie


ANUNŢ

"CÂMPURI CROMATICE"
Avem deosebita plăcere să vă invităm la vernisarea celei de a 10-a expoziţii personale cu titlul Câmpuri cromatice a profesorului universitar dr. Adrian-Mihail Marian, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România- filiala Timişoara (UAPT).
Expoziţia va avea loc la Muzeul de Istorie al Banatului, Galeria Theresia, Bastionul Cetăţii, Mansardă, sala B1, din Timişoara, str. Martin Luther nr.4.
Vernisajul va avea loc in ziua de marti, 23.06.2015 ora 17.00. Cu ocazia vernisajului va avea loc si o masa rotunda cu tema "Ziua Mondiala a Designului Industrial 2015".
Expoziţia va fi deschisă şi poate fi vizionată în perioda 23.06-27.07.2015


Invitaţie
Afiş expoziţie


ANUNŢ

"DARURILE PRIMĂVERII"
Expoziţie de grup cu vânzare dedicată Sărbătorilor pascale.
Încurajată şi impulsionată de succesul expoziţiilor cu vânzare organizate în ultimi trei ani
cu prilejul sărbătorilor de Crăciun şi de Paşti, Filiala din Timişoara a UAP a planificat şi propune pentru membri şi colaboratorii săi în acest început de primăvară o nouă expoziţie de grup întitulată "Darurile primăverii", care va avea loc în Galeria de artă "Helios" din Timişoara şi va fi dedicată Sărbătorilor pascale, care în acest an vor avea loc pentru creştinii romano-catolici şi protestanţi în zile de 5-6 aprilie, iar pentru ortodoxi la datele de 11-12 aprilie.

Expoziţia va întruni lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă cu dimensiuni mai reduse şi cu preţuri moderate, accesibile, pentru ca amatorii, iubitorii de artă şi clienţii de ocazie să aibă oportunitatea şi posibilitatea de a le achiziţiona, şi a le oferi drept cadou celor dragi, prietenilor, apropriaţilor, cunoştinţelor, tuturor acelora faţă de care au obligaţii şi îndatoriri . Cunoscătorii ştiu deja, iar alţii vor afla poate cu acest prilej, că în coşul iepuraşului încărcat cu daruri se pot întroduce şi lucrări de artă, obiecte decorative de cele mai diferite feluri, piese de îmbrăcăminte, bijuterii şi gablonţuri unicat sau de mică serie etc.

La expoziţie pot partcipa cu 1-2 lucrări artiştii profesionişti, membri şi nemembri ai UAP, absolvenţi ai facultăţilor de profil.

Lucrările pentru expoziţie vor fi depuse în zile de 31 martie, orele 14-20 şi 1 aprilie a.c. orele 9-13. Panonatrea se fa face joi, 1 aprilie între orele 14-20.

Taxa de participare: 15 RON.

Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 14 aprilie. Lucrările se vor ridica în zilele de 14-15 aprilie.

Contăm pe participarea cât mai activă şi numeroasa a creatorilor de frumos!
UAPT


INFORMARE

La şedinţa din 23 ianuarie 2015 a Consiliului de administraţie al Filialei din Timişoara a UAP a participat în calitate de invitat şi lect. univ. dr. Matei Gaşpar, curatorul Salonului anual al artelor vizuale - 2014. S-au discutat aspectele organizatorice şi tehnice legate de pregătirea celei mai importante manifestări expoziţionale a artistilor plastici profesionişti din Banat.
S-au stabilit:
 1. Cuvântul de deschidere va fi rostit de către prof. univ. dr. Carol David.
 2. Afişul şi diplomele vor fi concepute şi realizate de graficianul Remus Rotaru.
 3. Drept urmare a faptului, că maestru Leon Vreme din motive obiective nu poate lua parte la lucrările juriului de specialitate, a fost cooptată în juriul artista plastică prof.univ.dr. Daniela Oraviţanu. Preşedintele juriului este pictorul şi comentatorul de artă Ciprian Radovan.
 4. Transportul lucrărilor - dus-întors - selectate pentru expoziţia de grup găzduită de Galeria "Art IX-XI" din Budapesta se va efectua cu o firmă de transport autorizată. Taxa de participare este de 100 lei. Delegaţia compusă din cinci artişti invitată să participe la vernisaj se va deplasa cu trenul sau cu un autoturism.
 5. Candidaţii pentru intrarea în Uniune vor depune două cereri: una pentru UAPR şi una pentru UAPT.
 6. Membrilor care au acumulat datorii prin neplata cotizaţiilor, a cheltuelilor de atelier, impoziţe etc. li s-a expediat prin poştă a somaţie cu număr de înregistrare, în care au fost rugaţi să treacă pe la sediul UAPT pentru reglarea conturilor. Fiecare membru cu datorii substanţiale va semna un Angajament prin care se va obliga că până la termenele stabilite îşi va achita obligaţiile. În caz contrar va suporta consecinţele, sancţinile prevăzute în Statul UAPR.
 7. S-a stabilit ca lucrările depuse la Galeria de artă "Helios" din Timişoara, să nu poată fi retrase înanitea expirării duratei de 3 /trei/ luni.
 8. Se vor stabili noi taxe pentru serviciile oferite de UAPT.
UAPT


COMUNICAT

La sedinţa din 16 ianuarie 2015 a Consiliului de administraţie, la care au luat parte Ciprian Chirileanu, Camil Mihăiescu, Ioan Szekernyés şi Daniela Gomboş, director UAPT s-au dezbătut problemele:
 1. Oportunitatea depunerii în vederea finanţării a unui Proiect cu privire la realizarea şi postarea pe Internet al unui nou site al UAPT, al evenimentelor artistice din municipiul Timişoara. S-au purtat discuţii şi despre eventualele posibilităţi de restructurare şi modernizare a site-ului existent. Nu există momentan promisiunea şi siguranţa, că Primăria va garanta continuitatea site-ului, după implementarea proiectului.
 2. S-au purtat discuţii despre revizuirea şi completarea Statutului UAPT. Se va lucra la textul, la articolele Statutului când vor fi prezenţi toţi membrii Consiliului de administraţie se va consulta şi avocatul Filialei din Timişoara a UAPR.
 3. S-a aprobat textul chemării, Înştiintării, ce se va expedia tuturor membrilor datornici ai UAPT-ului, care nu şi-au achitat în anii din urmă cotizaţiile, cheltuelile de intreţinere ale atelierelor de creaţie, impozitele şi taxele fiscale etc. Cei ce nu îşi vor achita datoriile la termenele stabilite vor suporta urmările, sancţiunile prevăzute în Statutul UAPR, prevăzute la Art. 12 lit. b) şi c).
 4. Probleme tehnice şi organizatorice legate de pregătirea Salonului anual al artelor vizuale 2014 şi a Expoziţiei de grup a artiştilor plastici din Banat la Budapesta.
 5. Continuând practica statornicită în anii din urmă Consiliul de administraţie al UAPT a propus pentru primul trimestru al anului, în perioda 5-18 martie 2015 organizarea unei noi ediţii a Salonului Premiaţilor. În vederea întocmirii şi finalizării listei expozanţilor vă adresăm chemarea şi rugămintea ca toţi acei artişti profesionişti din Timişoara, care pe parcursul anului calendaristic 2014 au fost distinşi cu premii la manifestările expoziţionale locale, regionale, naţionale şi internaţionale sau au fost decoraţi cu prestigioase titluri, medalii, diplome de onoare etc. de către diferite instituţii de stat sau organizaţii civile să anunţe acest lucru îmbucurător până în data de 20 februarie a.c. la sediul Filialei din Timişoara a UAP, Str. George Enescu nr. 1 Telefon: 0256 492202, e-mail: uapt@clicknet.ro


COMUNICAT

Consiliul de administraţie al Filialei din Timişoara a UAPR întrunit în sedinţa ordinară de lucru din 9 ianuarie 2015 a dezbătut problemele înscrise pe ordinea zi:
 1. Definitivarea Regulamentului Salonului anual al artelor vizuale 2014, ce va avea loc în sălile Muzeului de Artă Timişoara în perioada 3 febr.- 5 mart. 2015. Curatorul Salonul anual fiind desemnat artistul plastic dr. Matei Gaşpar, asistent univ. al Facultăţii de arte şi design a Universităţii de Vest.
 2. Filiala din Timişoara la invitaţia Grupului Sensaria din Budapesta va organiza în perioada 15 februarie-1 martie 2015 o expoziţie de grup în capitala Ungariei, în Galeria "Art IX-XI" din Budapesta, Bld. Bartók Béla nr. 1. La propunerea curatorului expoziţiei, a pictorului şi graficianului Viorel Cosor, vicepreşedinte al Filialei din Timişoara a UAP, desemnat de Consiliul de administraţie a UAP, a consimţit ca din grupul expozanţilor să facă parte următorii artişti plastici: Marius Bacriu, Călin Beloescu, Ciprian Chirileanu, Viorel Cosor, Carol David, Suzana Fântânariu-Baia, Adriana Lucaciu, Linda Saskia Menczel, Ladislau Pokker, Cristian Sida, Viorel Toma, Leon Vreme + 2-3 artişti.
 3. S-a discutat despre necesitatea reformulării, actualizării şi adaptării la condiţiile şi cerinţele începutului veacului al 21-lea a Statutului Asociaţiei "Filiala din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici", aprobat de Adunarea generală şi înregistrat la Tribunalul din Timişoara în anul 1998. S-a ajuns la concluzia că se impune şi revizuirea regulementelor privind atribuirea şi folosirea atelierelor de creaţie, privind oportunităţile de a organiza expoziţii personale şi de grup în Galeria de artă "Helios" din Timişoara, respectiv privind achitarea la termen a cotizaţiilor, a cheltuielilor şi taxelor adminsitartive, elaborarea şi fixarea unui sistem de criterii pentru păstratea şi menţinerea calitiţii de membru al UAPR.
Consiliul de administraţie UAPT


COMUNICAT

La invitaţia şi prin grija d-nei europarlamentar Maria Grapini un grup de artişti plastici din Timişoara - Victor Acatrinei (organizator), Rodica Banciu Regep, Constantin Catargiu, Mihai Olteanu, Rodica Strugaru, Claudiu Adrian Toma, Edith Torony şi invitatul special Marius Mateaş - vor fi prezenţi cu câte două lucrări într-o expoziţie de artă găzduită în zilele de 8-11 decembrie 2014 de sediul Parlamentului European din Bruxelles. Artişti plastici au fost invitaţi şi vor fi prezenţi in corpore la venisajul expoziţiei din capitala Belgiei. Toate cheltuelile privind transportul, cazarea şi masa sunt suportate de Parlamentul European.

ALEGERI ÎN UAPT
 • 8/15 decembrie 2014, orele 17: - în Sala "Lyra" a Casei de Cultură a Municipiului Timişoara va avea loc adunarea generală de alegere a Consiliul de administraţie UAPT. Vezi convocator 1
  Candidaţi la funcţia de preşedinte al UAPT:
  1. Ioan Szekernyés - Proiect managerial

ANUNŢ- SORIN NICODIM

"DUNARE ART"- Simpozionul Internaţional de Pictură, ediţia I, eveniment dedicat artiştilor plastici profesionişti 29 septembrie-9 octombrie 2014 MRACONIA, ROMÂNIA.
Coordonator proiect: AMALIA MATEI
Curator: SORIN NICODIM, membru al Filialei din Timişoara a UAP.


Afiş simpozion


Stimaţi Doamne şi Domni!
Dragi Artişti!

Ataşat vă trimitem Regulamentul Expoziţiei tematice "JERTFA", ce va avea loc în Palatul Administrativ în luna octombrie 2014. Anexăm şi Fişa de participare.
Contăm pe participarea Dvs.!

Cu deosebită stimă:
Ioan Szekernyés
Preşedinte UAPT

INVITAŢIE-CONFERINŢĂ DE PRESĂ

DIPLOMATIC ART, Timişoara, 2014, ediţie pilot

Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Timişoara(UAPT), vă invită marţi, 16 septembrie 2014, la ora 11.00, la sediul UAPT (str. George Enescu Nr.1), unde va avea loc Conferinţa de presă susţinută cu ocazia demarării proiectului DIPLOMATIC ART, Timişoara, 2014, ediţie pilot. Proiectul, organizat de UAPT şi finanţat de Consiliul Local Timişoara, are programate 8(opt) evenimente în perioada septembrie-decembrie 2014, cu artişti vizuali profesionişti din ţările reprezentate prin instituţiile Consulare Generale sau Onorifice în Timişoara. Artiştii participanţi sunt născuţi în ţările pe care le reprezintă şi au cetăţenia ţării respective.
Proiectul DIPLOMATIC ART, inclus în sfera interculturalităţii, atestă capitalei Banatului calitatea de oraş cosmopolit, în perspectiva obţinerii titulaturii de oraş-capitală culturală europeană, în anul2021.

Vă aşteptăm cu drag!
Timişoara, 12 septembrie 2014

Ciprian Chirilean
Vice-preşedinte UAPT
Iniţiator şi coordonator DIPLOMATIC ART

Ioan Szekernyés
Preşedinte UAPT

Daniela Gomboş
Director UAPT


Foto 1
Foto 2
Foto 3
Afiş
Vernisaj Helios


COMUNICAT
Expoziţia de pictură "Ţărmuri.flori.îngeri păzitori.miresme.culori"

Primăria Municipiului Timişoara, în spaţiul expoziţional al Primăriei Timişoara din Piaţa Victoriei nr. 5 (vis a vis de Bancpost), are bucuria să vă invite luni, 01.09.2014, ora 18,00, la vernisarea expoziţiei de pictură "Ţărmuri.flori.îngeri păzitori.miresme.culori" semnată de pictorul Mihai Teodor Olteanu. Cuvântul de deschidere va fi rostit de poetul şi criticul de arta prof.univ.dr. Marcel Tolcea.
Expoziţia poate fi vizitată în perioada 01 septembrie - 10 sempembrie 2014.
Prezenta Domniilor voastre ne onoreaza.

Această expoziţie este un preludiu la expoziţia din 6.09.2014 gazduită de teatrul Nottara din Bucureşti, daruită actorului Ion Haiduc.


Lucrare expusă


COMUNICAT
Duminică, 3 august 2014 într-un areal geografic ideal, la aproximatv 10 kilometri de oraşul Recaş, în localitatea Herneacova din judeţul Timiş v-a începe a treia ediţie a Taberei de creaţie, organizată şi găzduită de omul de afaceri Georgică Cornu în colaborare cu Filiala din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Curatorul taberei este cunoscutul pictor timişorean Victor Acatrinei.
Tabăra îşi va închide porţile în data de 14 august 2014, urmând ca lucrările realizate la Herneacova să facă obiectul unei expoziţii de grup, ce se va deschide în cursul anului 2015 la Galeria de artă "Helios" din Timişoara.


Artişti plastici participanţi:
Victor Acatrinei (curator), Maria Acatrinei, Rodica Banciu Regep, Ioana Banciu, Petru Galiş, Lucia Moise, Lucia Stoica, Rodica Strugaru, Viorel Toma, Claudiu Adrian Toma, Dan Iulian Toma, Pavel Torony, Vornicu Mihai.


ANUNŢ
MARELE PREMIU ACORDAT
GRAFICIANEI
SUZANA FÂNTÂNARIU-BAIA

Expoziţia-concurs de artă contemporană "Saloanele Moldovei", ajunsă la cea de-a XXIV-a ediţie, care şi-a propus integrarea artiştilor plastici profesionişi într-un climat spiritual naţional, precum şi promovarea talentelor autentice, va fi vernisată în Galeriile "Alfa" din Bacău, în data de 17 iulie 2004. Expoziţia iniţiată şi organizată de Consiliul Judeţean Bacău prin Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" va fi găzduită de Galeriile "Alfa", Galeriile "Frunzetti", Galeria "Hol".şi Muzeul de Artă Contemporană "George Apostu". Lucrările jurizate şi expuse în cadrul "Saloanelor Moldovei" vor fi tranferate la Chişinău, unde în cadrul evenimentelor dedicate sărbătoririi oraşului, în data 31 august 2014, va avea loc în sălile Centrul Expoziţional "Constantin Brâncuşi" vernisajul şi festivitatea înmânării premiilor.
Spre bucuria şi mândria noastră juriul de specialitate a remarcat-o şi a nominalizat-o pentru acordarea unui premiu şi pe tânăra artista Ana Maria Cuteanu, absolventă şi doctorandă a Facultăţii de arte şi design a Universităţii de Vest din Timioara, fosta studentă a prof. univ. dr. Suzana Fântânariu-Baia, care - după ce în 1991, chiar la ediţia inaugurală a fost distinsă cu Premiul II la prestigioasa manifestare artistică - la Secţiunea Arte Decorative a fost încununată cu Marele Premiu acordat de Ministerul Culturii din Republica Moldova pentru lucrarea "Jurnal utopic", 210 x 160 cm, creată şi finalizată în ianuarie 2014 şi care nu a fost expusă niciodată până acum în spaţiu public.
Marele Premiu al "Saloanelor Moldovei" va fi înmânat personal graficianei Suzana Fântânariu-Baia, membru al Filialei din Timişoara a UAP, de către Ministrul Culturii al Republicii Moldova, d-na Monica Babuc, în data de 31 august 2014 în Chişinău.


INVITAŢIE
Maria Bana Jichiţa- "Inferenţe II" - expoziţie de pictură.
Prezintă Ioan Szekernyés - critic şi istoric de artă, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara şi Petru Galiş - pictor şi grafician, membru UAPT.
Vernisaj: 27.06.2014, ora 17.30. Locaţie: CEC Bank. Sucursala Timişoara, Calea Torontalului nr.2A.
Expoziţia poate fi vizitată în perioada 27 iunie - 25 iulie 2014.


Invitaţie (faţă) Invitaţie (verso) Afiş Imagine de la vernisaj


ANUNŢ

Claudia Mandi bursiera "Vasile Pârvan" la Accademia di Romania (Roma)
Curator: Sabina Pecorella
"Când pictura surâde"
Vernisajul va avea loc marţi, 24 iunie, orele 19:00
24 iunie - 2 iulie 2014, zilnic 10:00-13:00 şi 17:00-20:00
la Accademia di Romania, Sala de Expoziţii, Viale delle Belle Arti 110, Valle Giulia - ROMA

Roşu Pompeian
Claudia Mandi este artist; a explorat tezaurul inepuizabil al picturii romane şi pe cel al picturii baroce. Are 14 expoziţii personale, dintre care 5 în Italia şi Franţa. Este bursieră "Vasile Pârvan" la Accademia di Romania din Roma cu proiectul "Fresca barocă - Când pictura surâde" - un proiect artistic, dar şi teoretic, de analiza a barocului italian.
Claudia Mandi a găsit la Roma expresia a trei direcţii artistice în care va lucra mereu:
 • Seria Zbor, unde ideea de cupolă e vizibilă din cercurile create de configuraţia corpurilor în zbor, influenţată de pictura de plafon barocă.
 • Estetica paradisiacă a grădinii, influenţată de fresca "Casa di Livia".
 • Roşu Cinabru-Roşu Pompeian, "culoarea luminii divine", influenţată de pictura romană.
Claudia Mandi caută o frumuseţe studiată, aproape perfectă în strafulgerari coloristice puternice, pictate cu sufletul artistului modern. Omul, eterna temă a istoriei artei, îl descoperim în lucrările ei în relaţie cu spaţiul - "Omul cosmic", care zboară. Sau omul pagân, care adoră natura paradisiacă. Trupurile feminine parcă desprinse din fresca barocă se întorc simplificate în pânzele Claudiei Mandi, ca în scenele murale de la Pompei, suspendate pe suprafete de rosu cinabru.


