Liceul de Arte Plastice Timisoara

Liceul de Arte Plastice Timişoara
ISTORIC

Uapt

Bara aurie

 

1786 - Scoala normala de arta, subventionata de stat, unde s-au predat artele plastice, artele decorative si mestesugaresti, pregatea elevii pentru profesia de inavator si cea de maistru.

1822 - Administrata de orasul Timisoara, aceasta scoala isi contureaza profilul: arte si meserii; in paralel functionau mai multe scoli particulare in atelierele unor pictori.

1933 - Scoala de arte frumoase din Cluj, infiintata in 1926, nu mai poate fi sustinuta din buget; ea se reinfiinteaza la Timisoara, aducind cu sine o parte din artistii - profesori ai scolii: Alexandru Popp, Catul Bogdan, Romul Ladea, lor alaturindu-li-se dr. arh. Ioachim Miloia, Julius Podlipny, Aurel Pop. Confruntata cu dificultati banesti, Academia de arte frumoase (titulatura din 1934) va rezista, fiintind in diferite sedii, pina in 1942, cind in locul acesteia isi incepe cursurile Scoala de Arte Decorative, subventionata de stat.

1942 - Scoala de Arte Decorative, cu grad secundar, unica in tara, cu sectiile: pictura decorativa, sculptura decorativa si ceramica, ii are printre profesori pe artistii Aurel Ciupe, Romul Ledea, Julius Podlipny, iar printre elevi pe Kocsis Arpad, Diodor Dure, Fritz Karola, Lidia Ciolac, Francisc Kalab, Constantin Flondor, Tiberiu Marianov.

1957 - Liceul de Arta Plastica Timisoara apare in urma restructurarii invatamintului artistic (profil liceal); printre profesori: Julius Podlipny, Gabriel Popa, Victor Gaga, Romul Nutiu si Octavian Maxim.

1962 - se creeaza o deschidere pentru cercetare si experiment, pentru innoire a pedagogiei artistice, datorata unui nucleu de profesori: Kartin Bertalan, Stefan Bertalan, Constantin Flondor, Bela Szakats, Karola Fritz; printre elevi, mai tirziu profesori, Estera Takacs, Ioan Gaita, Ioan Perciun, Doru Tulcan, Viorel Toma si Carol David. In anii urmatori, profesorii liceului construiesc un nou concept artistic si pedagogic, pornind de la "Caietele pedagogice ale lui Paul Klee" si "Arta culorii" de Johannes Itten (pe care le traduc). Cercetarile vizuale in jurul problemelor prezentate in cadrul Cercului de Bionica condus de prof. dr. Eduard Pamfil - un program de corelare a artei cu stiinta, a formei cu utilul culmineaza cu formarea grupului SIGMA, in 1969.

1970 - are loc expozitia de amploare cu lucrarile elevilor, reprezentind programul si cercetarea din domeniul pedagogiei artei, care propunea planuri si programe scolare, noi discipline: gramatica formelor, estetica formelor, estetica formelor utile, fotografia. Cu aprobarea Ministerului Educatiei si Invatamintului, liceul functioneaza cu acest program experimental pina in 1974, aceasta perioada fiind importanta pentru invatamintul de arta.

1971 - Liceul de Arte Plastice expune la Muzeul Banatului proiectele elevilor, iar profesorul Constantin Flondor, ca delegat din partea Ministerului Educatiei si Invatamintului, prezinta activitatea acestora la Congresul International I.S.E.A. din Finlanda.

In 1972, la solicitarea ministerului, liceul participa la expozitia "Tehnologia instruirii", la Institutul de Arhitectura "Ion Mincu" din Bucuresti; in acelasi an are loc expozitia cu lucrari ale elevilor, la cel de-al V-lea Seminar International de Marketing, organizat la Timisoara. Apar acum si primele colaborari cu intreprinderile locale (Elba) si actiuni de proiectare estetica a unor zone ale orasului (platforma industriala de pe Calea Buziasului, zona Calea Sagului).
In anii 1973-75 se realizeaza proiecte de arhitectura stradala precum si decorarea unor spatii interioare si exterioare.