Comunicat de presă

Artiştii plastici timişoreni expun în ţară şi în străinătate

În prima decadă a lunii iunie Fundatia Umanitara Art Mondo din Arad a lansat în cartierul Aradul Nou, în staţia de tramvai foarte populată de pe Calea Timişorii nr. 4, prin expunerea lucrării "Lumini Zodiacale" de prof.univ.Dr.
Rodica Banciu Regep, profesor la Facultatea de arte şi design din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, născută în comuna Secusigiu din judeţul Arad. Proiectul iniţiat şi coordonat de Alina Paina (Lazau) şi-a propus drept scop expunerea pe durata unei zile a operelor de arta pe faţadele clădirilor din oraşul de pe Mureş, în puncte cheie, pentru a le face accesibile publicului larg, pentru a le face inevitabile.

Artistul vizual Marius Jurca, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Timişoara, a fost prezent cu instalaţia digital-interactivă Matrice_2013 în Expoziţia internaţională Pixels of identities, parte a festivalului MORPHOS - Sustainable Empires, international architecture, video-art, photography, installation and performing art festival. Expoziţia s-a desfăşurat în perioada 6 - 13 iunie 2014 la Palazzo Albrizzi în Veneţia (Italia).

Pictor Rodica Ruja, membru al Filialei din Timişoara a UAP, a participat la expoziţia-concurs, organizată de Primăria localităţii Weissenburg (Germania). Dintre 200 concurenţi din diferite ţări au fost selectaţi lucrările create de 22 artişti. Printre fericiţii preferaţi ai juriului de specialitate s-a numărat şi operele tânărei artiste Rodica Ruja, absolventă a Facultăţii de arte şi design a Universităţii de Vest din Timişoara.


"CULORILE PRIMĂVERII"

Expoziţie de grup cu vânzare dedicată Sărbătorilor pascale

Încurajată şi impulsionată de succesul expoziţiei cu vânzare "Cadoul", organizată cu prilejul Sărbătorilor de iarnă, Filiala din Timişoara a UAP a planificat şi propune pentru membrii şi colaboratorii săi o nouă expoziţie de grup întitulată "CULORILE PRIMÂVERII", care va avea loc în
Galeria de artă "Helios" din Timişoara şi va fi dedicată Sărbătorilor pascale, care în acest an vor avea loc pentru creştinii de toate religiile şi confesiunile la datele de 20-21 aprilie.
Lucrările pentru expoziţie vor fi depuse în zilele de 16 aprilie, orele 14-20 şi 17 aprilie a.c. orele 9-13. Panonatea se fa face joi, între orele 14-20.
Condiţii de paticipare


INVITAŢIE
Cu ocazia Zilei Culturii Româneşti, în 15 ianuarie 2013, orele 18, în data în care cunoscutul şi apreciatul pictor timişorean
VIOREL TOMA tocmai împlineşte venerabila vârstă de 70 de ani, în cadrul Stepan Project, proiect lansat şi promovat de compozitorul şi interpretul timişorean Ilie Stepan, în Sala Irina Nicolau a Muzeului Naţional al Ţăranului Român va avea loc vernisajul expoziţiei jubiliare de pictură, caligrafie şi print întitulate LUMINA, în cadrul căreia îşi vor expune lucrările artistul sărbătorit, membru al Filialei din Timişoara a UAP, începând din anul 1975şi fii săi, artiştii plastici Dan Iulian Toma şi Claudiu Adrian Toma. Îndrăgiţii muzicieni Ilie Stepan, Dixie Krauser şi Horea Crişovan vor susţine începând de la ora 19 un concert în Clubul Ţăranului.
Filiala din Timişoara doreşte succes deplin artiştilor timişoreni!
Şi urează maestrului Viorel Toma sănătate, multe împliniri şi un călduros "La Mulţi Ani"!

UAPT


ANUNŢ
Distinsul grafician
Alexandru Jakabházi a fost distins cu premiul de excelenţă la cea de-a V-a ediţie a Bienalei Internaţionale de Mail Art "Gripa Spaniolă" din oraşul Miskolc (Ungaria). Înmânarea diplomei va avea loc în cadrul vernisajului bienalei în data de 27 februarie 2014, orele 17 în Galeria de artă din Miskolc. Premiul constă în oferirea posibilitîăţii de a organiza o expoziţie personală virtuală pe coloanele revistei de artă Gripa Spaniolă pe parcursul anilor 2015 sau 2016, şi o participare tot în următorii doi ani pe o periodă de o săptămână la lucrările Taberei Internaţionale de Mail Art "Gripa Spaniolă" de la Hernádkak, unde se va asigura cazare, demipensiune, materiale, scule şi utilaje necesare pentru munca de creaţie..
Juriul de specialitate, prezidat de Tibor Vass fondatorul şi organizatorul bienalei, a conferit marele premiul al ediţiei 2014 graficianei Babett Birkás din Ungaria. Alături de timişoreanul Alexandru Jakabházi au mai fost distinşi tot cu premiul de excelenţă artisţii plastici István Ézsiás, Péter Herendi, Zsolt Durucskó, Éva T. Horváth, Aranka Gérné Mezősi (Ungaria), Dan Diamant (Israel), Andor Kőmives şi Andreea Rus (România)

UAPT


INVITAŢIE
Cu ocazia Zilei Culturii Româneşti, în 15 ianuarie 2013, orele 18, în data în care cunoscutul şi apreciatul pictor timişorean
VIOREL TOMA tocmai împlineşte venerabila vârstă de 70 de ani, în cadrul Stepan Project, proiect lansat şi promovat de compozitorul şi interpretul timişorean Ilie Stepan, în Sala Irina Nicolau a Muzeului Naţional al Ţăranului Român va avea loc vernisajul expoziţiei jubiliare de pictură, caligrafie şi print întitulate LUMINA, în cadrul căreia îşi vor expune lucrările artistul sărbătorit, membru al Filialei din Timişoara a UAP, începând din anul 1975şi fii săi, artiştii plastici Dan Iulian Toma şi Claudiu Adrian Toma. Îndrăgiţii muzicieni Ilie Stepan, Dixie Krauser şi Horea Crişovan vor susţine începând de la ora 19 un concert în Clubul Ţăranului.
Filiala din Timişoara doreşte succes deplin artiştilor timişoreni!
Şi urează maestrului Viorel Toma sănătate, multe împliniri şi un călduros "La Mulţi Ani"!

UAPT


SALONUL PREMIAŢILOR UAPT, 2013

În perioada 16 ianuarie-5 februarie 2014, va avea loc la
Galeria de artă "Helios" din Timişoara, expoziţia Salonul Premiaţilor UAPT 2013, ediţia a 2-a.
Organizat de Uniunea Artiştilor Plastici - filiala Timişoara, acest eveniment de bilanţ obiectiv prin care se doreşte a deveni tradiţie, celebrează performanţele artiştilor vizuali profesionişti timişoreni pe anul abia încheiat, 2013, cu dorinţa reflectării evoluţiei şi imaginii artei vizuale din Timişoara în rândul breslei dar şi al publicului, în egală măsură cu cel al demersului creaţiei personale.
Sunt invitaţi să participe toţii artiştii care au fost onoraţi cu premii (speciale, onorifice sau I-III) în urma deciziilor finale ale comisiilor de jurizare de specialitate la diferite concursuri anuale, bienale etc, indiferent de specificul lor - local, naţional şi/sau internaţional.
Prin urmare, vă rugăm ca până cel târziu în data de 8 ianuarie 2014, să trimiteţi formularul de paticipare completat pe adresa de email a UAPT uapt@clicknet.ro cu informaţiile necesare prin care să certifice performanţa Dumneavoatră - demers logistic necesar trimiterii ulterioare a invitaţie nominale (cel târziu până în data de 10-13 ianuarie 2014). Lucrările se depun la Galeria de artă "Helios" din Timişoara în data 14-15 ianuarie 2014. Vernisajul va loc în data de 16. ianuarie 2014, orele 18.
De asemenea, dacă aveţi cunoştinţă despre alţi artişti premiaţi în anul 2013 care nu se află pe lista UAPT, dar care se încadrează cerinţelor noastre, vă rugăm să semnalaţi acest fapt - deopotrivă pe ei şi UAPT - până în data de 8 ianuarie 2014. Oricare din semnalările ulterioare datei anunţate, nu vor urma demersul anunţat de către UAPT.

Formular de paticipare

Vă mulţumim!

Ciprian Chirilean- visual artist
vicepreşedinte UAPT
http://ciprianchirileanu-art.blogspot.com +4 0721 60 30 11

VA URAM INCA ODATA UN AN NOU IMBELSUGAT, PLIN DE SUCCESE SI IMPLINIRI!
LA MULTI ANI!

Ioan Szekernyés,
preşedinte UAPT

În perioada 16-22 decembrie 2013 a avut loc la Murano (Italia), expoziţia celei de-a 2 ediţii internaţionale Premio Murano 2013 organizată de Scoula del Vetro Abate Zanetti - un important eveniment al artei sticlărei din cunoscuta insulă de lângă Veneţia, iniţiat în anul 1984 şi reluat după 21 ani de întrerupere. Concursul prevedea, în prima etapă, prezentarea proiectelor bidimensionale sub semnătură anonimă, conform unui cod de identificare al artistului. Dintr-un total de 274 de propuneri venite din toată lumea, membrii juriului au selectat 30 de proiecte care, pentru a doua etapă, au fost puse la dispoziţia maeştrilor sticlari (independenţi sau reprezentând ateliere din Murano), la rândul lor sub acelaşi anonimat, pentru a fi transpuse/interpretate tridimensional. În cele din urmă, numele autorilor de proiecte selectate, ale sticlarilor, precum şi ale premiaţilor au fost dezvăluite public la vernisajul din 17 decembrie 2013. Din cele 30 de proiecte selectate în prima etapă, două au purtat semnatura lui Renée Renard (The 3 post-nuclear graces) şi a lui Ciprian Chirilean (The rain cube), membrii ai Filialei din Timisoara a UAP.

În final, Renée Renard, alături de maestrul sticlar independent Flavio Fulga, au primit Premio Murano 2013 secţiunea sticlă fuzionată pentru proiect, respectiv pentru tehnica abordată (o tehnică complexă, de dată recentă, folosind temperaturi înalte, multe suprapuneri, oxizi de sticlă, glazuri etc, din care rezultă imagini cu efecte multicolore şi adâncimi neaşteptate).


Vă dorin Sărbători Fericite şi un AN NOU plin de împliniri şi bucurii!
UAPT

Stimaţi Artişti! Dragi Colegi!

Dedicată Sărbătorilor de iarnă Filiala din Timişoara a UAP, organizează sub genericul "Cadoul" în perioda 18 decembrie 2013-10 ianuarie 2014 în
Galeria de artă "Helios" din Timişoara o expoziţie de arte vizuale cu vânzare. Expoziţia va reuni lucrările adecvate şi potrivite ocaziei şi scopului din creaţia actuală a artiştilor profesionişţi din Timişoara.
Fiecare artist va depune 1 sau 2 lucrări direct la Galerie, pe parcursul zilei de 17 decembrie 2013, însoţite de o fişă cu preţul de vânzare al fiecărei opere de artă în parte.
Sperăm, că cel puţin o parte din lucrările expuse pe simeze şi stative vor deveni "cadouri" în adevăratul sens al cuvântului, se vor transforma în obiecte preţioase, plăcute şi atractive oferite de către clienţi, de către iubitorii de artă celor dragi de Sărbători.
Vă aşteptăm să onoraţi expoziţia, Galeria de artă "Helios" din Timişoara şi vizitatorii ei cu opere elaborate cu gust şi profesionalism, cu o ţinută estetică ridicată.

În numele Consiliul de administraţie al Filialei din Timişoara a UAP
Ioan Szekernyés


Anunţăm cu multă durere şi tristeţe în suflet, că cunoscutul şi reputatul sculptor ŞTEFAN CĂLĂRĂŞANU (1947-2013), personalitate de frunte a vieţii artistice timişorene, membru al Filialei din Timişoara a UAP, a trecut în seara zilei de 2 decembrie 2013 la cele veşnice, lăsând în urma lui o operă solidă, importantă şi extrem de valoroasă, printre care şi o serie de lucrări de artă monumentală reprezentative amplasate în foruri publice din Timişoara, Lugoj, Reşiţa, Turnu Severin etc.
Înmormântarea va avea loc în municipiul Turnu Severin, în cimitirul din oraşul natal al sculptorului.
Prietenii, colegii, iubitorii de artă şi cunoştinţele îşi pot lua rămas bun de la distinsul artist plastic, cu prilejul priveghiului din Timişoara, marţi, 3 decembrie 2013, începând de la orele 14 în Casa mortuară de pe Str. Iulian Grozescu nr. 16 - Cartierul Fabric.
Ne exprimăm condoleanţele familiei îndurerate.
Să-i fie ţărâna uşoară!

Consiliul de administraţie UAPT.


COMUNICAT - Premiu pentru SORIN NICODIM

Pictorul Sorin Nicodim a obţinut "MARELE PREMIU" la Bienala Naţională de Artă Plastică "Lascăr Vorel", Piatra Neamţ - Ediţia a XIII-a 2013 pentru pictura "Taina I", tehnică mixtă/pânza, 80 x 90 cm.

"Taina I"
tehnică mixtă/pânză
80x90 cm.
Detalii la http://zch.ro/?p=35777


COMUNICAT - Premiu pentru ADRIANA LUCACIU

În sălile Muzeul Judeţean de Artă Prahova "Ion Ionescu-Quintus" din municipiul Ploieşti joi, 28 noiembrie 2013, orele 17 a avut loc festivitatea decernării premiilor ediţiei a X-a a Bienalei internaţionale de gravură contemporană "Iosif Iser", manifestare organizată de Muzeul Judeţean de Artă Prahova "Ion Ionescu-Quintus", cu sprijinul Consiliului Judeţean Prahova. Juriul: de specialitate alcatuit din critici de artă, artişti plastici şi reprezentanţi ai autorităţilor a premiat pentru lucrările expuse pe următorii artişti plastici:
Kupenova Kseniya (Bulgaria), Premiul Consiliul Judeţean Prahova
Fukuda Mina (Japonia), Premiul Prefecturii Prahova
Langevin Guy (Canada), Premiul municipiului Ploieşti
Omori Mio (Japonia), Premiul Colecţionarilor de Artă din România
Adriana Lucaciu (România), Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România
Deeto Ackawat (Thailanda), Priemiul Muzeului Judeţean de Artă "Ion Ionescu-Quintus"
Ne bucurăm de noul succes obţinut la o manifestare expoziţională internaţională de anvergură către distinsa graficiană Adriana Lucaciu, membră a Filialei din Timişoara a UAP..Felicitându-o din toată inima îî dorim succese remarcabile şi în continuare.


COMUNICAT

Vineri 22 noiembrie, 2013 a avut loc la Complexul muzeal "Curtea Domnească" din Târgovişte festivitatea decernării premiilor Bienalei de gravură "Gabriel Popescu", ediţia a IV-a.
Spre bucuria noastră printre laureaţi se numără trei graficieni timişoreni, membri ai Filialei din Timişoara a UAP -
Suzana Fântânariu-Baia, distinsă cu remiul I al Bienalei de gravură Gabriel Popescu, Constantin Catargiu, a cucerit Premiul al III-lea, iar Daniel Nicu Apostu-Teodorescu, a obţinut Menţiune II.
Sincere felicitării artiştilor plastici timişoreni pentru remarcabilul succes, pentru merituosele premii obşinute la Târgovişte.
Juriul prezidat de prof.univ.dr.Ioana Beldiman, istoric şi critic de artă la Universitatea Naţională de Artă, Bucureşti a stabilit următorul palmares:
-Premiul I, Suzana Fântânariu-Baia (Timişoara)
-Premiul II, Atena Elena Simionescu (Iaşi)
-Premiul III, Constantin Catargiu (Timişoara)
-Menţiune I, Stanislav Cebanenco (Republica Moldova)
-Menţiune II, Daniel Nicu Apostu-Teodorescu (Timişoara)
-Mentiune III, Maria Monica Ghitescu (Bucuresti)
-Premiul special, Sava Stoianov (Bucureşti)


COMUNICAT

ARTIŞTII PLASTICI TIMIŞORENI AU CUCERIT TREI PREMII LA ARAD
În foaierul Teatrului Clasic "Ioan Slavici" din Arad a avut la într-o atmosferă festivă şi în prezenţa unui public numeros vernisajul ediţiei a IV-a a prestigioasei manifestări expoziţionale "Bienala Internaţională de Pictură, Sculptură, Grafică - Meeting Pont, 2013", închinată memoriei lui Constantin Brâncuşi, la care participă 180 de artişti plastici din România, Ungaria, Elveţia, Olanda şi Slovacia, semnatari ai 200 de lucrări pe tema "Forma între referenţialitate şi maximă autonomie". Coordonatorul şi amfitrionul întrunirii artistice a fost şi este prof. univ. dr. Dumitru Şerban, preşedintele Filialei din Arad a Uniunii Artiştilor Plastici din România, iar conceptul curatorial a aparţinut pictorului prof. univ. dr. Onisim Colta. Lucrările vor rămâne expuse până pe 15 ianuarie 2014 la Galeria de Artă "Delta", Galeria de Artă "Alfa", la Teatrul Clasic "Ioan Slavici" din Arad, în atelierele Uniunii Artiştilor Plastici - Filiala Arad de pe strada C. Coposu şi în spaţiul public.
Juriul de specialiate compus din prof. univ. dr. Marilena Preda Sânc (Bucureşti), prof. univ. dr. Aurel Chiriac (Oradea),
prof.univ.dr. Adriana Lucaciu (Timişoara), prof. univ. dr. Onisim Colta (Arad) şi prezidat de János Szekernyés (Timişoara), preşedin tele Filialei din Timişoara a UAP a premiat pentru lucrările expuse pe simeze şi stative pe următorii artişti: Petru Lucaci (Marele premiu "Constantin Brâncuşi"), Angela Hanc (premiul pentru pictură "Sever Frenţiu"), Dan Vasile Vişovan (premiul pentru sculptură "Ovidiu Maitec"), Alexandru Jakabházi (premiul pentru grafică "Eugen Popa"), Sorin Nicodim (premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru pictură), Luigi Ştefan Varga (premiul UAPR pentru sculptură), Iosif Stroia (premiul UAPR pentru grafică). Menţiuni: Ilie Duţă şi Jozsef-Antal Kolumban (sculptură), Maria Balea (pictură), Adrian Sandu şi Mircea George (grafică).
Printre cei premiaţi la ediţia din 2013 a Bienalei Internaţionale de Pictură, Sculptură, Grafică - Meeting Pont - spre bucuria noastră - se numără 3 artişti timişoreni: pictorul Sorin Nicodim, graficianul Alexandru Jakabházi şi sculptorul Luigi Ştefan Varga.
Sincere felicitări lauriaţilor, precum şi tuturor creatorilor de frumos din Timişoara care participă cu lucrări la importanta expoziţie internaţională de la Arad.


COMUNICAT

Consiliul Director al Uniunii Artiştilor Plastici din România (U.A.P.) a decis ca toate filialele U.A.P din ţară săfacă selecţia candidaţilor pentru intrarea în U.A.P, conform Regulamentului pentru primiri şi titularizări în Uniunea Artiştilor Plastici din România, validat în Adunarea generală din data de 25 aprilie 2013, până la data de 31 octombrie 2013.
Fiecare filială U.A.P din ţară va transmite până la data de 15 noiembrie 2013 dosarele artiştilor selecţionaţi, urmând ca acestea să fie studiate de către Comisia Naţională.
Totodată, conform art. 12 din Regulament, artiştii selecţionaţi de către filiale vor trimite şi lucrările care vor fi vizionate de Comisia Naţională, în Bucureşti.
Rezultatele selecţiei se vor anunţa pe Site-ul U.A.P. Dosarele şi lucrările se vor expedia pe adresa U.A.P cu specificaţia: Pentru Comisia Naţională de primiri şi titularizări a U.A.P.
Adresa:
Uniunea Artiştilor Plastici din România
Str. Băiculeşti nr 29, sector 1, Bucureşti

Consiliul Director al U.A.P
18 septembrie 2013
Elena Alexi Relatii Publice - Comunicare Uniunea Artistilor Plastici din România tel: 0745355818
www.facebook.com/uniuneaartistilor.plastici www.uap.ro


Precizări referitoare la Comunicatul privind Concursul de Primiri şi Titularizări în U.A.P.

Filialele U.A.P. din România vor solicita candidaţilor să prezinte pentru selecţia locală:
- dosarul de înscriere
- lucrări originale conform Regulamentului de Primiri şi Titularizări în Uniune.

Oportunitatea trimiterii la Bucureşti a lucrărilor candidaţilor selecţionaţi de către Filialele U.A.P. va fi discutată în cadrul Senatului, la prima reuniune a acestuia, care se va desfăşura în cursul lunii Octombrie 2013.

Consiliul Director U.A.P.
19 septembrie 2013
Elena Alexi Relatii Publice - Comunicare Uniunea Artistilor Plastici din România tel: 0745355818
www.facebook.com/uniuneaartistilor.plastici www.uap.ro

Regulament pentru primiri şi titularizări în Uniunea Artistilor Plastici din Romania.pdf
Cerere primire
Anunţ primiri


COMUNICAT

În perioada 14-24 septembrie 2013, staţiunea balneo-climaterică Băile Călacea (Jud. Timiş) găzduieşte lucrările taberei de creaţie organizată sub genericul "Formatori de opinie, promovatori ai turismului prin artă" de către Ministerul Turismului şi Filiala din Timişoara a UAP. Organizatorul taberei, pictorul Victor Acatrinei, i-a invitat pentru a lucra împreună timp de zece zile pe artiştii plastici profesionişti: Maria Bana Jichiţa, Rodica Banciu Regep, Viorica Buga, Emil Grama, Petru Galiş, Gloria Grati, Maria Lup-Acatrinei, Lucia Moise, Rodica Strugaru, Lucia Stoica Kolla şi Mihai Vornicu. Artiştii plastici vor picta la Băile Călacea, dar vor vizita pentru a se încărca de impresii şi inspiraţie şi Rezervaţia ornitologică Satchinez, Conacul din Hodoni, vestigiile istorice şi artistice din comuna Variaş etc.
La finalul taberei se va organiza câte-o expoziţie de grup în Băile Călacea, iar mai târziu şi în muncipiul Timişoara,. cu lucrările realizate în perioada sejurului, care vor contribui la promovarea frumuseţilor câmpiei bănăţene, precum şi a obiectivelor turistice din zonă,

Ioan Szekernyés,
preşedinte UAPT


COMUNICAT

"POPAS ÎN CÂMPIE"
Pensiunea "Popasul Căprioarei" din localitatea Pădureni (Jud. Timiş) va găzdui în perioada 1-11 septembrie 2013 lucrările Taberei de pictură organizată sub egida Filialei din Timişoara a UAP sub genericul şi cu tema "Popasul în câmpie".
Curatorul şi animatorul taberei criticul şi istoricul de artă prof. univ. dr.
Ioan Iovan a invitat în tabăra de la Pădureni următorii artişti plastici: Nicolae Suciu (Baian Mare), Vasile Fuiorea (Târgu Jiu), George Păunescu (Bucureşti), Gheorghe Dican (Râmnicu Vâlcea), Ioan Mercea (Turnu Severin), Aurel Dumitru (Blaj) şi creatorii timişoreni Maria Bana Jichiţa, Adriana Oancea, Ecaterina Neagu, Rodica Banciu Regep, Lucia Moise, Lucia Preda, Constantin Catargiu, Dumitru Popescu, Dacian Andoni, Marian Victor Gingiu şi Victor Acatrinei. Vor avea loc colocvii şi discuţii pe diferite teme legate de arta peisajului, precum şi serii instructive şi distractive de muzică clasică, poezie, folclor, literatură.
Lucrările realizate în tabăra de creaţie vor fi prezentate în expoziţia de grup organizată la Pădureni, respectiv deschisă în 29 iunie 2014 ân Galeria de artă "Helios" din Timişoara.

Ioan Szekernyés,
preşedinte UAPT


COMUNICAT
Sâmbătă, 27 iulie 2013 într-un areal geografic ideal, la aproximatv 10 kilometri de oraşul Recaş, în localitatea Herneacova din judeţul Timiş v-a începe a doua ediţie a Taberei de creaţie, organizată şi găzduită de omul de afaceri Georgică Cornu în colaborare cu Filiala din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Curatorul taberei este cunoscutul pictor timişorean Victor Acatrinei.
Tabăra îşi va închide porţile în data de 08 august 2013, urmând ca lucrările realizate la Herneacova să facă obiectul unei expoziţii de grup, ce se va deschide în data de 05 septembrie 2013 la Galeria de artă "Helios" din Timişoara.


Lista participanţilor


ANUNŢ
Galeria KOP din Wijk aan Zee, Olanda, găzduieşte între 19 iulie - 8 septembrie 2013 o expoziţie de pictură Constantin Răducan din filiala noastra/vernisaj vineri 19 iulie ora 17/expoziţia e un tandem cu artistul olandez Erik Meijer pe tema plein-air/artiştii vor fi prezenţi la vernisaj.


Invitaţie/ Afiş


INVITAŢIE
Traian Abruda- "misterii & madone" - expoziţie de desen. Prezintă George Lână.
Vernisaj: 15.02.2013, ora 18. Locaţie: Timişoara, Cafe Text, Bastion Thereza, ora 18.00.


Invitaţie


INVITAŢIE
"Umbra cărţii - bibliotecă utopică"
Suzana Fântânariu-Baia
(expoziţie de carte obiect)
26 ianuarie-22 februarie, Galeria librăriei Cărtureşti, Timişoara.
"Este bine să ne reamintim şi să o spunem mereu,Suzana Fântânariu-Baiaeste un ilustru reprezentant al artei vizuale contemporane româneşti, fără vârstă, artistă de mare prestigiu, polivalentă, care practică, cu multă implicare inventivă şi sensibilă, o artă bi- si tri-dimensională, dincolo de conveţii, nu arareori expresia exploratorie a unui dramatism existenţial tulburător sau, la cealată extremă, a unei melancolice visări.
Plăcerea unui joc major, cum este şi cel de acum, un fel de eliberare interioară, are în anii din urmă o densă consistenţă, fiind precedată de o excepţională recunoaştere internatională ca şi grafician, deci de o riguroasă şi extrem de competentă deservire a ceea ce, cu ataşata sa credinţă de distins profesionist-profesor, creator de şcoală şi protector a numeroşi discipoli, denumeşte pe drept "xilogravura matrice stilistică".
"Umbra cărţii-biblioteca utopică", o silenţioasă expoziţie de cărţi-obiect , acum la librăria Cărtureşti din Timişoara, înobilează locul, substituind cărţile uzuale cu subtile alcătuiri vizual-poematice, dispuse predominant pe pereţi ca nişte tablouri, sugestii de vis cu parfumuri şi fineţuri optic-nostalgice, în felul lor albume imaginare de familie şi de existenţe ale unor timpuri apuse, rezultate din compunerea simultaneistă a unor elemente de tip ready made şi trash art, cu discrete inserţii letriste sau trimiteri fotografice de epocă şi incluziuni picturale ataşate cu har tactil suprafeţelor, în contexte bi şi tridimensionale.
Cu un simţ afectiv special, nostalgic- intuitiv, cu sentimentul discret al revelaţiei incantatorii, artista sugerează istorii sentimentale şi lumi posibile, iluzoriu sau real trăite, interferate cu recunoscuta sa predispoziţie şi afinitate adiacentă pentru poezie şi text literar. Nu intâmplător, componentele care metamorfozează magic incinta de sus a librăriei, ceainăria, îndemnându-ne la visare şi utopice călătorii în trecut, se complementează, în accepţiunea inspirată a Suzanei Fântânariu, cu titluri poetice, cum sunt "Carte abandonată", "Jurnal utopic", "Carte celestă", "Sângele altora", "Carte rănită", respectiv nenumărate alte denumiri similare, întregind o lume descinsă din intimitatea celei care ştie "să reconstituie frumuseţea" prin recuperarea tandră a celor mai umile obiecte şi fragmente din spaţii şi locuri tranzitorii, neglijate sau chiar abandonate.
În ambianţa plăcută a unui spaţiu oarecum retro, suntem parcă îndemnaţi "să deschidem aceste cărţi" şi să călătorim, de ce nu, în visare, împreună cu "autoarea".
Ciprian Radovan, Timişoara, ianuarie 2013.


Lucrare expusă 1 Lucrare expusă 2 Lucrare expusă 3


INVITAŢIE
Dragii mei,
Îmi face plăcere să vă trimit această invitaţie pentru lansarea cărţii mele "Xilogravura-matrice stilistică. Re-scrieri sau Cronicile vremii", Editura Brumar, 2009, Timişoara (ediţie retipărită) care va avea loc miercuri, 7 noiembrie 2012 ora 17.00, la Teatrul Municipal "Traian Grozavescu" din Lugoj prin bunăvoinţa organizatorică a doamnei Szabo Henrieta , director al Bibliotecii Municipale.
În acest oraş plin de farmec am deschis două expoziţii personale la Galeria "Pro Arte"( 1986 şi 1994), am prieteni scriitori, artişti plastici , studenţi şi experienţa comunicării culturale cu această zonă este una din cele mai frumoase.
Vă mulţumesc pentru atenţia acordată acestui eveniment,
Suzana Fântânariu-Baia


Afiş 1 eveniment Afiş 2 eveniment


DECES
Anunţăm cu profundă durere şi tristeţe, că eminenta graficiană LIDIA CIOLAC (1933-2012), personalitate marcantă a vieţii artistice timişorene, fostă profesoară a Facultăţii de desen din cadrul Institutului Pedagogic de 3 ani şi a Liceului de artă din Timişoara, în dimineaţa zilei de 2 noiembrie 2012, după o lungă şi grea suferinţă, a trecut la cele veşnice, lăsând în urma ei o operă solidă, importantă şi extrem de valoroasă.
Înmormântarea va avea loc duminică, 4 noiembrie 2012, orele 13 în Cimitirul din Calea Şagului (Capela II).
Prietenii, colegii, iubitorii de artă şi cunoştinţele îşi pot lua rămas bun de la distinsa artistă plastică, cu prilejul priveghiului, sâmbată începând de la orele 11 în Casa mortuară situată vis-a-vis de intrarea în cimitir.
Ne exprimam condoleanţele familiei îndurerate. Să-i fie ţărâna uşoară! Odihnească-se în pace!

ANUNŢ
Stimaţi artişti!
Vă invităm cu drag să participaţi la a doua ediţie a Salonului tinerilor artişti, iniţiat şi organizat de Filiala din Timişoara a UAP.
Participarea dumneavoastră este binevenită în acest proiect.
ANDREEA FOANENE, curatorul expoziţiei, vicepreşedinte al UAPT.
Tel. 0722467679
e-mail: andreea_foanene@yahoo.com
http://andreeafoanene.webs.com/
http:http://www.cjtimis.ro/uapt/membri/afoanene
Anexat vă trimitem regulamentul manifestării şi fişa de participare.

Vă invităm să luaţi parte la dublul-vernisaj al Salonului Tinerilor Artişti -Modernitate, Inovatie, Experiment, ediţia a doua, în data de 13 noiembrie 2012 la orele 13:00 in Aula Bibliotecii Central Universitare şi la orele 18:00 la Galeria Pygmalion din Timişoara.

Salonul Tinerilor Artişti, MODERNITATE, INOVAŢIE, EXPERIMENT ediţia a II-a, 2012, Timişoara
13-30 noiembrie 2012

Vernisaj: 13. 11. 2012, orele 13:00 Aula Bibliotecii Universitare din Timişoara, orele 18:00- Galeria Pygmalion, Str. Episcop Augustin Pacha, Nr. 8

Curatorul expoziţiei: Andreea FOANENE

Artişti:
Andreea APOSTU TEODORESCU, Daniel APOSTU TEODORESCU, Diana ANDREESCU, Maia ARESHITZE, Carine ARNAKIS, Dona ARNAKIS, Andreea Bianca BALOG, Alexandra BÂRZĂ, Cătălin BĂTRÂNU, Emil BEJENARU, Roxana BLOJU, Cosmina Felicia BOBEŞ, Veronica-Jeanina BORONTEA, Stanislav CEBANENCO, Marian Vasile CODREA, Anda CIUMA, Andra CIOCOIU, Alina CIOARĂ, Elena Maria CIOCAN, Raluca CIUCUR, Ciprian COLCERU, Giulia Ana DELCEA, Lorena GAROIU, Cristina GĂUREAN, Victor GINGIU, Alina GHIULAI, Ioana Gerlinde GRASZL, Corina Georgeta HADARAG, Beniamin HARSANYI, Andreea HEREŞANU, Nader AL HILO, Eugen IACOB, Alexandra Maria ILIE, Marius JURCA, Cătălin LATIŞ, Livia MATEIAŞ, Maria Mădălina MOTORCA,
Smaranda-Sabina Moldovan, Loredana Ştefania MUSCALU, Dorina Maria PANTEA, Diana Loredana PANTEA, Filip PETCU, Eszter PETER, Dennis POPESCU, Alisa RADEŞ, Rodica RUJA, Levani Samnashvili, Silvia TRION RÂNCU, Nicoleta Claudia TROANCĂ, Melinda TEREK,Gabriel URSU, Renata ZSOMBORI

Regulament şi mai multe informaţii

Fişa de participare

Invitaţie


INVITAŢIE

Filiala din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Muzeul de Artă Timişoara organizează, cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş şi al Consiliul Local Timişoara
În perioada 12 octombrie - 6 noiembrie 2012 expoziţia de artă plastică şi decorativă
"LAUDA MUZELOR ŞI A LOCULUI LOR DE ÎNTÂLNIRE"
Vernisajul va avea vineri, 12 octombrie 2012, ora 18, la Palatul Baroc din Piaţa Unirii Timişoara.
Prezintă prof. univ. dr. Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă Timişoara.
Curatorul expoziţiei este
prof.uviv.dr. Alexandru Jakabházi, grafician
Expoziţia tematică este dedicată marcării şi omagierii prin opera de artă a împlinirii 140 ani de la constituirea în Timişoara a Societăţii de Istorie şi Arheologie din iniţiativa eminentutului om politic, colecţionar şi istoric de artă Zsigmond Ormós (1813-1894), care la şedinţa de constituire întrunită în data de 25 iulie 1872 fost numit preşedinte interimar al primei societăţii stiinţifice din Banat. Adunarea generală de constituire a fost convocată în sala de festivităţi a Prefecturii vechi (actuala Sală Barocă a Muzeului de Artă Timişoara) pentru data 7 septembrie 1872, la care au participat 9 membri fondatori şi 80 de membri de rând. Putem subscrie constatării formulate de către istoricii Florin Medeleţ şi Nicoleta Toma, că "în 1872 s-au pus bazele nu numai a unei societăţii ştiinţifice, ci şi ale Muzeului Banatului, care în inventarele sale consemnează primele obiecte de patrimoniu începând din acest an".
Artiştii vizuali cinstest jubileul importantului eveniment al viaţii culturale, artistice, ştiinţifice, spirtuale a Timişoarei şi a Banatului, prin realizarea şi expunerea unor lucrări de artă inspirate şi generate de cele şapte muze din mitologia greacă şi romană, care patronează şi reprezintă de fapt câte un domeniu al artelor majore. Momentul aniversar a oferit un prilej ideal şi un cadru adecvat pictorilor, graficienilor, sculptorilor şi artiştilor decoratori pentru a-şi îndrepta şi concentra atenţia, interesul, intuiţia şi fantezia asupra domeniilor înfrăţite, apropriate ale artelor: asupra muzicii, poeziei, teatrului, dansului, comediei, istoriei etc. Artiştii plastici şi decoratori elogiază prin operelor expuse pe simeze esenţa, valorile şi frumuseţile celorlalte arte. Iar muzeul este considerat încă din Antichitate, templul, forul, locul de întâlnire al muzelor, al artelor. Tema propusă s-a dovedit a fi este extrem de generoasă, largă, cuprinzătoare şi complexă oferind posibilităţi multiple de abordare şi interpretare prin mijloacele specifice ale artelor vizuale contemporane. Expoziţia este axată şi concentrată pe ARTĂ!
Pe simeze sunt expuse lucrările a 77 de artişti plastici din Timişoara, Reşiţa, Arad şi Caransebeş.
Juriul de specialitate compus din artiştii Oana Bolog-Bleich, Viorel Cosor şi Constantin Catargiu a evidenţiat în mod special operele realizate şi expuse de următorii artişti: Victor Gingiu, Gloria Grati, Kocsis Rudolf, Linda Saskia Menczel, Doina Mihăilescu, Sorin Nicodium şi Ciprian Radovan.
Expoziţia de la Muzeul de Artă Timişoara poate fi vizitată în perioada 12 octombrie - 6 noiembrie zilnic între orele 10 - 18 (lunea închis).

Consiliul de administraţie al UAPT

Foto


COMUNICAT

Miercuri, 1 august 2012 în localitatea Herneacova din judeţul Timiş a început prima ediţie a Taberei de creaţie, organizată şi găzduită de omul de afaceri Georgică Cornu în colaborare cu Filiala din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Curatorul taberei, care şi-a fixat drept temă principală "Peisajul", este pictorul
Victor Acatrinei. Timp de 10 zile vor picta în Ansamblul de agrement amenajat într-un areal geografic ideal, în satul situat la aproximatv 10 kilometri de oraşul Recaş artiştii plastici profesionişti din municipiul Timişoara: Victor Acatrinei, Maria Bana Jichiţa, Veronica Borontea, Viorel Cosor, Victor Gingiu, Emil Grama, Alfred Iancu, Dorel Olteanu, Lia Popescu, Vasile Pintea, Rodica Strugaru, Edit Torony, Pavel Torony, Adriana Oancea Şuteu şi Mihai Vornicu.
Tabăra îşi va închide porţile în data de 10 august 2012, urmând ca lucrările realizate la Herneacova să facă obiectul unei expoziţii de grup, ce se va deschide în trimestrul III al anului 2012.
Comitetul de administraţie al UAPT


Artistul plastic Dumitru Popescu, pe parcursul lunii iunie a anului curent, itinerează simultan două expoziţii personale: "Bărăganul" la Centrul Cultural UNESCO "Ionel Perlea" din Slobozia - sala ARCADIA, şi în Reşita "Cromografii" la sala AGORA.
INVITAŢIE
23 mai 2012 - Dumitru Popescu vă invită să participaţi la vernisajul EXPOZIŢIEI personale de pictură: BĂRĂGAN

CONSILIUL JUDEŢEAN IALOMIŢA
CENTRUL CULTURAL UNESCO "IONEL PERLE"
UNIUNEA ARTIŢTILOR PLASTICI DIN ROMÂNIA FILIALA IALOMIŢA
Miercuri, 23 mai 2012, orele 13.00 / la Galeria de Arta Arcadia / Centrul Cultural UNESCO "Ionel Perlea"

Site expoziţie


INVITAŢIE
În cadrul fructuoaselor relaţii de colaborare existente între Asociaţia de Artă "Szőg-Art" din Szeged (Ungaria) şi Filiala din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România joi, 24 mai 2012, ora 17 în Sala "Fischer Ernő" a Galeriei catedrei de desen şi istoria artelor din cadrul Universităţii din Szeged (Bld. Brüsszeli nr. 37) are loc vernisajul expoziţiei de grup cu participare internaţională "Fără frontiere", a cărei curator este pictorul timişorean Adriana Oancea. Vor expune lucrări de pictură, grafică, sculptură, ceramică şi instalaţii artiştii plastici Alfred Iancu, Remus Irimescu, Cornelia Manea,
Andrei Medinski, Georgeta Medinski, Florin Mihai, Adriana Oancea şi Luigi Ştefan Varga din România, Karin Lamek şi Gisela Paul (Germania), Ion Nanu (Israel), Lucia Trancotă Ősz (Ungaria). Prezintă criticul şi istoricul de artă Ioan Szekernyés, preşedintele Filialei din Timişoara a UAP.
Expoziţia a rămâne deschisă până în data de 12 iunie 2012, şi poate fi vizitată zilnic între orele 10-18.