Apar publicatiile de specialitate "FORM+ZWECK" nr. 3/1973 (RDG), Estetica industriala nr 7/1973 - materiale legate de programul experimental al liceului (profesori: Constantin Flondor, Doru Tulcan, Elena Tulcan, Ioan Perciun, Adriana Oancea, Ioan Gaita, Estera Takacs, Carol David, Viorel Toma, Rodica Banciu, Gheorghe Goidaci, Leon Vreme, Lidia Ciolac.

In 1974 programul experimental se finalizeaza cu introducerea unor noi programe de specialitate si generalizarea unui nou tip de plan de invatamint pentru liceele de arta.

In 1975 conceptul pedagogic al liceului include in activitatea practicii de vara ideea legata de naturea ca loc de actiune si participare; practica de vara de la Strungari din acest an are ca tema "Natura ca semn al unei noi atitudini"; in 1976 practica de vara de la Faget are ca tema "Natura ca partener" si "Ordinea si dezordinea naturala si artificiala"; in 1977 temele de la Moldovita sint "Actionarea constienta asupra datului vizual", "Timp - eveniment - transformare - miscare"; in 1978 la Margina: "Studiul imaginii ca eveniment"; in 1981 la Gurahont: "Eu+Cer+Pamint" si "Dinamica si natura"; in 1982 la Avram Iancu: "Nori si deal"; in 1983 la Pestisani: "Dinamica formelor naturale".

1976 - Studioul Sahia-film (regizor Mirel Iliesu) realizeaza documentarul despre activitatea liceului "Lungul drum al muncii catre arta".

1978 - expozitia liceului la sala Kalinderu din Bucuresti, cu tema: "Industrie, creatie, pedagogie"; 1978 - pentru deosebita munca de cercetare in domeniul pedagogiei de arta, profesorii-artisti ai liceului sint distinsi cu Premiul Criticii al Uniunii Artistilor Plastici din Romania.

In urmatorii ani Liceul de Arte Plastice ramine un reper important in viata culturala a orasului: cu lucrarile elevilor sai participa la expozitii, cistiga premii nationale si internationale.

Din 1991 functioneaza parteneriatul cu Glassfachschule - Rheinbach, Germania, cel mai lung parteneriat intre o tara a Uniunii Europene si o tara din estul Europei.

In 1992 are loc prima Olimpiada Internationala de Arte Plastice.

In 2003 scoala primeste Diploma de merit pentru activitatea extrascolara din anul scolar 2002-2003.

Din 2004 participa la Proiectul Comenius 3: "European Cinema and Young People".

In 2005 Institutia Prefectului - Judetul Timis aduce multumiri liceului pentru aportul deosebit la reusita vizitei la Timisoara a Excelentei Sale Domnul Ambasador Jonathan Scheele, Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania. Liceul de Arte Plastice Timisoara participa la proiectul "Internationales-Freilichtmalerlager", Gera, Germania. Tot in 2005 primeste Diploma pentru cele mai multe premii obtinute in acest an, din partea Consiliului Judetean Timis.

In 2006 participa la proiectul Workcamp - 2006 "We build our youth garden", Gera, Germania.

In prezent scoala are atit ciclu gimnazial cit si liceal, structurat atit pe profil Arte Plastice si Decorative (sectiile: grafica, pictura, creatie vestimentare, sculptura), cit si pe profil Arte Ambientale si Design (sectiile: design grafic, design industrial, design ambiental).

 

Bara aurie

  Copyright © 2006
Uniunea Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara

Uniunea Artistilor Plastici din Romania - Filiala Timisoara
  Copyright © 2006
Timişoara Branch of the Fine Arts Union of Romania

Timisoara Branch of the Fine Arts Union of Romania