Consiliul de administraţie UAPT


Suzana Fântânariu- Cetăţean de onoare al comunei Baia, jud. Suceava.
Primăria şi Consiliul Local al comunei Baia, jud. Suceava
INVITAŢIE
Doamnei Suzana Fântânariu, profesor univ.dr.la Facultatea de Arte şi Desing-Universitatea de Vest Timişoara
Primăria şi Consiliul Local al comunei Baia, jud. Suceava vă invită în data de 20.05.2012 să participaţi la Şedinţa Solemnă a Consiliului Local Baia pentru a vă înmâna distincţia de "CETĂTĂŢEAN DE ONOARE", în semn de recunoaştere şi preţuire a activităţii dumnevoastră excepţionale, ce reprezintă un adaos la demnitatea acestei localităţi,
Prima Capitală a Moldovei- Civitas Moldaviensis

Invitaţie


Suzana Fântânariu- Premiu MIX-Salon naţional de textile-Bucureşti 2012.
MIX Salonul de Arte Textile, Bucureşti/2012 este un concept propus pentru Salonul de Arte Textile/2012, organizat în cadrul Uniunii Artiştilor Plastici din România/ Filiala Arte Decorative, care se desfăşoară în perioada 22.03.2012 - 18.04.2012 la Galeria Orizont din Bucureşti. Curatori: Dorina Horătău, Carmen Croitoru.
Suzana Fântânariu a participat cu lucrarea "Cele 733 de zile ale lui Cosmin Lungu", 400 x 350 x 20, tehnică mixtă personală şi reprezintă un "Omagiu Post-mortem" adus minunatului jurnalist timişorean Cosmin Lungu.

Lucrare premiată

Comunicat de presă

Foto


Trecerea la cele veşnice în data de 5 aprilie 2012 a cunoscutului şi renumitului pictor şi profesor
ROMUL NUŢIU
(1932-2012)
înaintea împlinirii vârstei de 80 de ani, constituie o pierdere dureroasă pentru întrega mişcare artistică din Timişoara şi România. Ca pedagog a educat şi pregătit multe generaţii de pictori, iar ca artist a creat şi lasă în urmă o operă vastă, impunătoare, densă şi extrem valoroasă. În perioda 1970-78 a stat în fruntea Filialei din Timişoara a UAP, în calitate de preşedinte, iar şi înainte şi după acestă periodă a făcut parte din Comitetul de conducere a breslei creatoriilor de frumos din sud-vestul României.
Inmormântarea va avea loc duminica, 8 aprilie 2012, ora 14 în cimitirul din Calea Şagului.
Prietenii, colegii, iubitorii de artă şi cunoştinţele pot lua rămas bun de la eminentul artist, care a fost maestrul Romul Nuţiu în cadrul priveghiului vineri şi sâmbată, între orele 16-19 în Casa mortuară situată vis-a-vis de intrarea principală în cimitir.
Să-i fie ţărâna uşoară.
Sincere condolenaţe familei îndoliate.

INVITAŢIE
Joi, 8 martie 2012, ora 15 la sediul Uniunii Naţionala a Ziariştilor din Ungaria din Budapesta (Str. Vörösmarty nr. 11/A) va avea loc festivitatea decernării premiilor Secţiei de arhitectură, artă plastic şi artă decorativă a Uniunii Naţionale a Ziariştilor din Ungaria. Premiul special pe anul 2012 va fi conferit criticului de artă
Janos Szekernyés, preşedintele Filialei din Timişoara a UAP. Laudatio-ul criticului şi jurnalistului timişoarean va fi rostit de către scriitorul Péter Módos, directorul Institutului Cultural al Europei Centrale din Budapesta.

Detalii


INVITAŢIE
UAPT organizează în cadrul expoziţional Bastion din Timişoara expoziţia cu vânzare "Savoart- Sărbătoarea bunului gust" unde expun 16 dintre artiştii reprezentativi ai Uniunii:
Victor Acatrinei, Virginia Baz Baroiu, Călin Beloescu, Oana Bolog-Bleich, Costin Brăteanu, Daniela Constantin, Adriana Ilin Tomici, Rafael Matiaş Francisc, Andrei Medinski, Georgeta Medinski, Sorin Nicodim, Adriana Oancea Şuteu, Daniela Oraviţanu , Mariana Ţepeş, Pavel Vereş, Leon Vreme.
Vernisajul expoziţiei este în data de vineri, 16.12.2011 ora 13.30. Curatorul expoziţiei este cunoscutul pictor timişoarean Sorin Nicodim.
Prezenţa dumneavoastră ne onorează.

Imagine de la vernisaj


Fructele Copacului Dorintelor este un proiect DKMTREE România-Serbia, Timişoara-Zrenjanin realizat de UAP Timişoara cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, în parteneriat cu Muzeul Naţional din Zrenjanin, Institutul Cultural al Românilor din Vojvodina, Facultatea de Arte şi Design din Timişoara.
Expoziţia din România a putut fi vizitata la etajul II al Palatului Administrativ din Timisoara între 3-24 octombrie 2011, iar cea din Serbia va putea fi accesată la Galeria Muzeului de Artă din Zrenjanin începând cu 12 decembrie 2011 până în 7 februarie 2012.
Site-ul proiectului, http://fruitsofthewishtree.webs.com/ oferă detalii despre conceptul curatorial după care au fost alcătuite evenimentele. Aici vizitatorul virtual poate descoperi fotografia lucrării fiecărui creator şi date biografice despre fiecare artist în catalogul web înglobat domeniului personal.
Vernisajul celei de-a doua expoziţii "Fructele Copacului Dorinţelor" va avea loc luni, 12 decembrie 2011 la Galeria Muzeului Naţional din Zrenjanin, Serbia, la orele 18:00.
În deschidere vor vorbi: dl.
Ioan Szekernyés, preşedinte al UAP Timişoara, critic de artă. dl. Rastko STEFANOVIC, preşedinte UAP Zrenjanin, artist, dl. Igor UNGUR, Coordonator Departament ICR Vojvodina, pentru Promovarea valorilor spirituale şi organizarea manifestărilor artistice şi curatorul expoziţiei, d-na Andreea FOANENE, vicepreşedinte UAP Timişoara.
Publicul cultural va putea admira lucrarile artiştilor:Victor ACATRINEI, Maria Bana Jichiţa, Rodica Banciu Regep, Milica BJELANOVIĆ, Oana BOLOG BLEICH, Angelica CHICI, Ioan CRIŞAN, Gabriela DAMŞE MARTINCSEK, Cristina DAJU, Carol DAVID, Bogdan DORIĆ, Alice DOBRE, Andreea FOANENE, Suzana FÂNTÂNARIU, Ana HOBLE, Elicondiu IOVAN, Remus IRIMESCU, Hedy M-Kiss, Eniko KALMAN, Miloš KOČALOVIĆ, Ildiko MAROŞAN MICOTA, Doina MIHĂILESCU, Romul NUŢIU, Iva NEDELJKOV, Dorel OLTEANU MANOLE, Lia Popescu, Dumitru Popescu, Filip PETCU, Gabrijela PARIGROS, Ciprian RADOVAN, Doina REGHIS IONESCU, Renée Renard, Gianina SĂVESCU, Veronica SERACOVAN, Nada STOJICI, Rodica STRUNGARU Bela TAR, Radu TIKANETE, Silvia TRION RÂNCU, Dan Iulian TOMA, Viorel TOMA, Claudiu Adrian TOMA, Pavel TORONY, Elena Minodora TULCAN, Mariana ŢEPEŞ .

Prezenţa dumneavoastră ne onorează.

Invitaţie

Afiş


În Galeria "Pygmalion" din Timişoara vineri, 4 noiembrie 2011, ora 17 se va deschide expoziţia personală de pictură a artistului plastic István Kiss din oraşul Békéscsaba (Ungaria), care va expune cc. 40 de tablouri. Cuvântul de deschidere va fi rostit de criticul de artă Ioan Szekernyés, preşedintele Filialei din Timişoara a UAP. Formaţia Grap Duo va oferi un moment muzical.
Expoziţia poate fi vizitată până în 18 noiembrie 2011.

Consiliul de administraţie al Filialei Timişoara a UAP

COMUNICAT
20.10.2011
Conducerea Operativa UAP din Romania ( UAP) aduce la cunostinta tuturor membrilor UAP urmatoarele:
 1. in conformitate cu Statutul UAP, toti membri au obligatia de a achita anual cotizatia;
 2. pana la data de 20.10.2011 un numar de 1030 de membri din 4984, au respectat aceasta obligatie;
 3. neplata cotizatiei aferenta anului 2011, inclusiv a restantelor anterioare acestui an, pana la data de 04.11.2011, atrage dupa sine suspendarea din calitatea de membru UAP, respectiv a tuturor drepturilor care decurg din aceasta calitate, pe perioada suspendarii ( masura administrativa);
 4. cotizatia va fi virata in contul UAP din Romania, RO97RNCB0072000509390001, deschis la BCR sector 1, Bucuresti.
Conducerea Operativa
a UAP din Romania

Suzana Fântânariu promoveaza Timişoara la Bucureşti

La prestigioasa galerie bucureşteană de arte vizuale "Simeza" s-a desfăşurat astăzi, 17 octombrie 2011, vernisajul unei expoziţii colective de însemnătate patrimonială: "Seniorii Graficii Româneşti", care reuneşte lucrări reprezentative a 21 de maeştri ai artelor plastice contemporane din ţara noastră.
Printre cei selectaţi să reprezinte ultimul sfert de veac din evoluţia belle-artelor româneşti se numără şi timişoreanca Suzana Fântânariu (Foto), care promovează cu acest prilej, în inima Capitalei, prin limbajul artistic şi simbolic ce o caracterizează, spiritul estetic timişorean - prima dintre cele trei lucrări pe care le expune, o xilogravură monumentală color care include un text original şi semnătura reputatei scriitoare parizience Jeanine Baude, intitulându-se "Timişoara, oraşul meu".
Celelalte două creaţii cu care la fel de reputata artistă timişoreană este prezentă în expoziţie sunt xilogravura alb-negru "Dragon", distinsă cu Premiul de excelenţă la Bienala de gravură de la Beijing din anul 2003, şi xilogravura-obiect "Apologia xilogravurii".
Expoziţia va rămâne deschisă până în 25 octombrie, lucrările putând fi apoi admirate în catalogul editat cu acest prilej.

Foto


Stimaţi artişti!

Vă invităm cu drag să participaţi la prima ediţie a Salonului tinerilor artişti, iniţiat şi organizat de Filiala din Timişoara a UAP, cu sprijinul Consiliul Judeţtean Timiş.
Anexat vă trimitem regulamentul manifestării şi fişa de participare.
Termen de depunere a lucrărilor: 20-25 noiembrie 2011

Consiliul de administraţie UAPT

Regulament şi mai multe informaţii

Fişa de participare


Bienala de Artă Contemporană
meeting point 2011

Filiala Arad a Uniunii Artiştilor Plastici are onoarea de a vă invita să participaţi la Bienala de Artă Contemporană meeting point 2011 ajunsă la cea de a treia ediţie şi închinată părintelui sculpturii moderne Constntin Brancuşi cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la naştere.
Informaţii:
GALERIA DELTA
STR. MIHAI EMINESCU NR.2
TEL/FAX: 0257 281 371
e-mail: art_galeriadelta@yahoo.com
Persoană de contact: Roxana Teodoru
GALERIA DELTA
STR. MIHAI EMINESCU NR.2
TEL/FAX: 0257 281 371
e-mail: art_galeriadelta@yahoo.com


 1. 04-15 octombrie 2011- Menţiune de onoare la Trienala Internaţională de gravură din Istambul, Turcia

  MOTTO: Când eram tânără luam premiul I, acum am luat o menţiune. Valoarea ei este mare pentru că mă ţine trează" (S.F.)

  Dear Suzana Fantanariu,
  Thank you for your participation in IV. International Printmaking Exhibition Competition. We are happy to inform you that your artworks are selected for this year's exhibition and also your works are granted with HONOURABLE MENTION. The exhibition will be at Tophane-i Amire, during 04-15 October 2011. We will be honoured to see you at the opening. We hope you will keep in touch with us for the following activities. You can reach selection list on our web site.

  King regards
  Painting and Sculpture Museum Assocaition
  Gonul Nuhoglu
  www.rhmd-printmaking.org
  info@rhmd-printmaking.org


 2. 27.09-09.10.2011- Expoziţie personală la Muzeul de artă modernă, Saitana, Japonia

  Afiş expoziţie Invitaţie Lucrare expusă


Expoziţia tematică
"Albina - simbol al hărniciei, eficienţei şi economisirii"
Cotinuând tradiţia statornicită în anii din urmă, Filiala din Timişoara a UAP organizează în perioada 27 octombrie-24 noiembrie 2011 o nouă expoziţie colectivă tematică sub genericul "Albina - simbol al hărniciei, eficienţei şi economisirii", dedicată împlinirii a 100 de ani de la trecerea la cele veşnice a renumitului apicultor de notorietate internaţională, care a fost baronul Béla Ambrózy (1838-1911) din comuna Giarmata (Jud. Timiş), calificat drept "cel mai mare apicultor al Europei centrale".

Regulament şi mai multe informaţii

Fişa de participare


Uniunea Artiştilor Plastici din România anunţă deschiderea programărilor expoziţionale pentru anul 2012.
Actele necesare pentru organizarea unei expoziţii în sălile Uniunii Artiştilor Plastici din România:
 • Cerere tip;
 • CV artişt/i:
 • Descrierea proiectului expoziţional (titlul expoziţiei, tema, concept, artişt/i, curator)
 • Fotografii după lucrări.
Dosarele pot fi depuse la adresa: Sediul UAP din România, Departamentul Serviciul Expoziţii din strada Pangratti nr. 31, sector 1, Bucureşti sau trimise în format electronic la adresa: expozitii@uap.ro până la data de 15 noiembrie 2011.
Răspunsul va fi anunţat în perioada 15 noiembrie - 1 decembrie 2011.
Dacă expoziţia este planificată în intervalul 1 ianuarie - 30 iunie, plata se va face până la 1 februarie.
Dacă expoziţia este planificată în intervalul 1 iulie - 30 decembrie, plata se va face până la 1 mai.
Pentru expoziţiile planificate să dureze 2 săptămâni, contribuţia pentru expoziţie este de 200 de euro (echivalentul în lei la cursul BNR al cursul zilei de plată).
Pentru expoziţiile planificate să dureze 4 săptămâni, contribuţia pentru expoziţie este de 400 de euro (echivalentul în lei la cursul BNR al cursul zilei de plată).
//
Cristina Andrieş

Comunicare
Uniunea Artiştilor Plastici din România
comunicare@uap.ro
0741 229 671

Mai multe informaţii


INVITAŢIE
Uniunea Artiştilor Plastici din România lansează concursul naţional pentru noua identitate vizuală a organizaţiei. Au mai rămas cinci zile pentru înscrierea în concursul Redesenând UAP. Uniunea Artiştilor Plastici din România (UAP) a lansat în urmă cu o săptămână concursul naţional destinat tuturor artiştilor locali, care sunt invitaţi pe această cale să creeze noua identitate vizuală şi sloganul Uniunii. Propunerile cele mai bune vor fi alese de un juriu format din artişti şi specialişti în branding şi comunicare.
Termen: 7 octombrie 2011. Mai multe informaţii pe
http://redesenand-uap.tumblr.com,
//
Cristina Andrieş

Comunicare
Uniunea Artiştilor Plastici din România
comunicare@uap.ro
0741 229 671


INVITAŢIE
Bună ziua:
Trimit alăturat un fişier cu invitaţia (regulament) la cea de-a III-a ediţie a Bienalei de gravură "Gabriel Popescu" care se va desfăşura în acest an la Muzeul de Istorie din Targovişte.
Pentru alte informaţii mă puteţi contacta pe adresa instituţiei, pe e-mail sau la numărul de telefon de mai jos.
Cu stimă,
Maria Claudia Neacsu
muzeograf arta
Complexul National Muzeal "Curtea Domneasca" Targoviste
Str. Justitiei, nr. 7, Targoviste, Dambovita, 130017.
tel. mobil: 0742939805
e-mail: marianeacsu83@yahoo.com

Invitaţie-Regulament


INVITAŢIE
Uniunea Artiştilor Plastici din România anunţă deschiderea aplicaţiilor pentru Salonul Metalului 2011.
Mai multe informaţii legate de înscriere în documentul (invitaţia) ataşat.

// Cristina Andrieş
Specialist comunicare
Uniunea Artiştilor Plastici din România
expouapr@yahoo.com
0741 229 671

Invitaţie-Înscriere


INVITAŢIE
Artistul vizual timişorean Suzana Fântânariu va ţine deschise uşile atelierului său din strada Gheorghe Lazăr nr. 4, apartament 12, etajul 3 (interfon 08), joi, 15 septembrie, între orele 9 şi 21, pentru prieteni, pentru degustătorii de artă, dar şi pentru curioşi. Iată invitaţia lansată de artistă:
"Doresc să vă invit la o simplă revedere sau vedere necondiţionată de timp, neconvenţională, trecându-mi pentru o clipă pragul atelierului în care am lucrat 22 de ani, acel "Studio life" care mi-a definit dimensiunea spirituală ca artist şi care în 15 septembrie 2011 îmi fixează din nou vârsta, adăugând "jurnalului utopic" încă un an. Ar fi cel mai scurt proiect (12 ore), dar cel mai de preţ inter-activ-afectiv moment biografic pentru care vă mulţumesc anticipat".
Suzana Fântânariu este profesor universitar la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara şi unul dintre cei mai importanţi artişti ai României


INVITAŢIE PENTRU PARTICIPARE
FILIALA UAP CONSTANŢA "unu" anunţă deschiderea primului Salon Naţional de creaţie ceramică "Costel Badea" ce va avea loc în luna octombrie 2011, la Constanţa, Galeria "I.Nicodim"/Pavilionul expoziţional Mamaia.
Manifestarea doreşte continuarea tradiţiei româneşti în acest domeniu al creaţiei artistice prin intermediul unei noi formule de promovare.
Salonul lanseaza marele premiu "C.Badea" care va aduce în atenţia publicului cea mai valoroasă creaţie a momentului la care se adauga alte premii ce vor fi anunţate.
La organizarea evenimentului şi susţinerea premiilor participa: Uniunea Artiştilor Plastici din Romănia, Consiliul Judeţean Constanţa, Fundaţia Fantasio, Consiliul Local Municipal Constanţa, Consiliul Local Municipal Medgidia, sponsori.
Parteneri media: TV Neptun, Telegraf/Constanţa, Radio Constanţa, Radio Sky, Radio Neptun, Cuget Liber.
Artiştii participanţi sunt invitaţi să transmită la adresa: filialaconstanta@yahoo.com următoarele:
-nume, prenume, e-mail, telefon, adresa domiciliu permanent;
-fotografia lucrării cu care participă - o singură lucrare;
-chitanţa scanată cu care a achitat taxa de participare în valoare de 200 lei în contul: Filiala Constanţa a UAP din România, Raiffeisen Bank S.A.Constanţa, nr. Cont: RO89RZBR0000060002417098;
-Lucrarea se transmite până la data de 30 septembrie 2011 pe adresa: Filiala UAP Constanţa I, Bd.Mamaia nr.302, Constanţa;
-autorul asigură transportul lucrării dus/întors.

Prima ediţie a Salonului Naţional de ceramică "C.Badea" are o secţiune dedicată artiştilor străini, lucrările acestora fiind considerate "în afara concursului".
Echipa pentru organizare:
Curator: Eusebio Spinu
Membri: Alice Dinculescu, Gheorghe Farcasiu, Constantin Papadopol,
Comisia pentru acordare premii:
Preşedinte: Gheorghe Farcasiu
Membri: Alexandru Badea, Ionel Cojocariu, Alice Dinculescu, Cristiana Russu,
Persoana de contact: Eusebio Spinu / 0724 186963

Poster eveniment


Fundaţia ARS BANATICA şi UAP Timişoara
Vă invită joi, 28 iulie 2011, ora 17, la Galeria de artă IRECSON, Bucureşti, Calea Victoriei nr. 2, la vernisajul expoziţiei de pictură "NU SCURTA VREMEA MENITĂ BUCURIEI" - Colecţia Prof.Dr. TRĂILĂ TIBERIU NICOLA.
Prezintă: ALEXANDRA TITU, CONSTANTIN PRUT şi CORNELIU OSTAHIE.

Vă aşteptăm cu drag!
Preşedinte ARS BANATICA: Prof.univ.Dr. Trăilă Tiberiu Nicola
Preşedinte UAP Timişoara: Janos Szekernyés

Invitaţie

Afiş eveniment


INVITAŢIE de participare LA EXPOZIŢIA "FRUCTELE COPACULUI DORINŢELOR" un proiect DKMTREE, Timişoara- Zrenjanin
Operele trebuie depuse la sediul UAP din Timişoara de pe 3 septembrie până pe data de 10 septembrie 2011.
Participarea dumneavoastră este binevenită în acest proiect.

ANDREEA FOANENE, curatorul expoziţiei, vicepreşedinte al UAPT.
Tel. 0722467679
e-mail: andreea_foanene@yahoo.com
http://andreeafoanene.webs.com/

Detalii eveniment


Vineri, 15 iulie 2011, ora 17 sediul Filialei din Timşoara a UAP va găzdui lansarea volumului de versuri Mania palorii de graficianul, pictorul, poetul şi publicistul Traian Abruda. Vă aşteptăm cu drag.
Consiliul de administraţie
UAPT


Afiş eveniment
Copertă carte


Filiala de Grafică a Uniunii Artiştilor Plastici din România organizează în perioada 28 oct. - 25 nov. 2011
..................................................
expoziţia
GRAFICA ROMÂNEASCĂ 2011
..................................................
Termen-limită de înscriere: 8 august 2011
..................................................
INFORMAŢII
Participanţii pot obţine mai multe informaţii la sediul Uniunii Artiştilor Plastici din România, Str. Băiculeşti, nr. 29, Bucureşti, Sector 1, RO - 013195, România, fax: 021 212 79 58 http://www.uap.ro, e-mail: office@uap.ro e-mail: grafica2011@uap.ro
Mirela Carabaş tel.: 021 212 79 58; mob.: 0723 60 76 41
Mihai Precup tel.: 021 212 58 34
Ioan Cuciurcă tel.: 021 340 93 96; mob.: 077 09 55 673

(ataşat materialul informativ precum şi fişa de înscriere 1 - preselecţie ce poate fi completă direct în calculator)
Material informativ
Fişa de înscriere 1 - preselecţie


GALERIA DE ARTĂ "Veroniki Art" Sediul social: Bucuresti, sector 1, strada Intrarea Murmurului Nr 2 - 4
Cod de identificare fiscala: 22430360
Nr. Reg. Comert: J40/17455/2007
UNICREDIT TIRIAC BANK Sucursala Herastrau sector 1
Cont: RO80BACX0000000162056001

Către UAP, Filiala Timişoara,
D-lui Preşedinte Ioan Szekernyés,

Galeria Veroniki Art vă propune un program de colaborare constând în participarea artiştilor Filialei UAP Timişoara la expoziţii tematice, de grup sau personale, organizate la sediul său din Bucureşti, Intrarea Murmurului nr. 2 - 4, sector 1.
Vă rugăm să prezentaţi această propunere de colaborare tuturor membrilor filialei Dvs. care doresc să-şi prezinte creaţiile pe simezele galeriei noastre.
Artşitii sunt rugaţi să ne contacteze din timp pentru a putea lua în calcul opţiunile dumnealor în cadrul structurii planului expoziţional anual şi pentru a afla mai multe informaţii privind condiţiile de expunere.
Mai multe detalii - în materialul anexat.

Galeria Veroniki Art
www.veronikiart.ro
tel fix: 021 232 82 77
mobil: 0726 141 427
fax: 021 232 20 40

Material anexat


6.04.2011 - 03.05.2011
Uniunea Artiştilor Plastici din România vă invită la vernisajul expoziţiei de grup "Salonul Artelor Textile", marţi, 12 aprilie 2011, orele 18,00 .
Salonul Artelor Textile reuneşte un număr de 33 de artişti din Bucureşti şi din oraşele: Cluj, Timişoara, Deva, Oradea şi Suceava, cu o vastă experienţa expoziţională atât în ţară cât şi la expoziţii internaţionale de gen. Artiştii tineri vin cu o viziune îndrazneaţă folosind concepte noi şi materiale neconvenţionale.
Artişti participanţi:
Ana Maria Rugescu, Banciu Corina, Bazilescu Carmen, Beja Gabriela, Buba Petru, Casaru Raluca, Cela Neamtu, Claudia Musat, Corut Gabriel, Craciun Liliana Marilena, Daniela Frumuseanu, Dobra Adriana, Dragoescu Serbana, Gabriela Draghici, Gerepenikova Elena, Goras Eugenia, Hoble Ana (UAPT), Lucia Puscasu, Marcela Larionescu, Maria Negreanu, Mariana Voicu, Marijeana Bitulescu, Mermeze Ruxandra, Mihaescu Vintila, Moldovanu Mihai, Nicoleta Albu, Paul Constantin, Banciu-Regep (UAPT), Semenescu Angela, Ursu Iustina Silvana, Valentina Stefanescu (UAPT), Zimbroianu Nicolae, Zoe Vida Porumb.
Evenimentul va avea loc la galeria de artă "Orizont".
Expoziţia este deschisă în perioada 6 aprilie-3 mai 2011.
Strada N. Bălcescu nr. 32 A
Program: de luni până sâmbătă - 11,00 - 18,00

Uniunea Artiştilor Plastici din România
e-mail: office@uap.ro sau expouapr@yahoo.com
Sediul UAP din România Str. Băiculeşti, nr. 29, sector 1, Bucureşti Telefon Centrală: 021/2127954; Fax: 021/2127958

Invitaţie expoziţie

În perioada 21.03.2011 - 02.05.2011 se depun dosare de primiri membri UAPR la secretariatele filialelor de creaţie Bucureşti şi teritoriale.

Filialele vor trimite dosarele întocmite conform regulamentului de primiri, avizate până la data de 27.05.2011, la sediul UAP - str. Băiculeşti nr.29, sector 1, Bucureşti.

Regulamentul, cererea şi fisa personală se găsesc pe site-ul UAP: http://www.uap.ro/descarcare.html sau mai jos:

Regulament - dupa consiliul naţional - ianuarie 2005
Cerere
Fişa personală


Consiliul Local al Municipiului Timişoara

Proiect de hotărâre din 06.01.2011 privind realizarea proiectului "Zona liberă pentru artă", de către Asociaţia Artdendum

Sursă:
Site Primaria Municipiului Timişoara: http://www.primariatm.ro/proiecte.php?unid=6957F3DF8C4E9CC2C22578110029B87B

Proiect de hotărâre din 06.01.2011
Referat favorabil primar
Anexa 1
Anexa 2
Anexa 3


11.12.2010 - 03.01.2011
Cunoscutul artist plastic Oana Bolog-Bleich, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Timişoara, invită la expoziţia de pictură şi păpuşi intitulată Wintermärchen (Poveşti de iarnă), la Galeria Melnikow din Heidelberg, Germania, în perioada 11.12.2010 - 03.01.2011.

Afiş expoziţie

Începe pe 21 mai 2011 Ediţia cu numărul douăzeci a Bienalei internaţionale de umor şi satiră în arte de la Gabrovo-Bulgaria, 2011.
Evenimentul are caracter de concurs şi este dotat cu premii în bani, cuprinzând şase categorii, fiecare cu propria zonă de expunere: caricatură, grafică şi desen, pictură, sculptură, afiş şi fotografie.
Creatorii români sunt invitaţi să se înscrie, ţinând cont de faptul că termenul limită pentru primirea lucrărilor este 1 martie 2011.
Condiţiile de participare, formularul de înscriere şi detaliile evenimentului se găsesc pe pagina web a Casei Umorului şi Satirei din Gabrovo, la www.humorhouse.bg/engl/condition.html.
Organizatorii pot fi contactaţi la adresa: House of Humor and Satire, 68, Bryanska Street, Gabrovo, 5300, Bulgaria. Tel. 0035966807229, Fax. 0035966806989, sau prin email, la adresele: humorhouse@globcom.net , humorhouse@mail.bg. www.cultura.ro

Regulament
Fişe de inscriere

Marţi, 16 noiembrie 2010, orele 18 Galeria "Árkád" din Budapesta (Bld. Rákóczi nr. 30) găzduieşte vernisajul expoziţiei întitulate "Timpul subiectiv - rigoare şi libertate" a pictorului şi graficianului Viorel Cosor şi al sculptorului Luigi Ştefan Varga din Timişoara. Manifestarea va avea loc în cadrul relaţiilor de colaborare, schimburilor de expoziţii existente între Uniunea Artiştilor Plastici şi Artiştilor Decoratori şi Filiala din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Prezintă: Ioan Szekernyés, critic de artă, preşedintele Filialei din Timişoara a UAP.
Expoziţia va rămâne deschisă până în 4 decembrie a.c.


Informăm membrii Filialei din Timişoara a UAP, despre posibilitatea de participare la unele manifestări artistice, de interes general:

Data postării: 11.11.2010
Expoziţia Camera de Comert
Teatru: Cum va place?

Data postării: 26.11.2010
Bursa Principesa Margareta pentru tineri
Concurs de desen "EU VAD"
Participarea României la cea de-a 54-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia

Vă inştiinţăm şi pe acestă cale că Adunarea generală de alegeri va avea loc - la ceea de a doua convocare - vineri, 19 noiembrie 2010, ora 17 în Sala Lyra a Casei de Cultură a Municipiului Timişoara. Sperăm să ne onoraţi cu prezenţa. Vă aşteptăm cu drag.


Convocator Adunare generală
Statutul UAPT, art.1-20
Proiect managerial Ioan Szekernyés.

Filiala din Timişoara a UAP va invită cu drag vineri, 15 octombrie 2010, ora 18 în spaţiile de la etajul I al Muzeului de Artă Timişoara se va inaugura expoziţia "Ateliere - Centenarul Casei de Creaţie din Parcul Rozelor". Iubitorii de artă vor putea viziona şi admira lucrări de artă din creaţia artiştilor plastici care începând din 1956, de când administrează Filiala din Timişoara a UAP, au avut sau au atelierul de creaţie în imobilul situat pe str. George Enescu nr.1: Virginia Baz Baroiu, Lidia Ciolac, Constantin Flondor, Remus Irimescu, Octavian Maxim , Romul Nuţiu, Béla Szakáts, Dumitru Şerban, Viorel Toma, Leon Vreme, Precum şi Klara Bíró Jecza, Aurel Breilean, Eugenia Dumitraşcu Luca, Hildegard Fackner Kremper, Franz Ferch, Karola Fritz, Victor Gaga, Octavian Ilica, Peter Jecza, Marion Jilcu, Adalbert Luca, Simion Lucaciu, Vasile Pintea, Ina Popescu, Mihail Vîlsan, Xenia Eraclide Vreme.
Curatorul expoziţiei este pictoriţa şi muzeografa Claudia Mandi.
Prezintă criticul şi istoricul de artă prof. univ. Dr. Ileana Pintilie.

Afiş
Imagine de la vernisaj

Vă trimitem ataşat invitaţia pentru vernisajul expoziţiei personale a d-nei Suzana Fântânariu, membru al Filialei din Timişoara a UAP. Evenimentul va avea loc în oraşul Sopron din vestul Ungariei, în Galeria Körmendi administrată şi condusă de cunoscuţii colecţionari de artă, Anna Körmendi şi Máté Csák.
Invitaţia tipărită are următorul text: "Galeria Kőrmendi din Sopron vă invită pe Dvs. şi prietenii Dvs. pentru sâmbata, 9 octombrie 2010, orele 11 la vernisajul expoziţiei arstistei plastice Suzana Fântânariu (Sopron, Palatul Artner, Str. Templom nr. 18).
Prezintă: prof.univ.dr. Adriana Lucaciu, decanul Facultăţii de artă plastică şi design a Universităţii de Vest din Timişoara şi dr. Brînduşa Armanca, director al Institutului Cultural Român din Budapesta. SUZANA FÂNTÂNARIU. Expoziţia poate fi vizitată, până în 4 noiembrie. Orar: în zilele de lucru este deschisă, ântre orele 10-13 şi 15-18, la sfârşit de săptămână între orele 10-17. Intrarea este liberă. Galeria Körmendi. Budapesta - Sopron. www.kormendigaleria. hu.
H - 9400. Sopron, Templom utca 18. Telefon: (+36/99) 524012 www.kormendigaleria.hu info@kormendigaleria.hu

Invitaţie-Afiş

Sâmbăta, 9 octombrie 2010, orele 16 va avea loc la Budapesta vernisajul expoziţiei de pictură a artiştilor plastici Andreea Foanene şi Filip Petcu, la care vă invităm şi vă aşteptăm cu drag.
Titlul expoziţiei "Recalling- Arhitectura şi dinamica luminii", 9 octombrie - 3 noiembrie 2010 , la "Casa Artelor şi Culturii Viranyos" - Budapesta, Str. Szarvas Gabor Nr. 8/b
Vernisaj: sâmbătă, 9 octombrie 2010, orele 16:00
Expun: Andreea Foanene ;B:şi Filip Petcu, din Timişoara
Prezintă: criticul şi istoricul de artă János Szekernyés, preşedintele Filialei din Timişoara a UAPR. Vă aşteptăm să ne onoraţi cu prezenţa!
Text de concept al expoziţiei "Recalling - Arhitectura şi dinamica luminii"
Artiştii timişoreni Andreea Foanene şi Filip Petcu sunt absolvenţi ai Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara.
Andreea Foanene este licenţiată din 2007 în Pictură de şevalet la clasa prof. Romul Nuţiu. Ea a beneficiat pe perioada anului universitar 2005-2006 de o bursă de studiu în Franţa, la Ecole des Beaux Arts de Metz. În 2009 ea obţine diploma de masterat cu specializarea "Politici Culturale Europene". În prezent locuieşte şi creează în Timişoara, fiind studentă în anul 1 la secţia Istoria şi Teoria Artei din cadrul Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara. Andreea Foanene este membru al UAP din 2007.
Filip Petcu a absolvit Facultatea de Arte şi Design din Timişoara în 2007,. în cadrul secţiei Conservare-Restaurare la clasa prof. Doina Mihăilescu. Lucrând ca şi preparator universitar la catedra de Arte Plastice din 2007, el a optat pentru continuarea studiilor urmând până în 2009 masteratul "Icoană, Pictură şi Restaurare". Din octombrie 2010 Filip Petcu a început o nouă etapă profesională, determinată de studiile doctorale. Artistul este membru al UAP din 2009, trăieşte şi lucrează în Timişoara.
Cu o activitate expoziţională complexă, începută încă din studenţie, cei doi artişti s-au remarcat prin calitatea de excepţie a lucrărilor prezentate la diferite evenimente artistice, precum şi prin ideile proaspete, de mare actualitate, pe care le conţin orperele lor. Andreea Foanene şi Filip Petcu abordează tehnici diverse, de la pictură în diferite medii, desen şi tehnici de imprimare grafică până la fotografie, instalaţie, performance - varii mijloace artistice - fiind pentru ei instrumente pe care le folosesc cu o largă flexibilitate în promovarea ideilor şi conceptelor proprii.
În expoziţia "Recalling- Arhitectura şi dinamica luminii ", găzduită de Casa Artelor şi Culturii Viranyos din Budapesta, ei prezintă exclusiv lucrări de pictură în ulei pe pânză. Această expoziţie are o dimensiune clasică, atât tematic, cât şi tehnic, fiind prima de acest fel din palmaresul tinerilor artişti timişoreni. Lucrările se adresează acelora care ştiu să privească, admiratorilor şi colecţionarilor de pictură de bună calitate.
Genul artistic abordat este peisajul. Expoziţia se alcătuieşte ca un jurnal de călătorie, în baza unor experienţe însuşite în ultimele călătorii de studiu în sudul Caucazului şi vecinătăţile Anatoliei.
În aceste pânze este surprinsă atmosfera însufleţită a unor locuri cu dimensiuni spirituale deosebite.
Fie că este vorba de câmpii vaste, de păduri de mesteceni, de locuri de martiriu, de bazilici bizantine, de grădini cu vegetaţie fermecătoare, sau interioare de biserici capadociene părăsite, secţiuni de temple antice în care coexistă fragmente de istorie recentă cu resturi de coloane şi sculpturi arhaice, toate aceste imagini surprind o frumuseţe aleasă, rară. Această expoziţie este rodul unei observaţii atente a peisajului . O parte din lucrările expuse sunt pictate pe grunduri preparate de artişti după vechi reţete de atelier.
Maniera de a picta a fiecăruia dintre cei doi creatori este foarte personală, dialogul cu natura nefiind sub semnul unei abordări mimetice. Culoarea este spiritualizată, ea transite prin strălucirea ei informaţii ale relaţionării sensibilităţii creatoare a artiştilor-Andreea Foanene şi Filip Petcu- cu natura care îi surprinde, îi modelează şi îi inspiră.

Invitaţie;

28 septembrie 2010, ora 1900
În data de 28 septembrie (marţi), ora 1900 la Galeria Triade va avea loc un Finisaj al proiectului de dizertaţie Algoritm 2010 a artistului plastic Marius Jurca, membru UAPT. Este un eveniment în care sunt implicate direct Universitatea de Vest, Facultatea de Arte şi Design şi Galeria Triade.

Vă muţumesc,
Marius Jurca


Invitaţie;
Afiş

5 noiembrie 2010
Stimaţi membri UAPT!
Ataşat vă trimitem anunţul prin care vă convocăm la Adunarea generală de alegeri ce va avea loc în data de 5 noiembrie 2010, orele 17 în Casa de Cultură a Municipiului Timişoara (str. Miron Costin nr.2), precum şi o copie a Statutului Asociaţiei "Filiala din Timişoara a UAP".
Aşteptăm să ne onoraţi cu prezenţa şi cu participarea Dvs. activă!.

Cu deosebit respect şi stimă:
criticul şi istoricul de artă János Szekernyés
preşedintele Filalei din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România.


Convocator Adunare generală
Statutul UAPT, art.1-20
Proiect managerial Szekernyes Ioan.

15 octombrie - 15 noiembrie 2010 Filiala din Timişoara a UAP şi-a propus să organizeze în toamna anului 2010 nouă expoziţie tematică aniversară sub genericul "Apa şi turbina - semnificaţii simbolice".
Expoziţia "Apa şi turbina - semnificaţii simbolice", este o manifestare ce se adresează tuturor artiştilor plastici profesionişti din România - indiferent de genul artistic practicat.
Manifestările expoziţiei "Apa şi turbina - semnificaţii simbolice", vor avea loc în Timişoara în perioada 15 octombrie - 15 noiembrie 2010 şi vor fi găzduite de holurile de la etajele II şi III ale Palatului Administrativ.
Predarea lucrărilor se va face în data de 12 octombrie 2010, în holul de la etajul II al Palatului Administrativ - Bd. Revoluţiei din 1989 nr. 17, între orele 10.00 şi 17.00.
Taxa de participare este 30 RON.


Fişă de inscriere
Regulament

La propunerea şi intermedierea maestrului Romul Nuţiu editorul Dragan Georgevici din Bucureşti şi-a manifestat dorinţa şi disponibilitatea de a realiza şi tipări în condiţii tipografice moderne un album de artă reprezentativ cu un număr de 80 artişti-pictori profesionişti din municipiul Timişoara.
Pictorii intersaţi de realizarea acestui proiect ambiţios vor depune până la data de 10 octombrie 2010 la sediul Filialei din Timişoara a UAP (str. George Enescu nr. 1) un CD cu 5-8 reproduceri după tablouri pe pânză, 1 portret-fotografie şi un CV scurt, în limbile română şi engleză şi cu unele extrase din cronicile, articolele scrise despre activitatea şi opera lor.


Detalii proiect

06 septembrie - 25 septembrie 2010, grupul MATCA la Primaria orasului Heidelberg- Germania, expoziţia "Refugii" a 3 tineri membri UAP: Oana Bolog-Bleich, Andreea Foanene şi Filip Petcu.


Afiş
Invitaţie

Sorin Scurtulescu, cunoscut artist plastic timişorean, a luat bursa Vasile Pârvan la Accademia di Romania din Roma! pe următori 2 ani.


Rezultate evaluare academică pentru bursele Vasile Pârvan şi Nicolae Iorga 2010-2012
Rezultate pentru bursele Vasile Pârvan şi Nicolae Iorga 2010-2012

Alexandru Gherdanovits, curator, Renate Freimüller, galerista, "Galeria 3" din Klagenfurt, Austria va comunica evenimentul deschiderii expozitiei de grup: Suzana Fântânariu, Paul Kulnig, Ilse Mayr din cadrul proiectului "Konfrontation", editia III care reuneste artisti din Klagenfurt si artisti din Timisoara.
Vernisajul va avea loc in 16 iunie orele 18 la "Galeria 3" din Klagenfurt, * Alter Platz 25/2.St. Lift * A-9020 Klagenfurt, Austria. Expozitia va fi deschisa pana in 10 iulie.
Verniseaza dr.Alexandru Gerdanovits si galerista Renate Freimüller.
Suzana Fântânariu va fi prezenta la vernisaj alaturi de cei doi pestigiosi pictori austrieci. Artista expune desene mari, obiecte si instalatii. In "Casa liftului" la intrare este instalat un "Pelerinaj", modul din 160 scanduri recuperate de pe acoperisul Manastirii lui Constantin Brancoveanu, jud. Prahova-Ploiesti. In alta sala mai mica, sunt expuse 33 de "module", 100 x70 cm de colaje din proiectul prezentat la concursul pentru "Bienala de la Venetia" intitulat: "Exodul imaginilor de la Vest la Est" iar impreuna cu ceilalti doi artisti in Sala I si II sunt expuse 13 lucrari, desene, obiecte si pictura din perioade diferite. Doua lucrari noi, pictura-obiect aduc omagiul scriitoarei Herta Müller.


Invitaţie.pdf
Afiş

Consiliul de administraţie al Filialei din Timişoara a UAP vă aduce la cunoştinţă că joi, 6 mai 2010 vor avea loc în municipiul Timişoara 4 /patru/ evenimente expoziţionale:
1. La ora 11 în Hala Timco Timişoara (Str. Circumvalaţiunii nr. 8-12) se va deschide Ediţia a IV-a a expoziţiei şi a târgului "Flori de mai", în cardrul careia va avea loc şi o expoziţie de artă plastică şi decorativă cu vânzare, cuprinzând lucrări realizate pe tema florilor. Curatorul expoziţiei de artă plastică şi decorativă este prof. univ. dr. Rodica Banciu-Regep. Expoziţia va putea fi vizitată în zilele de 6-9 mai a.c.

2. Începînd de la orele 14 holul de la etajul II al Palatului Administrativ din Timişoara va găzdui vernisajul expoziţiei personale a artistului plastic Elicondiu Iovan întitulată "Venusoide". Prezintă pictorul prof. univ. dr. Carol David şi criticul de artă Janos Szekernyes, preşedintele Filialei din Timişoara a UAP. Expoziţia va rămâne deschisă şi va putea fi vizitată până în prima decadă a lunii iunie a.c.

3. La Galeria de artă "Helios" din Timişoara cu începere de la orele 17 se va inaugura expoziţia personală de pictură a artistului plastic Victor Acatrinei. Prezintă criticul şi istoricul de artă Ioan Iovan. Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 19. mai a.c.

4. Muzeul de Arta Timisoara organizeaza joi, 6 mai 2010, de la ora 18, vernisajul expozitiei retrospective a artistei plastice timisorene Elena Minodora Tulcan, Semn-simbol. Evenimentul va avea loc la Palatul Baroc din Piata Unirii, Timisoara. Vor prezenta criticii de arta prof. univ. dr. Cristian Robert Velescu si prof. univ. dr. Ciprian Radovan. Deasemenea, in data de 20 mai, in cadrul expozitiei se va organiza o masa rotunda, ai carei moderatori vor fi prof. univ. dr. Alexandra Titu, prof. univ. dr. Constantin Prut si scriitorul Robert Şerban. Expozitia va fi deschisa pana in data de 30 mai a.c. si poate fi vizitata zilnic intre orele 10-18, lunea inchis.Expoziţia tematică "Astrele, spaţiul cosmic în artele vizuale" organizată de Filiala din Timişoara a UAP, în anul 2009, Anul Internaţional al Astronomiei, este invitată şi aşteptată în oraşul Szeged de către Asociaţia Artistică "Szög-Art" şi Facultatea de desen şi istoria artelor a Universităţii din Szeged.
Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 20 mai 2010, orele 17 în holurile şi coridoarele Facultaţii de desen şi istoria artelor a Universităţii din Szeged (Bld. Brüsszeli nr. 36).
Artiştii participanţi vor depune lucrările prezente în expoziţie (sau eventual altele) la sediul Filialei din Timişoara a UAP (Str. George Enescu Nr. 1), până în data de 12 mai 2010. Lucrările trebuie să fie înrămate şi prevăzute cu sistem de prindere.
Taxa de participare este 25 RON, din care se vor acoperii cheltuelile de transport al lucrărilor dus-intors.
Expoziţia va rămîne deschisă timp de 3 săptămâni!
Curatorul expoziţiei este cunoscutul pictor Sorin Nicodim.

Consiliul de administraáie UAPJoi, 15 aprilie 2010, ora 17 la Centrul Cultural al Europei Centrale din Budapesta (Bd. Rákóczi nr. 15) se va desfăşura un simpozion cu tema "Arta plastică băimăreană - trecut şi prezent". Vor conferenţia dr. György Szucs, directorul adjunc a Galeriei Naţionale de Artă din Budapesta, autor a mai multori monografii şi albume despre şcoala şi colonia de pictură din Baia Mare, pictorul prof. univ. dr. Nicolae Suciu, preşedintele Filalei din Baia Mare a Uniunii Artiştilor Plastici din România, criticul şi istoricul de artă János Szekernyés preşedintele Filalei din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Discuţiile vor fi conduse şi moderate de scriitorul Péter Módos, directorul Centrului Cultural al Europei Centrale din Budapesta.

Consiliul de administraáie UAPÎn organizarea Institutul Cultural Român din Budapesta (1146 Budapest, Izsó u. 5,Tel. +361/383-2693, Fax +361/383-5345 E-mail: romankulturalis.intezet@chello.hu www.icr.ro), a Filialei din Timişoara a UAP (300022 - Timişoara, str. Gh. Enescu nr. 1, Telefon: 0256 492202, e-mail: uapt@clicknet.ro) şi a Facultatea de arte plastice şi design a Universităţii de Vest (Timişoara, str. Oituz nr. 6, Telefon: 0256 592650) în zilele de 19-20 aprilie 2010 vor efectua o vizită în municipiul Timişoara arhitecţii Dr. Anna Körmendi şi Dr. Máté Csák, prestigişoi colecţionari de artă modernă din Ungaria.
Programul vizitei va fi următorul:
Luni, 19 aprilie
09.00 Intâlnire Facultatea de Arte Timişoara. Primire la Decan prof.dr. Adriana Lucaciu,
Vizitarea facultăţii
10.0 Conferinta: "Ce înseamna colecţionar de artă azi în Ungaria"
Dr. Máté Csák si Dr. Körmendi Anna (traducere Hu/Ro)
Marţi, 20 aprilie
10.00-11.30 Intâlnire cu János Szekernyés şi artişti ai UAP Timişoara la Galeria de artă "Helios" din Timişoara
Conferinţa va avea loc cu traducere consecutivă.
Programul face parte din misiunea instituţiilor implicate de consolidare a relaţiilor culturale dintre România şi Ungaria.
Vizita celor doi colecţionari şi galerişti va aduce un aport substanţial la popularizarea şi promovarea valorilor artistice din municipiul Timişoara.
Vă aşteptăm cu drag la cele două manifestări, întâlniri, ce vor avea loc la Facultatea de arte plastice şi design, respectiv la Galeria de artă "Helios" din Timişoara (P-ţa Victoriei nr. Consiliul de administraţie al Filialei din Timişoara a UAPPictoriţa CLAUDIA MANDI, membru al Filialei din Timişoara a UAP, angajată a Muzeului de Artă din Timişoara a fost invitată să participe la un festival cultural ce se desfăşoara în oraşul Napoli, sub egida Ministerului Culturii din Italia şi a Universităţii Federico II din Napoli. Festivalul cu tema conditia femeii contemporane se va încheia cu vernisajul expoziţiei personale a artistei plastice din Timişoara întitulate "Non solo done" ("Nu numai femei")... Vernisajul va avea loc luni, 12 aprilie 2010, orele 19 la sediul Redacţiei cotidianului "Il Denaro" din Napoli, unul dintre cele mai importante ziare economice din Italia. Claudia Mandi a fost invitata din cauza personajelor feminine pe care le pictează. Claudia Mandi s-a deplasat la Napoli, pentru onora cu prezenţa ei personală vernisajul expoziţiei. Prezentarea expoziţiei va fi făcută de Sabina Pecorella.

Consiliul de administraţie al Filialei din Timişoara a UAPConsiliul de administratie al Filialei din Timisoara a UAP

Comunicat - Invitaţie
Intre 17.02 si 02.03 2010 noi, Andreea Foanene si Filip Adrian Petcu, vom avea pe simezele galeriei Pygmalion expozitia numita "Idei si Proiecte/ Azi si Maine", care se va deschide in 17.02.2010 si va fi inaugurata printr-un finisaj (nu vernisaj) pe data de vineri, 26 februarie. Dorim sa facem aceasta forma de prezentare a evenimentului nostru (finisajul) deoarece este o idee noua, nemaintalnita in spatiul expozitional timisorean. Credem ca se potriveste cu conceptul expozitiei noastre "Idei si Proiecte/ Azi si Maine" si dorim cu ocazia acestui eveniment sa aducem in galerie persoanele cu care vom face mici proiecte pe parcursul desfasurarii expozitiei. Vom realiza ateliere de arta contemporana cu diferite grupuri, pentru a-i face pe tineri sa inteleaga mai bine ideile promovate de artisti, sa le deschidem apetitul pentru arta si frumos. Expozitia noastra se caracterizeaza prin noutate, implicarea artistului contemporan in mediul social, prin ingeniozitatea proiectelor propuse, prin multitudinea de tehnici folosite: foto, video, obiect, fotomanipulaton, instalatie, performance....Expozitia nu are unitate tehnica sau stilistica, premisa principala a acesteia fiind promovarea creativitaii. Este un eveniment cu o dimensiune artistica si sociala de implicare, in care pentru noi, ca tineri artisti, primeaza, alaturi de valoarea ideilor pe care le propunem, raspunsul publicului. In cele ce urmeaza va atasez apelul la proiecte adresat copiilor si tinerilor interesati de arta contemporana: Tinerii artisti timisoreni, Andreea Foanene si Filip Adrian Petcu fac un apel la proiecte pentru realizarea unor ateliere de arta contemporana, adresate copiilor si tinerilor interesati de frumos. Atelierele se vor desfasura in cadrul expozitiei "Idei si Proiecte/ Azi si Maine", care va ramane pe simezele Galeriei Pygmalion din Timisoara (sediul DCCPCNJ Timis, str. Episcop Augustin Pacha nr.8.) intre 17 februarie si 2 martie 2009. Detalii despre acest eveniment si programari se pot face la numarul de telefon 0722467679. Comunicatul privitor la vernisajul de pe 26 il voi trimite cu o saptamana inainte. Multumesc de a face cunoscut acest apel în mediul publicului artistic timisorean , Numai bine, Andreea FoaneneÎn perioada 21.09.2009 - 30.10.2009 se depun dosare de primiri membri uapr la secretariatele filialelor teritoriale.

Filialele teritoriale vor trimite dosarele întocmite conform regulamentului de primiri, avizate până la data de 30.10.2009, la sediul UAPR - bd. Nicolae Bălcescu nr. 2, sector 1 Bucureşti. (Galeria Artis- Teatrul Naţional).

Regulamentul, cererea şi fişa personală se găsesc pe site-ul UAP: www.uappr.roComunicat - Invitaţie

În cadrul manifestărilor festive organizate de către Episcopia romano-catolică din Timişoara, Liceul teologic romano-catolic "Gerhardinum" şi grupul absolvenţilor fostului Liceu Piarist pentru marcarea şi sărbătorirea centenarului inaugurării, luării în folosinţă a impozantului ansamblu arhitectural al Ordinului Piarist, edificiul proiectat de arh. Laszlo Szekely, vineri, 16 octombrie 2009, orele 11 în sala festiva a Liceul teologic romano-catolic "Gerhardinum" va avea loc lansarea albumul "Piaristák Temesváron. A kegyestanítórend főgimnáziuma, rendháza és temploma" (Piaristi în Timişoara. Liceul superior, casa calugărilor şi biserica Ordinului Piarist) de criticul şi istoricul de artă János Szekernyés. Prezentarea volumului de 132 de pagini, scris în limba maghiarş, cu câte un sumar amplu în limbile română şi germană, va prezentat în limbile română şi maghiară de profesorul de istorie Ferenc Halász, preşedintele organizaţiei judeţene Timiş a UDMR.
Imaginile color au fost realizate de fotograful Zoltán Pázmány.
Vă aşteptăm cu drag!

Sumar


În perioada 21.09.2009 - 30.10.2009 se depun dosare de primiri membri uapr la secretariatele filialelor teritoriale.

Filialele teritoriale vor trimite dosarele întocmite conform regulamentului de primiri, avizate până la data de 30.10.2009, la sediul UAPR - bd. Nicolae Bălcescu nr. 2, sector 1 Bucureşti. (Galeria Artis- Teatrul Naţional).

Regulamentul, cererea şi fişa personală se găsesc pe site-ul UAP: www.uappr.roMuzeul de Arta Timişoara şi Uniunea Artiştilor Plastici Timişoara comunică deschiderea expoziţiei aniversare retrospective cu titlul
Intre Real şi Oniric
semnată de cunoscutul pictor şi comentator de artă timişorean
CIPRIAN RADOVAN
Prezentarea va fi făcută de către prof. univ. Dr. Ileana Pintilie Teleagă, critic de artă.
Vernisajul va avea loc la parterul Palatului Baroc din Piaţa Unirii Nr.1 Marţi, 8 septembrie, ora 18.
Expoziţia rămâne deschisă în perioada 8-27 septembrie 2009.


Afiş
Invitaţie

Filiala din Timişoara a UAP organizeză ţn colaborare cu Primăria oraşului Jimbolia, în perioda 5-14 august 2009 prima ediţie a Taberei de creaţie vizuală pentru tineret din Jimbolia la care au fost invitaţi şi şi-au confirmat participarea 16 de pictori, graficieni şi ceramişti din Timişoara, Arad, Bucureşti şi Jimbolia. Timp de 10 zile se vor documenta şi vor lucra împreună: Alina Slimovschi, Anca Ciofârlă, Delia Călinescu, Mihai Zgondoiu, Cristian Pavelescu, Florin Tomescu, Marian Dobre, Andrei Pavel, Mihnea Baran, Gheorghiţă Bâşlan, Costin Brăteanu, Dora Brăteanu, Teophil Soltész, Anca Iulia Ciucur, Alina Nicoară, Sorin Nicodim. Invitat special al taberei este scriitorul şi jurnalistul Dan Mircea Cipariu.
Curatorul taberei din partea Filialei din Timişoara a UAP, este pictoriţa Alina Slimovschi, iar din partea Primăriei oraşului Jimbolia se ocupă de organizare şi buna desfăşurare lucrărilor d-na Nicoleta Suciu, directoarea Casei de Cultură.
La închiderea taberei se va vernisa o expoziţie de grup cu lucrările realizate în tabără de către tineri artişti plastici.


Ioan Szekernyés, critic de artă.
preşedintele Filialei din Timişoara a UAP


INVITAŢIE de participare
"Însemnările" scriitorului şi jurnalistului Dan Mircea Cipariu


Filiala din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici vă recomandă 3 evenimente expoziţionale de mare importanţă.

1. Sâmbăta, 27 iunie, ora 11 Galeria de artă "Helios" din Timişoara găzduieşte vernisajul expoziţiei personale a artistului plastic VALERIU SEPI, prezintă criticul de artă Coriolan Babeţi, şi lansarea volumului "Povestea Zilelor Noastre" de Adriana Cârcu. Bateristul Eugen Gondi va prezenta un performance.

2. Marţi, 30 iunie 2009, ora 17 în Galeria de artă "Helios" din Timişoara (P-ţa Victoriei nr. 6) va avea loc vernisajul expoziţiei de grup întitulate "Arta textilă ântre tradiţie şi inovaţie". În cadrul căreia îşi vor expune lucrările de tapiserie, imprimeu şi obiecte textile prof. univ. dr. Rodica Banciu-Regep şi 9 absolvenţi din acest an al Secţiei de artă textilă din cadrul Facultăţii de artă plastică şi design a Universităţii de Vest: Henter Apor, Mălăieţi Cătălina, Nicşa Riemschneider Eugenia, Podaşca Bogdana, Prăjescu Mihoc Iuliana, Sapcii Roxana-Daniela, Sárig Tünde, Sicoe Roxana Monica şi Voicu Ioana.
Prezintă Ioan Szekernyés, preşedintele Filialei din Timişoara a UAP, prof. univ. dr. Adriana Lucaciu, decanul Facultăţii de artă şi design şi prof. univ. dr. Rodica Banciu Regep.
Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 8 iulie 2009.

3. După succesul de care s-a bucurat la Timişoara, expoziţia tematică jubiliară "Absurdul în artele vizuale -Omagiu lui Eugen Ionescu" în data de 2 iulie 2009, ora 19 va fi vernisată la Budapesta, în sălile Institutului Cultural Român (Izsó utca 5). Prezintă sriitoarea Brânduşa Armanca, director al Institului Cultural Român Budapesta, conf. univ. dr. Ileana Pintilie, critic şi istoric de artă şi Ioan Szekernyés, preşedintele Filialei din Timiéoara a UAP.
Vernisajul expoziţiei care cinsteşte împlinire a 100 de ani de la naşterea marelui dramaturg român-francez va fi prefaţat de o masă rotundă la care vor participa teoriticeni, critici de artă şi artişti plastici din România şi Ungaria. Pe simeze şi stative vor fi etalate lucrările de pictură, grafică, sculptură, obiect, artă digitală etc. realizate 45 de artişti plastici din toate generaţiile, membri ai Filialei din Timişoara a UAP şi tineri absolvenţi ai Facultăţii de artă plastică şi design din cadrul Universităţii de Vest. Expoziţia beneficiază de susţinerea şi sprijinul Institutului Cultural Român Budapesta, Consiliului Local Timişoara şi al Consiliului Judeţean Timiş. Curatorii expoziţiei sunt criticii de artă prof. univ. dr. Ileana Pintilie şi Ioan Szekernyés, preşedintele Filialei din Timişoara a UAP. Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 30 septembrie a.c., urmând ca în toamnă să fie prezentată în sălile Institutui Cultural Român din Szeged. Vă aşteptăm cu drag la cele trei evenimente, în sălile de expoziţii din Timişoara şi Budapesta Consiliul de administraţie UAPTÎn oraşul Pécs (Ungaria) - reşedinta judeţului Baranya, care în 2010 va fi una dintre capitalele culturale ale Europei - cu vernisajul unei expoziţii şi festivitatea de premiere s-a încheiat cea de-a a V. ediţie a taberei-concurs desfăşurată sub genericul "Întreaga lume e un teatru...", ce sa desfăşurat ca a manifestare conexă a festivalului naţional anual el teatrelor din Ungaria (POSZT). Chiar de la început la concursul internaţional de pictură au fost invitaţi şi au participat şi pictori tineri din Timişoara, membri ai Filialei din Timişoara a UAP, care s-au remarcat printr-o prezenţă, comportament şi evoluţie meritoasă. În vara anului 2005 Adriana Tomici Ilin s-a clasat pe locul II, iar în 2008 Alina-Ondine Slimovschi a câştigat Premiul I.
La ediţia din acest an al concursului breasla creatorilor de frumos din inima Banatului a avut la concursul de la Pécs 2 reprezentanţi: Costin Brăteanu şi Claudiu Adrian Toma. Juriul format din actorul Tamás Jordán, directorul Festivalului testral POSZT, Márta Kuncz, viceprimarul municipiului Pécs, István Simon, directorul artistic al Teatrului Naţional din Pécs, István Losonczy pictor, profesor la Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universităţii din Pécs şi Árpád Gamus, directorul Galeriei Municipale din Pécs i-a conferit Premiul I al concursului de pictură pe lucrarea realizată de tema teatrului, a spectacolului tânărului pictor timişorean Claudiu Adrian Toma. Pe locul doi s-a clasat Viktória Oravecz (Keszthely) és Viktória Mika (Fonyód), studente la Facultatea de arte plastice a Universităţii din Pécs. Tablourile realizate de cei 14 participanţi la ediţia din acest an al Taberei-concurs POSZT sunt expuse în Galeria Mare din piaţa centrală a municipiului Pécs.
Îmbucurătorul şi onorantul fapt că în două ediţii consecutive concursul de la Pécs a fost câştigat de artişti plastici din Timişoara constituie o recunoştere a tinerelor talente, a potenţialului ridicat al Filialei din Timişoara a UAP, precum şi a valorii şi eficienţei şcolii de pictură din oraşul de pe Bega. Tinerii pictori, care au reprezentat Timişoara cu cinste, merită recunoştiinţă şi sincere felicitări.Vineri, 19 decembrie 2008, ora 17 în sălile Muzeul de Artă Timişoara (P-ţa Unirii nr. 1) va avea loc vernisajul Salonului anual al artelor vizuale, manifestare artistică reprezentativă orgaizată de Filiala din Timişoara a UAP, cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş şi al Consiliului Local Timişoara. Juriul de specialitate prezidat de pictorul Leon Vreme a selectat pentru a fi prezentate pe simeze şi stative lucrările de pictură, grafică, sculptură, artă decoratică, design etc. realizate în cursul anului 2008 de către 161 de artişti plastici profesionişti din Timişoara, Arad, Reşiţa, Lugoj, Deva, Turnu Severin. Fiecare expozant va fi prezent cu reproducerea unei lucrări în catalogul Salonului, care va vedea lumina tiparului la Editura Eurostampa din Timişoara.
Curatorul expoziţiei este pictorul şi graficianul Constantin Răducan, vicepreşedinte al Filialei din Timişoara a UAP.
La vernisaj vor cuvânta Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă Timişoara şi Ioan Szekernyés, preşedintele Filialei din Timişoara a UAP.
Expoziţia va rămâne deschisă până în 18 ianuarie 2009.

Colegiul de administraţie
al Filialei din Timişoara a UAP

Regulament, Fisa de participare, Lucrări admise, Invitaţie, premiu salon - Nora Blaj (pictură).
În seria micromonografiilor dedicate bisericilor romano-catolice din Timişoara la Editura Solness din Timişoara a ieşit de sub tipar cartea A Temesvár-Józsefvárosi Szuz Mária születése-templom (Biserica Naşterea Sfântei Feciore Maria din Timişoara-Iosefin) a criticului de artă şi istoricul local Ioan Szekernyés. Volumul prezintă istoricul suburbinei începând din 1745 până în zilele noastre, trece în revistă în ordine cronologică evenimentele importante, definitorii din trecutul lăcaşului de cult ridicat în anii 1772-74 în stil baroc, oferă lista completă a preoţilor care au slujit în biserică, şi dedică un capitol separat celei mai vechi sculpturi amplasat în for public din Timişoara, statuia Sf. Ioan de Nepumuk, care începând din 1932 se află în grădina bisericii romano-catolice din cartierul Iosefin. Micromonografie este ilustrată de 28 de imagini alb.negru şi 28 de fotografii color, care poartă semnătura lui József Müller Fekete şi Ferenc Kiss. Cartea se poate cumpăra de la Parohia romano-catolică din cartierul Iosefin, în Magazinul "Caritas" şi în Librăria "Libris" din P-ţa Maria


Bienala Internaţională de Gravură Mică "Graphium 2008" - ediţia a III-a, organizată în colaborare cu Filiala din Timişoara a UAP.
www.graphite.arts.ro


Ziua Timişoarei (3 august) va debuta cu inaugurarea Parcului Adolescenţilor - proiect al Companiei Petrom în parteneriat cu Primăria (ora 10).
De la ora 11, în sala de consiliu a municipalităţii va începe sedinţa festivă a Consiliului Local dedicată Zilei Timişoarei, ocazie cu care vor fi înmânate o serie de distincţii onorifice. Vor primi titlul de "Cetăţean de onoare al municipiului Timişoara": veteranii de război plt. adj. (r) Călina Constantin, gl. bg. (r) Gheorghe Ghiţă, gl. gl. a. (r) Stoian Ioan, academicianul Toma Dordea, componenţii echipei de fotbal Ştiinţa Timişoara care a câştigat Cupa României în 1957-1958 (Dinca Schileru - post-mortem, Iosif Lereter, Cornel Tanase - post mortem, Ioan Sbârcea - post-mortem, Ioan Ciosescu, Petre Cădariu, Costică Filip, Octavian Brânzei - post mortem, Iuliu Boroş, Gheorghe Codreanu - post-mortem, Petre Cojereanu, Mircea Enăchescu - post-mortem, Raul Mazăre - post-mortem, Constantin Dinulescu, Ilie Gârleanu, Lucreţiu Florescu, Petrişor Curcan), Nikolaus Wolcz, regizor şi profesor la Columbia University din New York, iar diplome de excelenţă din partea primarului Gheorghe Ciuhandu vor primi domnii Peter Hochmuth, preşedintele Clubului Economic German, Peter Bayard, om de afaceri elveţian, Vasile Hojda, fost prim bariton al O.R.T., Petrică Moise, interpret de muzică populară, Constantin Grangure, sculptor, Tomiţă Frenţescu, conducătorul artistic al Ansamblului "Timişul", Iosif Dudaş, cronicar sportiv, Constantin Popa, antrenor de handbal.

TABĂRĂ DE CREAŢIE. In perioda 5 - 14 septembrie se va desfăşura la Băile Călacea ediţia a IV-a a Taberei internaţionale de artă plastică, organizată de către Filiala din Timişoara a UAP, în colaborare cu CJT şi Consiliul de administraţia al staţiunii. La lucrările taberei de creaţie participă pictori, sculptori şi graficieni profesionişti din Timişoara şi Reşiţa: Szakáts Béla, Alfred Iancu, Adriana Tomici Ilin, Cristea Mircione, Felicia Selejan, Maria Bana Jichiţa, Nada Stojici, Matei Mircione, Lorena Garoiu, Dorel Olteanu etc. La lucrările ediţiei din acest an a taberei de creaţie de la Băile Călacea sau fost invitaţi şi sunt aşteptaţi şi artişti plastici profesionişti din Ungaria şi Serbia.
Coordonatorul artistic al taberei este pictoriţa Adriana Tomici Ilin.
Cu lucrările realizate în perioda sejurului petrecut la Băile Călacea se va organiza închiderea taberei o expoziţie de grup. Materialul va fi prezentat probabil în cursul acestei toamne şi în municipiul Timişoara.


Ziua Timişoarei (3 august) va debuta cu inaugurarea Parcului Adolescenţilor - proiect al Companiei Petrom în parteneriat cu Primăria (ora 10).
De la ora 11, în sala de consiliu a municipalităţii va începe sedinţa festivă a Consiliului Local dedicată Zilei Timişoarei, ocazie cu care vor fi înmânate o serie de distincţii onorifice. Vor primi titlul de "Cetăţean de onoare al municipiului Timişoara": veteranii de război plt. adj. (r) Călina Constantin, gl. bg. (r) Gheorghe Ghiţă, gl. gl. a. (r) Stoian Ioan, academicianul Toma Dordea, componenţii echipei de fotbal Ştiinţa Timişoara care a câştigat Cupa României în 1957-1958 (Dinca Schileru - post-mortem, Iosif Lereter, Cornel Tanase - post mortem, Ioan Sbârcea - post-mortem, Ioan Ciosescu, Petre Cădariu, Costică Filip, Octavian Brânzei - post mortem, Iuliu Boroş, Gheorghe Codreanu - post-mortem, Petre Cojereanu, Mircea Enăchescu - post-mortem, Raul Mazăre - post-mortem, Constantin Dinulescu, Ilie Gârleanu, Lucreţiu Florescu, Petrişor Curcan), Nikolaus Wolcz, regizor şi profesor la Columbia University din New York, iar diplome de excelenţă din partea primarului Gheorghe Ciuhandu vor primi domnii Peter Hochmuth, preşedintele Clubului Economic German, Peter Bayard, om de afaceri elveţian, Vasile Hojda, fost prim bariton al O.R.T., Petrică Moise, interpret de muzică populară, Constantin Grangure, sculptor, Tomiţă Frenţescu, conducătorul artistic al Ansamblului "Timişul", Iosif Dudaş, cronicar sportiv, Constantin Popa, antrenor de handbal.


La concursul de ex libris organizat în municipiu Mediaş premiul I a fost câştigat de către pictorul şi graficianul Constantin Răducan, vicepreşedinte al Filialei din Timişoara a UAP.

PREMIILE CONCURSULUI EX LIBRIS MEDIAS 2008
În urma reunirii juriului concursului de Ex libris Medias 2008, s-a decis acordarea următoarelor premii, premii speciale şi menţiuni, conform regulamentului.

Juriul a fost compus din: Adrian Matei - artist plastic; Lucian Costea - director Departament Cultură, Sport, Turism, Turism al Primăriei Mediaş; Grigorie Muntean - artist plastic; Tiberiu Micu - artist fotograf.

Premiul I - Constantin Raducan ( Lugoj)
Premiul II - Mihai Zgondoiu (Mediaş), absolvent al Facultăţii de Artă Plastică şi Design din cadrul Universităţii de Vest, membru al Filialei din Timişoara a UAP.
Premiul III - Modesta Lupaşcu (Iaşi)

Premiul special al ROTARY CLUB Mediaş - Cosmin Cătălin Precup - (Târgu Mureş)

Premiul special al Asociaţiei "St. L. Roth" Mediaş - Horaţiu Mureşan (Mediaş)

Menţiuni:

- Diana Barloncea
- Mario Lup
- Dogaru Irina

Premiul special al Pensiunii Transilvania nu s-a acordat.


În Galeria Orăşănească din localitatea Csongrád (Ungaria) în data de 21 iunie 2008 are loc vernisajul expoziţiei "21x21", cu lucrari de dimensiuni reduse realizate de catre 61 de artişti plastici din Ungaria, Germania, Franţa, Irak, Serbia, Noua Zelandă, Olanda, Argentina, Rusia şi România, participanţi la ediţiile din ultimii ani ai prestigioasei Tabere internaţionale de creaţie din Csongrád. Filiala din Timişoara a UAP este reprezentată în expoziţie prin lucrări semnate de Maria Bana Jichiţa, Viorel Cosor, Ana-Maria Cuteanu, Suzana Fântânariu, Petru Galiş, Linda Saskia Menczel, Lia Popescu şi Nicolae Ungar.
Organizatorul şi curatorul expoziţiei este pictorul Sándor Aranyi, şeful catedrei de desen şi istoria artelor din cadrul Universităţii din Szeged, directorul Taberei Internaţionale de Creaţie din Csongrád.
Expoziţia va rămâne deschisă până în 12 iulie a.c.


1. În oraşul Pécs (Ungaria), în perioda 5-14 iunie s-a desfăşurat cea de a VIII-a ediţie Festivalul Naţional al Teatrelor din Ungaria, unul dintre cele mai apreciate evenimente artistice din ţara vecină. Ca unul din proiectele colaterale ale întrunirii teatrale, în care au concurat 12 spectacole, de patru ani încoace Galeria şi Atelierul de Artă Vizuală din Pécs organizează sub genericul "Lumea întreagă e un teatru..." o tabără-concurs de pictură, cu creatori de frumos invitaţi din Ungaria, România, Croaţia, Austria, Germania, Polonia, Olanda, Slovacia etc. La ediţia din acest an a taberei internaţionale au participat pictori din ţara gazdă, din Cehia, Austria, Slovacia, Olanda şi România, care a fost reprezentată de către Szabolcs-István Belényi (Satu Mare), Alexandra-Ioana Şerban /Deva), Ioana Lidia Ţugulea (Arad), respectiv Lorena Garoiu şi Alina-Ondine Slimovschi (Timişoara).
Premiul I al taberei-concurs din cele trei acordate e juriul format din Tibor Gonda, viceprimarul oraşului Pécs, actorul Tamás Jordán, directorul Teatrului Naţional din Budapesta, István Simon, directorul Teatrului Naáional din Pécs, Ernő Tolvaly, şeful catedrei de pictură a Facultăţii de arte din cadrul Universităţii din Pécs şi Árpád
Gamus, directorul Galeriei şi Atelierului de Artă din Pécs a fost câştigat de tânăra pictoriţă Alina-Ondine Slimovschi, absolventă a Facultăţii de Artă Plastică şi Design a Universităţii de Vest, membru al Filialei din Timişoara a UAP, cu lucrarea ântitulată Nostalgia. Premiul a constat dintr-o diplomă şi o sumă de bani. Expoziţia cu lucrările realizate de către participanţii din acest an la tabăra-concurs va rămâne deschisă până în 22 iulie a.c. în spaţioasa sală a Galeriei Mari din Pécs (P-ţa Széchenyi Nr. 1). În cadrul manifestărilor cuprinse în programul Jocurilor în Aer Liber din acestă vară picturile realizate la acestă ediţie, precum şi cele elaborate în cadrul ultimeleor două ediţii ale Concursului pictorilor urmează să fie expuse ţn Parcul Tettye din Pécs.
Imagini de la vernisaj (1), (2), (3)

2. La invitaţia Teatrului de Cetate şi Clubul Mobil din oraşul Esztergom, reşedinţa arhiepiscopală centrală a bisericii romano-catolice din Ungaria, sâmbăta, 21 iunie 2008, orele 15 în galeria de artă din Cadrul Casei de Cultură "Bajor Ágost" din localitatea de pe malul Dunării va avea loc vernisajul expoziţiei de grup întitulată "Sînzienele", care cuprinde 40 de lucrări de pictură, grafică, sculptură şi tapiserie realizate de 32 artiştii plastici profesionişti din Timişoara, membrii ai Uniunii Artiştilor Plastici - Filiala Timişoara, inspirate de tema solistiţiului de vară, naşterea Sf. Ioan Botezătorul şi a tradiţiilor populare legate de cea mai scurtă noapte a anului. Curatorul expoziţiei este pictorul Petru Galiş, iar printre expozanţi se numără artişti plastici Peter Jecza, Viorel Toma, Daniela Beloescu, Dana Constantin, Adriana Lucaciu, Maria Bana Jichiţa, Ştefan Kelemen, Luigi Ştefan Varga, Felicia Selejan, Oana Bolog Bleich, Alina Ondine Slmovschi, Sorin Scurtulescu etc.
Cuvântul de salut va fi rostit de actorul László Horányi, directorul Teatrului de Cetate şi Clubul Mobil din oraşul Esztergom, iar expoziţia va fi prezentată de criticul de artă Ioan Szekernyés, preşedintele Filialei din Timişoara a UAP.
Expoziţia va rămâne deschisă pţnă în data de 13 iulie a.c. în fosta sinagogă, tranformată în centrul cultural, din oraşul Esztergom (Str. Ima Nr. 2/a).


In organizarea The heart of Europe si SAWAZ - doua fundatii care sustin activitatile culturale in Wijk aan Zee, localitate situata la 30 km nord de Amsterdam - a avut loc in perioada 15 - 25 mai 2008 festivalul international de pictura Easels & Brushes. Tema acestei editii a fost SATUL. Au participat 75 artisti plastici care au prezentat juriului un numar de 111 lucrari de pictura. Juriul a fost compus din Karin Bos - artista plastica din Amsterdam, Dana Olariu - cadru universitar la Universitatea Tibiscus din Timisoara si Kees Heesterbeek - artist plastic din Heemskerk. Pe langa majoritatea olandeza au fost reprezentanti din Cehia, Franta, Polonia, Romania, Ungaria. Au fost nominalizati urmatorii artisti: Frits Smid, Constantin Răducan, Joke van Bree, Flora Răducan, Lenie Bruggemans, Marianne Geldermans, Ginny Bartholomee, Ernie Gerrits, Erik Meyer si Arno de Ruiter van de Kuijlen. Juriul a acordat urmatoarele premii: premiul I - Constantin Răducan, premiul II - Joke van Bree, premiul III - Frits Smid. Festivitatea de premiere a avut loc in Cafe de Zon, unul dintre sponzorii intilnirii. Lucrarile au fost expuse publicului dupa decernarea premiilor, urmind ca a doua zi sa aiba loc ceea ce pentru localnici e un final obisnuit, licitatia tuturor lucrarilor expuse.

Lucrarea premiată

Facultatea de arte Plastice şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara şi colaborare cu Filiala din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Uniunea Artiştilor Plastici şi Artiştilor Decoratori din Ungaria prezintă în Timişoara expoziţia de design "Made in Hungary 1900-2000", o trecere în revistă a istoriei de un secol al designului industrial şi publicitar din ţara vecină.
Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 28 mai 2008, orele 17 în Galeria "Mansarda" a Facultătii de arte plastice şi design din Timişoara (str. Oituz nr. 6).
Prezintă: prof. univ. dr. Gyula Ernyey, profesor la Universitatea de Arte Decorative "Moholy Nagy László" din Budapesta, vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici şi Artiştilor Decoratori din Ungaria.
Expoziţia va rîmâne deschisă până în data de 15 iunie a.c., după care va fi prezentată la Cluj şi Bucureşti.
Vă aşteptăm cu drag la vernisajul expoziţiei "Made in Hungary 1900-2000".

Ataşat un material informativ

În data de 17 mai 2008, ora 11 în sălile Palatul Reök din Szeged (Bd.Tisza Lajos Nr.56.) va avea loc vernisajul ediţiei a XII-lea a Bienalei Internaţionale de Pictură pe Şevalet, manifestere de mare prestigiu la care participă pictori de pe întreg cuprinsul Ungarei. Juriul de specialitate al manifestării, care a făcut selecţia lucrărilor prezentate pe simeze, a fost format din pictorii Sándor Aranyi, Tibor Bráda, László Amár Varga, istoricul de artă Róbert Nátyi şi Gábor Prokai, şef de secţie al Ministerului Patrimoniul Cultural Naţional. Curatorul bienalei este Róbert Natyi, consilier artistic al Palatului Reök din Szeged. La ultimile ediţii ale bienalei organizatorii au invitat câte-un grup restrâns de pictori din oraşele înfrăţite cu Szegedul. In acest an invitatul de onoare al Bienalei Internaţionale de Pictură este municipiul Timişoara. Breasla creatorilor de frumos din oraşul de pe Bega - la propunerea şi prin intermedierea Comitetului de administraţie al Filialei din Timişoara a UAP - va fi reprezentată de către pictorii Leon Vreme, Ion Sulea Gorj, Romul Nuţiu, Viorel Toma şi Cristian Sida, care vor fi prezenţi în expoziţie cu câte 2-2 lucrări. Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 13 iulie 2008.


Vă invităm cu drag miercuri, 30 aprilie 2008, ora 1700, în Galeria "Pygmalion" din Timişoara (sediul Direcţiei pentru Cultură Timiş, str. Augustin Pacha Nr. 8), la vernisajul expoziţiei de pictură semnate Izabela Kita şi Rafal Stepniak, ambii artişi plastici din Polonia. Prezintă scriitorul prof.univ.dr. Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă Timişoara.
Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 12 mai 2008.

INVITAŢIE la vernisaj

Joi, 17 aprilie 2008, ora 13 în holul Palatului Administrativ din Timişoara (Bld. Revoluţiei din 1989 Nr. 17) va avea loc vernisajul expoziţiei personale "Plein Air" a pictorului Constantin Răducan. Prezintă criticul de artă prof. univ. dr.Ioan Iovan. Expoziţia va rămâne deschisă până la mijlocul lunii mai 2008.


Marţi, 8 aprilie 2008, în sălile de expoziţie ale Institului Cultural Român din Budapesta (Str. Izsó nr. 5) va avea loc vernisajul Expoziţiei de grup a 44 de artişti plastici din Timişoara întitulate "Călătoria în forme şi culori - Orient Exoress 125". La vernisaj vor cuvânta:d-na Kócziánné Dr. Szentpéteri Erzsébet, director general al Muzeului Transporturilor din Budapesta, d-na Brânduşa Armanca, director al Institutului Cultural Român din Budapesta, Ioan Szekernyés, critic de artă, preşedinte al Filialei din Timişoara a UAP. Curatorul expoziţiei este pictorul Petru Galiş.
Expoziţia va rămâne deschisă în capitala Ungarei până în 30 mai 2008.

INVITAŢIE la vernisaj tipărită de ICR Budapesta
Cuvântului înainte al catalogului
Lista artiştilor participanţi la expoziţie

Sunteţi invitat/ă vineri 21 martie 2008 ora 5 p.m. în galeria Pro Arte la SKY REPORT / pictură şi desen Flora Raducan.
prezintă Robert Şerban, scriitor.
Expoziţia rămâne deschisă până în 20 aprilie 2008.
Galeria Pro Arte Lugoj Strada Mocioni - 3 Tel. 357886, deschisă luni - vineri 9 - 16 h

INVITAŢIE la vernisaj

În cadrul manifestărilor artistice-distractive prilejuite de cea de-a V-a ediţie a Carnavalului Renascentist din oraşul Gyula (Ungaria) Centrul Cultural Român din oraşul Gyula (Ungaria) va gazdui o expoziţie tematică organizată sub genericul Renaşterea timişoreană, de către Filiala din Timişoara a UAP. Un grup de 34 de artişti plastici profesionişti din Timişoara îşi vor prezenta lucrările de pictură, grafică, tapiserie şi obiect publicului din oraşul Gyula. Expun artiştii: Dana Constantin, Maria Bana Jichiţa, Marina Bejan, Rodica Banciu-Regep, Ioana Banciu-Russel, Costin Brăteanu, Marcel Breilean, Petru Galiş, Lorena Garoiu, Adriana Ilin Tomici, Sorin Iosub, Marius Jurca, Hedy M-Kiss, Adriana Lucaciu, Livia Mateiaş, Andrei Medinski, Geta Medinski, Sorin Nicodim, Adriana Oancea Şuteu, Daniţa Petcov-Cuzma, Doina Pocioianu, Adela Pop, Ciprian Radovan, Constantin Răducan, Flora Răducan, Simona Remeş, Sorin Scurtulescu, Felicia Selejan, Nicoleta Spătar, Viorel Toma, Doru Tulcan, Elena Minodora Tulcan, Luigi Ştefan Varga, Leon Vreme.
Anul 2008 constituie un prilej deosebit de important pentru maghiari de pretutindeni, deoarece cu ocazia împlinirii a 550 de ani de la încoronarea Regelui Matei Corvin, poporul maghiar sărbătoreşte acest eveniment prin anul comemorativ renascentist. Cu această ocazie programele, manifestările tradiţionale ale Carnavalului din Gyula sunt îmbogăţite cu scenete din epoca regelui Matei , care a copilărit în Timişoara, cu programe coregrafice şi muzicale din epoca renascentistă, expoziţii, parade de modă şi specialităţi gastronomice. Expoziţia artiştilor timişoreni se încrie din punct de vedere tematic în seria manifestărilor jubiliare organizate la Gyula în cadrul Carnevalului Renascentist.
Curatorul expoziţiei pictor Sorin Nicodim.
Expoziţia va rămâne deschisă până la 1 martei 2008.


Uniunea Artistilor Plastici din Romania - filiala Deva va invita la vernisajul expozitiei AXE, miercuri, 30 ianuarie 2008, ora 17.00 la Galeria Forma (UAPR Deva - Bd. Decebal, bl. 8 parter).
32 de artisti invitati ai Galeriei AXA ART din Timisoara vor expune la Deva in perioada 31 ianuarie - 13 februarie:

Attila Bajko, Maria Balea, Nora Blaj, Emese Bodoni, Horia Bojin, Oana Bolog - Bleich, Georg Brandner, Costin Brateanu, Doru Brateanu, Cristian (El Bus) Buzneanu, Livia Coloji, Teodora Czentye, Cristina Daju, Vasile Dancu, Lorena Garoiu, Otilia Gruneantu Scriuba, Dorothea Harjoi, Cristian Ienciu, Dana Miclăuş-Mercea, Ioan Mercea, Sorin Nicodim, Ioan Liviu Orletchi, Elena Petraniciu, Andrei Rosetti, Adrian Sandu, Sorin Scurtulescu, Alina Ondine Slimovschi, Sasa - Liviu Stoianovici, Nada Stojici, Claudiu Adrian Toma, Dan Iulian Toma, Ada Zilahi.

Cuvant in deschidere:
Ilinca Ilian - eseist, traducator, Lect. univ. dr. in cadrul Catedrei de Limbi Romanice - Facultatea de Litere, Istorie si Teologie - Universitatea de Vest Timisoara
si
Sorin Nicodim - pictor, vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara.

"Galeria mica rastoarna carul cu plasticieni - acesta ar putea fi unul dintre sloganurile Galeriei AXA ART din Timisoara. Cu un coerent si cadentat program cultural, Axa Art a gazduit pe simezele sale, de-a lungul timpului peste 30 de artisti, de la vedetele Vestului Romaniei, pana la tineri care isi cauta propriul stil, propriul drum, propria identitate. Fiecare in parte sau - cum e in cazul acestei expozitii de la Deva - insumati, acesti plasticieni constituie axele unui instantaneu din anul 2008, care exprima o stare a plasticii banatene. Iar opinia mea este ca aceasta stare este una buna."
Robert Serban

INVITAŢIE la vernisaj Afiş expoziţie

Vă invităm cu drag vineri, 18 ianuarie 2008, ora 17, în Galeria "Pygmalion" din Timişoara (str. Augustin Pacha Nr. 8), la vernisajul expoziţiei "Expresivităţi textile", a artistului plastic Hedy M.Kiss.
Prezintă criticul de artă prof.univ.dr.Ioan Iovan şi criticul de artă Ioan Szekernyés, preşedinte al Filialei din Timişoara a UAP.
Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 31 ianuarie 2008. Orar de vizitare: Luni-Vineri, orele 10-15.

INVITAŢIE la vernisaj Catalog ON LINE expoziţie Afiş expoziţie IMAGINI de la vernisaj


 • MUZEUL DE ARTĂ-PALATUL BAROC din Timişoara are onoarea de a vă invita la deschiderea expozi෧iei "Re(in)semnare II" - SUZANA FÂNTÂNARIU, care va avea loc, vineri 11 ianuarie 2008, orele 17.
  Expoziţia va fi vernisată de, dr. CORNEL UNGUREANU şi dr. MARCEL TOLCEA
  Suzana Fântânariu vă urează "La mulţi ani" şi vă mulţumeşte anticipat pentru atenţia acordată acestui eveniment prin prezenţa dvs. la vernisaj

  1. Comitetul de administraţie al Filialei din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România are onoarea să vă invite joi, 20 decembrie 2007, ora 14 la vernisajul Salonului Anual al Artelor Vizuale, în sălile Muzeului de Artă din Timişoara/ Palatul Baroc (P-ţa Unirii Nr. 1). Cuvântul de deschidere va fi rostit de prof. univ. Victor Neumann.
   Expoziţia va râmîne deschisă pînă în 7 ianuarie 2008.
   Înainte de vernisaj miercuri, 19 decembrie 2007, ora 12 va avea loc o conferinţă de presă tot în Palatul Baroc.

   INVITAŢIE la vernisaj Lista paricipanţilor, Regulament, Premiu salon.

  2. Vineri, 21 decembrie 2007, ora 17 în Galeria de artă "Helios" din Timişoara (P-ţa Victoriei Nr. 6) va avea loc vernisajul expoziţiei personale a artiştilor plastici Delia Corban (sculptură) şi Vlad Corban (pictură). Cuvânt de deschidere: pr. Constantin Jinga.
   Expoziţia va ramâne deschisă până în 8 ianuarie 2008.
  3. Sărbători Fericite!
   La Mulţi Ani!
   Ioan Szekernyés, critic de artă,
   preşedinte UAPT


  Miercuri, 21 noiembrie, ora 19: Masă rotundă
  În data de 21 noiembrie, la ora 19, Centrul Cultural German din Timişoara va găzdui o masă rotundă cu tema Xilogravura-matrice stilistică. Punctul de plecare va fi expoziţia-laborator Xilogravura a artistei Suzana Fântânariu. Discuţiile vor fi extinse pe o arie mai largă a domeniului şi urmăresc explorarea unui gen artistic mai puţin cunoscut în Romănia.
  Expoziţia, ce vizează domeniul xilogravurii practicate de Suzana Fântânariu în prima perioadă a carierei sale artistice, este prezentă în perioada 7 noiembrie - 7 decembrie în incinta Centrului Cultural German.

  IMAGINI de la eveniment Printre participanţi se numără:
  Ana Adam, grafician
  Dan Boar, grafician
  Eugen Barzu-sculptor
  Ştefan Călărăşanu-sculptor
  Suzana Fântânariu-grafician
  Adriana Lucaciu, grafician
  Liliana Mercioiu, pictor
  Lucian Petrescu-medic, scriitor
  Monica Rohan-scriitor
  Ciprian Radovan-pictor, critic de arta
  Szekernyes Janos-critic de arta
  Felicia Selejan-grafician
  Pavel Vereş-grafician-designer
  Sorin Vreme- multimedia


  Discuţiile vor fi moderate de Dl. Ciprian Radovan, pictor şi critic de artă.


  În curănd publicul se va putea bucura şi de apariţia cărţii Xilogravura-matrice stilistică, publicată de Suzana Fântânariu


  Vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică "Poveşti fără final" a artiştilor plastici Lucia Kolla şi Florinela Dumitraşcu. are loc în demisolul Complexului Comercial Iulius Mall, pe data de 17 noiembrie 2007 la ora 18.00

  INVITAŢIE la vernisaj


  1. Vă invităm cu drag marţi, 30 octombrie 2007, ora 17, în Galeria "Pygmalion" din Timişoara (str. Augustin Pacha Nr. 8), la vernisajul expoziţiei de grup "Tabăra de creaţie -Plein Air '07" a participanţilor la ediţia din vara 2007 a Taberei de creaţie "PLEIN AIR" din oraşul Csongrád (Ungaria), organizată sub genericul "Maestru şi studentul" de către Asociaţia artistică"Szög-Art" din Szeged. Vor expune lucrări de pictură, grafică şi sculptură realizate în tabărp artişti plasti ci-cadre universitare şi studenţi la facultăţile de artă din Santa Fe (Argentina), Freiberg şi Chemnitz (Germania), Timişoara (România), Novi Sad (Serbia), Izmír (Turcia) şi Szeged (Ungaria): Alejandrina Magallanes, Aranyi Sándor, Volker Beyer, Teresa Buschittari, Ceren Bulut, Gören Bulut, Viorel Cosor, Ana-Maria Cuteanu, Diana Dobra, Dudás Sándor, Miguel Epes, Halla Tibor, Milica Vojvodic, Nádas Alexandra, Nagy Gábor, Popovics Lőrinc, Sigrid Siegele, Slobodan Knezevic, Axel Wunsch.
  Expoziţia se realizează în cadrul strânselor şi fructuoaselor relaţii de colaborare existente între Asociaţia artistică "Szög-Art" din Szeged şi Filiala din Timişoara a UAP. La lucrările Taberei de creaţie "PLEIN AIR" din oraşul Csongrád începând din 1990 vară de vară sunt invitaţi şi participă 2-3 artişti plastici profesionişti, membri ai Filialei din Timişoara a UAP. În 2007 Timişoara a fost reprezentată la întrunirea "Maestru şi studentul" de pictorul şi graficianul Viorel Cosor şi de studentele Ana-Maria Cuteanu şi Diana Dobra de la Facultatea de arte plastice şi design a Universităţii de Vest.
  Prezintă regizorul şi istoricul de teatru Sándor János (Szeged)
  Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 14 noiembrie 2007.

  2. La Galeria de artă "Helios" din Timişoara în perioda 25 octombrie-7 noiembrie 2007 expun artistele plastice Monica Schuller (pictură) şi Ligia Seculici (sculptură).


  Ioan Szekernyés, critic de arta,
  preşedintele Filialei din Timişoara a UAP


  1. Consiliul Naţional al Uniunii Artiştilor Plastici din România în sedinţa din 4 octombrie, respectiv delegaţii prezenţi la Adunerea generală din 5 octombrie 2007 au aprobat şi validat deciziile din şedinţa din 26 septrembrie a.c. ale Comisiei naţionale pentru acordarea premiilor şi burselor UAP pentru anul 2006, prezidată de pictorul Gheorghe Anghel.

  Premiile UAP pe anul 2006
  Marele premiu: Peter Jecza (Timişoara)
  Premiul pentru pictură: Petru Lucaci
  Premiul pentru sculptură: Gabriela Drinceanu (Iaşi)
  Premiul pentru grafică: ex aequo Theodor Hrib şi Onisim Colta (Arad)
  Premiul pentru artele textile: Mariana Gheorghiu
  Premiul pentru artele focului: Marta Jakabovits (Oradea)
  Premiul pentru scenografie: Ştefan Caragiu Gheorghiţă şi Liliana Cenean
  Premiul juriului: Mircea Roman
  Premiul pentru design: "Vocaţia plastică a luminii" din cadrul manifestării "Festivalul Luminii"
  Premiul pentru tineret: ex aequo Alina Tudor şi Cosmin Moldovan (Arad)
  Premiul pentru restaurare: Romeo Andronic şi colectivul lui
  Premiul pentru pictură religioasă: Mihai Dumitru
  Premiul pentru critică: ex aequo Doina Mândru (Mogoşoaia) şi Ioan Iovan(Timişoara)
  Premiul pentru foto video performance: Teodor Graur
  Premiul pentru ambient: Tabăra de sculptură IOR
  Premiul pentru excelenţă: Grupul "8Art+"
  2. Filiala din Timişoara a UAP a "crescut" cu 23 noi membri. Lista artiştilor care au devenit membrii ai Filialei noastre

  3. Artişti plastici din Timişoara au participat în oraşul Münster (Germania) la realizarea unui proiect. Material informativ despre manifestare.

  În perioada 1-15 octombrie 2007, la Galeria Veche din Cluj-Napoca (Filiala Interjudeţeană Cluj-Bistriţa, P. Unirii 14), va avea loc o nouă expoziţie a grupului NOIMA.
  Artiştii care formează Grupul NOIMA - toţi pictori - sunt:

   Dan GHERMAN
   Sorin SCURTULESCU
   Andrei ROSETTI
   Sorin NEAMŢU
   Ciprian BODEA

  NOIMA. În această formulă, cei cinci pictori au debutat împreună sub semnul afinităţii faţă de arta profesorului lor Constantin Flondor. În lucrările lor actuale, această afinitate transpare doar, e resimţită admirativ ca referinţă iniţială. Mai marcată - cel puţin tematic - la Andrei Rosetti, Dan Gherman şi Sorin Scurtulescu, ea funcţionează uneori ca ricoşeu: Ciprian Bodea îşi manifestă clar preferinţa pentru Horia Bernea, iar Sorin Neamţu înşală expectativa oricui dornic de a vedea grădini, eflorescenţe - în locul lor pictează containere, tronuri, recipiente. Asocierea celor cinci artişti nu presupune aşadar un program comun, neputând fi captată întru totul de influenţa profesorului de la Timişoara. Artiştii expun împreună, au un aer care îi apropie, NOIMA fiind altminteri o colaborare eterogenă între personalităţi neasemănătoare. Sunt diferiţi, autonomi.

  Proiectul. Miza expoziţiei de la Galeria Veche este comunicarea cu spaţiul dat, transformarea acestuia prin acţiunea ca atare de a expune lucrări de artă în interiorul lui. Ca proiect, expoziţia e gîndită contextual: poate mai mult decât etalarea lucrărilor proprii, pe cei cinci îi interesează integrarea în spaţiul care le va conţine. Având în vedere relativa inadecvare a acestuia la scopul căruia îi era menit iniţial (galeria devenind parţial un mic magazin cu materiale pentru artişti), provocarea de a modifica in situ datele spaţiului prin chiar gestul de a expune în el, stă în miezul întregului demers. Altfel spus:

  Avem o galerie.
  Avem o sumă de lucrări de artă.
  Cum "scoatem" expoziţia prin mijlocirea celor două?

  Vernisajul expoziţiei NOIMA va avea loc pe data de 1 octombrie 2007, ora 17.00, la Galeria Veche.

  INVITAŢIE la vernisaj
  Feedback presa CLUJ - Ziarul Clujeanul http://www.clujeanul.ro/cotidian/articol/Time_out/Pictura_cu_noima.html


  Dragi iubitori ai artei,

  Axa Art are deosebita placere de a va invita la expozitia de pictura
  Alchimia Dorinţei
  a artistului
  Sorin Nicodim
  Vreau o anume floare! O floare care să pot spune: " Aceasta este floarea mea, Floarea Sorin Nicodim. " Poate ideea florii este numai un pretext, asa cum o plimbare nu este numai o plimbare ci un mod de a ne cunoaşte prin ceilalţi. Florile se împart şi ele în frumoase- urâte, fermecatoare sau respingatoare, adevărate sau false, asemenea oamenilor. Probabil ca sunt şi ei flori mincinoase, flori care vor să pară ceea ce de fapt nu sunt. Flori fără importanţă. Sorin Nicodim Locatia : Galeria Axa Art, Str. Lucian Blaga, Nr. 8
  Data si ora vernisajului : 25 septembrie, ora 19.00
  Perioada : 25 septembrie- 25 octombrie 2007


  Marţi, 27 februarie 2007, ara 1700, în Galeria de artă "Helios" din Timişoara are loc lansarea Cărţii CONCORDII CU ARTIŞTI ŞI EXPOZIŢII având ca autor pe distinsul critic de artă, prof.univ.dr. Ioan Iovan.
  Prezintă: Constantin Prut, critic de artă, Ileana Pintilie, critic de artă şi Robert Şerbam, directorul Editurii Brumar. Imagine de la vernisaj

  Miercuri, 28 februarie 2007, ora 13 la etajul II al holului Palatului Administrativ din Timişoara (Bd. Revoluţiei din 1989 nr. 17) va avea loc în organizarea Consiliul Judeţean Timiş şi a Filialei din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici vernisajul expoziţiei personale de pictură a artistului plastic Cristian